A Google közzétette a Waze és a Maps applikációkon a rendőrség által az ittas vezetők kiszűrésére használt helyszíneket.

Tech Hírek   |   2019.02.08 - 07:24   |   Írta: H.A   |   8214
08. feb A Google közzétette a Waze és a Maps applikációkon a rendőrség által az ittas vezetők kiszűrésére használt helyszíneket.

Felbosszantotta a Google a New York-i rendőrséget! De mi volt erre az NYPD reakciója?

Súlyos vádak merültek fel a navigációs alkalmazásokkal szemben.

A New York-i rendőrség (NYPD, New York City Police Department) hivatalos levélben kérte meg a Google vállalatot, hogy fejezzék be a DUI (driving under the influence, befolyásoltság alatt történő vezetés) ellenőrzőpontok koordinátáinak megosztását a Waze és a Maps applikációkon. 

"Azok a személyek, akik a befolyásoltság alatt történő vezetés ellenőrzőpontok helyét megosztják, bűncselekményt követnek el, mivel az ilyen cselekedetek szándékos próbálkozások lehetnek a DWI-re (driving while impaired, csökkentett vezetési képesség) vonatkozó törvények kijátszására" - nyilatkozta az NYPD. "Az ilyen információk nyilvánossá tétele felelőtlen, mivel ez csak arra szolgál, hogy segítse az alkoholt vagy egyéb drogokat fogyasztott járművezetőket, hogy elkerüljék az ellenőrzőpontokat, illetve ösztönözzék a gondatlan vezetést. Az ellenőrzőpontok elhelyezkedésének feltárása veszélyezteti a járművezetőket, utasaikat és a lakosságot."

Bűnpártolás és a hatóság akadályozása?

A DUI/DWI ellenőrzőpontokon a rendőrség az ittas vezetés és a drogfogyasztás mellett olyan szabálysértéseket szokott kiszűrni, mint a biztonsági öv nélküli autóvezetés, és a fényszórók használatának elmulasztása. Az NYPD levele a Waze applikációra éleződött ki, amit szerintük a sofőrök az ittas vezetés közben használnak, de a Google válaszában rámutatott, hogy a legtöbben csak a gyorshajtást ellenőrzőpontokat szeretnék látni a térképen és emiatt használják ezt a lehetőséget. 

"A biztonság az egyik legfontosabb szempont a navigációs funkciók fejlesztése során a Google-nél. Bízunk benne, hogy a sofőrök tájékoztatása a gyorshajtást ellenőrzőpontok helyéről csak még inkább óvatosságra intik őket a forgalomban" - nyilatkozta a Google szóvivője.

Nehéz igazságot tenni ebben az ügyben, hiszen a legtöbben valószínűleg a traffipaxszal készített drága fotókat szeretnék elkerülni. Ugyanakkor az NYPD álláspontja is érthető: sokan megpróbálhatják kijátszani az ittasvezetés ellenőrzését.

Forrás: AppleRider/HasznaltAndroid

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése