Apple CarPlay - ezt hozhatod ki a kocsidból, mindössze egy iPhone-nal! [videó]

Tesztek   |   2018.07.01 - 09:09   |   Írta: N Marcell   |   26703
01. júl Apple CarPlay - ezt hozhatod ki a kocsidból, mindössze egy iPhone-nal! [videó]

Végre búcsút inthetünk az undorító gyári menüknek és navigációnak.

 

Manapság teljesen normálissá és megszokottá vált, hogy a kocsikban van egy kis kijelző, amit a gyártó saját infotainment rendszerrel látott el. Nincs is ezzel semmi gond, hiszen az egész célja az, hogy az autózás élményét kényelmesebbé tegyék navigációval, zenelejátszóval, satöbbi. Egy kis gond van csak: ezek a gyári kijelzők és szoftverek általában a tíz évvel ezelőtti szintet ütik meg, a 2018-as standardtól kilométerekre vannak (kivéve a Tesla, de az más tészta). A kijelzők lassabbak, mint egy BKK automata, a menükben simán el lehet tévedni, a gyári navin meg örülünk, ha ki tudunk igazodni. Ezt szerencsére az Apple is észrevette, úgyhogy 2014-ben megjelent a CarPlay, ami megoldásként szolgál a rettenetes gyári rendszerek problémájára. 

 

 

Hogy mi is az a Carplay? 

Tulajdonképpen egy limitált, autókra tervezett operációs rendszerként tudom a legjobban körülírni, aminek segítségével használhatjuk az iPhone-os appjainkat a kocsink kijelzőjén (már ha kompatibilisek, de erről később). Az egész kinézete megszólalásig hasonlít az iOS-re, úgyhogy hazai terepen leszünk. A használata pofonegyszerű: ha az autó támogatja a CarPlayt, akkor egy USB-kábellel csatlakoztatjuk az iPhone-t, és voilá. A legfontosabb, autóban is használatos dolgok  megvannak: telefon, üzenetek, térkép, zene; ha pedig nem tetszik az elrendezés, a Beállításokon belül két mozdulattal átállíthatjuk.  A navigálásához sem kell atomfizikusi végzettség, mivel az érintőkijelzővel, vagy a kocsi fizikai vezérlőjével tudunk lépkedni a gombok között, a bal alsó sarokban lévő pici Home gomb pedig a főmenübe dob vissza. Apropó érintőkijelző, az Apple alapvetően nem szeretné, hogy ujjal nyomkodjunk, mert az elvonja a figyelmünket a vezetésről - arről nem is beszélve, hogy sok kocsi kijelzője nem is támogatja a taperolást. Mi a teendő, ha ujjal nem tudunk vezérelni valamit? Segítségül kell hívni az összes Apple-ös legjobb barátját (vagy ősellenségét): Sirit. 

 

 

Siri

Siri a CarPlay egyik alapvető eleme. Szinte mindent el tudunk végezni vele: indíthatunk hívást, olvastathatunk fel üzeneteket, rakhatunk zenét, kérhetünk navigációt. Könnyebb is használni a gyári appokat, mert vezetés közben az embernek gyakran nincs kedve a lejátszási listákat böngészni, az Apple Music pedig egy kérés után már rendelkezésünkre is áll. Ha pedig csak Sirire van szükség, a kormányon lévő hangvezérlő gomb, vagy a pici Home gomb hosszan történő lenyomásával már fel is keltettük a mindig segítőkész, (bár nem mindig hasznos) asszisztenst. 

 

 

Alkalmazások

Egyelőre csak viszonylag kevés appot használhatunk, ezek is főleg az Apple házi fejlesztései. Szerencsére ahogy telik az idő, egyre több külsős alkalmazás válik elérhetővé - ez a helyzet a navigációval is. Az embereknek elegük volt az Apple Mapsből, úgyhogy némi könyörgés árán sikerült elérni, hogy az iOS 12-től kezdve harmadik féltől származő térképek is elérhetőek legyenek. 

 

 

Hátrányok 

Egy szóban össze tudom foglalni: limitáltság. Kevés az alkalmazás, és kevés az autó, ami támogatja a szoftvert. 

Verdikt

A CarPlay pazar alternatíva a rettenetes gyári infotainment rendszerek helyett. A kiosztás és a használat minden iPhone-os számára ismerős, és még a csatlakoztatás is pofonegyszerű. A kevés alkalmazás és alacsony támogatottság viszont sokat visszavesz a használhatóságából - ez szerencsére az idő múlásával javulni fog, úgyhogy a jövőben egyre több CarPlay-felhasználóra számíthatunk. Érdemes csekkolni a támogatott járművek listáját, ha pedig van lehetőségetek használni, a kipróbálás mindenképp ajánlott.

HasználtAlma YouTube

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése