Újabb iPhone-gyilkos karaktersor tűnt fel az interneten

Tech Hírek   |   2020.05.03 - 22:51   |   Írta: N Marcell   |   6389
03. máj Újabb iPhone-gyilkos karaktersor tűnt fel az interneten

Óvakodjatok tőle, ugynanis simán kiüt bármilyen Apple-ös eszközt.

Időről időre felbukkan egy különös iOS/macOS bug, ami fogja magát, és simán kiüti az összes eszközt, amivel összeakad, legyen szó akár egy szakadt iPhone 6-ról, akár egy friss és ropogós iPhone 11 Próról (vagy bármilyen iPadről, MacBookról, szerencsétlen Apple-termékről). Nem ez volt az első, nem is ez lesz az utolsó; ettől függetlenül óvakodjatok tőle.

A képen látható szindhi karakterek, és a hozzájuk mellékelt olasz zászló lett az iOS-felhasználók legújabb réme, amit természetesen nem fogunk a cikkben, kimásolható módon feltüntetni, ugyanis amikor egy iPhone, iPad, Mac vagy Apple Watch értesítési között feltűnik a karakterlánc, a dolgok elkezdenek elfajulni. Valamikor az eszköz rendszere fogja magát, és teljesen összeomlik. Másszor elfelejti, hogy érintőképernyővel van felszerelve, nem csak egy egyszerű üveglappal, és semmire sem reagál. Ezeken felül is szoktak még érdekes dolgokat produkálni, de ez a két reakció a legjellemzőbb.

Nincs igazán konkrét válasz arra, hogy honnan indultak hódító útjukra a karakterek, de a jelek arra mutatnak, hogy egy Telegram csoportból. Végigsöpörtek a Twitteren, és a többi közösségi média alkalmazáson is felbukkantak, úgyhogy ajánlott óvatosnak lenni, hiszen amint megjelenik az értesítéseitek közt, az eszközötök egyből meg fog feküdni, akár úgy is, hogy megtagelnek egy ilyen feliratú képben – a lehetőségek tárháza szinte végtelen. 2015-ben is hasonló bug szedte áldozatait: az „effective power”-ként elhíresült eset szintúgy azonnal kifagyasztotta az iMessage-et, de nem egyszer előfordult, hogy az egész telefont is. A legszomorúbb, hogy a felhasználók az ilyenek ellen nem tehetnek semmit, mindössze annyit, hogy várnak az Apple válaszára. Az Apple pedig nem válaszolt azonnal (az iOS 13.4.5 bétájában még nem volt javítás), de nagyon valószínű, hogy a közeljövőben nyilvánossá fognak tenni egy verziót, amiben kiküszöbölik a csorbát.

Az EverythingApplePro által közzétett videóban az látszik, hogy még az olasz zászlóra sincs szükség, hogy a szindhi karakterek kiüssék az iPhone-t

Addig is, mindössze annyit tehetünk, hogy kikapcsoljuk az értesítéseket. Ha pedig az sem védett meg, akkor már csak annak a ténynek örülhetünk, hogy egy újraindítás viszonylag gyorsan és fájdalommentesen megoldja az iPhone hirtelen agyhalálát.

Ti esetleg találkoztatok már a karaktersorral élőben? Ha igen, hogyan reagált a telefonotok / tabletetek / gépetek?

Forrás: 9to5mac

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése