Hatalmasat nőtt a mobilkijelzők átlagmérete

Tech Hírek   |   2020.05.04 - 09:08   |   Írta: L Ferenc   |   178
04. máj Hatalmasat nőtt a mobilkijelzők átlagmérete

5 éve még 4 col volt az átlag, tavaly viszont már 6 col fölött jártunk.

A trendek egyértelműen azt mutatják, hogy évről-évre egyre nagyobb kijelzővel rendelkező készülékeket gyömöszölünk a zsebeinkbe. A tendenciát az értékesítési adatok is megerősítik: az egyik hazai szolgáltatónál, a Telenornál az elmúlt 5 évben a legnagyobb példányszámban eladott mobiltelefonok képernyőjének mérete folyamatos növekedést mutat.
 
Chatelünk, videó meetinget bonyolítunk, emailezünk, online ügyintézünk, cikket olvasunk, filmet nézünk, streamingelünk. Digitális életünket ma már egyre többet és egyre hosszabb ideig a mobilunkon éljük, sőt, sokaknak még tévénézés közben is a kezében a telefon. Egy, a Bell Research által közzétett jelentés szerint az egyszerre több eszközt is használó felhasználók 56 százaléka nyilatkozott úgy, hogy második képernyője az okostelefonja. Ahogy a TV-k is egyre nagyobbak, úgy az okostelefonok kijelző-mérete is jelentőset ugrott az elmúlt pár évben.


  
Az eladási adatok is azt támasztják alá, hogy az ár mellett az akkumulátor kapacitása, a kamera képességei, a processzor és a kijelző a legfőbb tényezők a választásban. Az elmúlt öt évet tekintve jól látszik, hogy a vásárlók a felhasználói élmény érdekében az egyre nagyobb kijelzővel rendelkező készülékeket keresik. A népszerű mobilok kijelző-mérete folyamatosan növekszik, és ez az eladásokban is jól tükröződik.
 
Az átlagos kijelző-méret növekedése összefügg a legkeresettebb modellek méretével: az operátornál 2015 és 2019 között a legnépszerűbb mobilok mind 4,5 colos vagy annál nagyobb kijelzővel rendelkeztek, és a méretük évről-évre nőtt.
 
Érdekesség, hogy a kijelző-méret növekedéséhez képest a telefon teljes mérete kisebb arányban gyarapodott, ez a teljes-kijelzős mobilok előlapi gombjának eltűnésének és a vékonyabb kávák megjelenésének köszönhető.  


 
A változás még látványosabb, ha 2015-2019 között minden évben az 5 legnépszerűbb modellt vizsgáljuk. A szolgáltató értékesítési adatai alapján látszik, hogy az 5 colos és annál nagyobb kijelző-mérettel rendelkező készülékek dominálnak, ugyanakkor 2019-ben az eladott TOP 5 készülék átlagos mérete már elérte a 6 colt. 
 
A friss eladási statisztikák alapján is az látszik, hogy a tendencia folytatódik: a Telenornál 2020 első negyedévében a legnagyobb példányszámban értékesített készülékek kijelző-mérete 5,9 és 6,3 col volt. 

Emlékezetes, hogy az első iPhone-ok 3,5 colos kijelzővel rendelkeztek, aztán 2012-ben kijött az első 4 colos almás mobil, az iPhone 5. Az első 4,7-5,5 colos képátlójú Apple okostelefonok 2014-ben tűntek fel a színen, aztán 2017-ben kijött az 5,8 colos iPhone X, majd pedig 2018-ban felbukkant az első 6,5 colos almás telefon, az iPhone XS Max. Az aktuális trendekkel némileg szembemegy a nemrégiben általunk is alaposan letesztelt új iPhone SE, melynek kijelzője mindössze 4,7 colos méretű.

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése