Komoly változás jöhet jövőre a műszaki cikkek jótállás idejében

Tech Hírek   |   2020.06.21 - 12:55   |   Írta: H.A   |   564

Változik a nagyértékű elektronikus termékek garanciális ideje 2021-től!

A jövő évtől jelentősen megváltozik bizonyos termékek garanciája, ami érinti többek között a műszaki cikkeket is. A drágább cuccokra ártól függően kötelező lesz 2 vagy 3 év jótállás, és más újításokat is bevezetnek.

2021. január 1-jétől az alábbiak szerint változik a kötelező jótállás:

  • 10 és 100 ezer Ft között: marad az 1 év kötelező jótállás.
  • 100 és 250 ezer Ft között: 2 év kötelező jótállás lesz.
  • 250 ezer Ft fölött: 3 év kötelező jótállás lesz.

Ha tehát veszel mondjuk egy mobilt 120 ezer Ft-os áron, akkor arra legalább 2 év garanciát fogsz kapni, egy 300 ezres csúcsmobil, vagy például laptop esetében pedig már 3 évet. Ezeken felül persze adhatnak plusz jótállást a gyártók vagy forgalmazók, de a kötelező minimumot mindenképpen be kell tartani.

Leváltásra kerülnek továbbá a papír alapú jótállási jegyek, helyettük úgynevezett e-jótállási jegy kerül majd bevezetésre, de ennek a pontos technikai részletei még nem ismertek.

A garanciális ügyintézéssel kapcsolatban szintén lesznek szigorítások. Az eddigi szabályozás értelmében a vállalkozásoknak törekednie kellett arra, hogy a visszaküldött termékek javítását vagy cseréjét 15 napon belül elvégezzék. Jövő évtől pedig azt is előírják, hogy 30 nap elteltével kötelező lesz a termék cseréje, ha addig nem tudták megoldani a javítást.

Ha az ismételt meghibásodások miatt a negyedik javításra is sor kerülne, akkor szintén kötelező lesz cserélni a terméket.

Mit szólsz a változásokhoz?

Forrás: Napidroid.hu

Kapcsolódó tertelom:
Kommentek megjelenítése