Ennyivel elégedettebbek a CarPlay felhasználók, mint az Android Autosok

Tech Hírek   |   2018.09.01 - 13:10   |   Írta: SzavaRicsi   |   4312
01. szept Ennyivel elégedettebbek a CarPlay felhasználók, mint az Android Autosok

A CarPlayt jobbnak tartják az Android Autonál, de azért maradt miben visszavágnia a Google-nek.

Az elmúlt években a CarPlay lassan, de biztosan kezdi meghódítani az autók infotainment rendszereit. Ugyanígy az Android Auto is egyre nagyobb piacrészt tudhat magának, így a J.D. Power úgy döntött, hogy felméri, melyik rendszerrel elégedettebb a nép.

A kutatásuk szerint a CarPlay „jelentősen magasabb elégedettséget” vált ki a felhasználókból, mint az androidos mobilok tükrözésére szolgáló app. Számokban kifejezve a J.D. Power szerint ezres maximum pontszám mellett az Apple szoftvere 777, míg a Google-é 748 pontot ér el.

Az emberek elégedettségében való alulmaradást a Google egy navigációs rendszeres pofonnal kompenzálja. Azt ugyanis már mi is jó párszor megtapasztalhattuk, hogy az almás térkép gyakran jóval gyengébben teljesít a Google Mapsnél. A megkérdezett autóvezetők 56 százaléka mondta, hogy legszívesebben a Google Mapsre hagyatkozik, ha navigációról van szó, és csak 23 százalékuk preferálja az Apple Mapst. Van még egy versenyző, a Waze, amely a közkedveltsége mellett is csupán csak a sofőrök 16 százalékához jutott el.

Itt valami hamarosan változhat, hiszen az iOS 12 megjelenésével az Apple CarPlay részben stratégiát vált, és megengedi a külső navigációs szoftverek tükrözését is az autók kijelzőjére. Ezzel nőhet a CarPlay felhasználóinak tábora, de mellette csökkenhet az Apple Mapsé. Eddig a cupertinóiak saját navigációs rendszere volt az egyetlen, amelyet a CarPlayen is elérhettünk, de amint megejelenik a Google Maps és a Waze is a választékban, sokan valószínűleg soha többé nem nyitják meg az almás térképet.

Az előbbit nagyon stabilan alátámasztaja, hogy a felmérés szerint a Google Maps nagyobb elterjedtsége nem csak az Androidos telefonok piaci részének köszönhető, hiszen még az iPhone-t használók is gyakrabban nyúlnak Google térképéhez, mint az Apple-éhez.

Mindemellett a fogyasztók egyre kevésbé bíznak az autók beépített navigációjában, vagy tartják kényelmesnek azt. Mint kiderült, a navigációs rendszerrel szerelt autók sofőrjeinek 19 százaléka egyszer sem használja azt, 70 százalék pedig inkább egy másik eszközt használ. Ez majdnem az összes esetben egy okostelefont jelent.

Az Apple CarPlayről mi is készítettünk nemrég egy videós tesztet, amelyben bemutatjuk, hogy miből is jut több annak, aki a gyári rendszer helyett ezt használja az autójában.

Forrás: AppleRider/9to5Mac

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése