A gyerekek máris kijátszották az iOS 12 korlátozásait

Tech Hírek   |   2018.09.27 - 21:53   |   Írta: N Marcell   |   6539
27. szept A gyerekek máris kijátszották az iOS 12 korlátozásait

Minden kreativitásukat bevetik, ha egy kis iPadezés forog kockán.

Az iOS 12 egyik legkomolyabb újítása a Screen Time, azaz Képernyőidő bevezetése, ami a telefon nyomkodásával töltött idő statisztikákba rendezésén kívül egy másik komoly funkciót is fel tud mutatni: lehetővé teszi a szülőknek, hogy korlátozzák gyermekeik alkalmazás és/vagy készülékhasználatát. Ez egy remek eszköz a gyerekek kordában tartásához, épp ezért a számítógépeknél is rengeteg szülő folyamodik hozzá - ideje volt, hogy a világ egyik legvásároltabb eszközgyártójának készülékein is legyen erre lehetőség. Több módszer is bevethető: bizonyos weboldalak letiltása, alkalmazások használati idejének korlátozása, alkalmazások letöltésének korlátozása, és persze a legkomolyabb, a készülékhasználati idő megszabása. Komoly biztonságérzet a szülőnek, még komolyabb bosszúság a gyereknek. Nem is csoda, ki ne lenne felháborodva, hogyha a napi Fortnite-körök közben az iPad hirtelen zárolná magát? 

Egy szó mint száz, a gyermeki leleményességnek az iOS rendszere sem volt akadály: egymás után jöttek a hírek a szülőktől, miszerint csemetéjük sikeresen megkerülte a Screen Time korlátozásait. Az első, és legegyszerűbb módszer persze az eszköz belső órájának visszaállítása volt, mielőtt beütne a krach. Persze ennél fifikásabb módszerek is megjelentek: a Business Insider talált rá egy Reddit-beszélgetésre, ahol a legyőzött szülők osztják meg egymással, miképpen játszotta ki gyerekük az általuk megszabott korlátokat. 

„Amikor megjelent az iOS 12, lekorlátoztam a 7 éves kisfiam eszközhasználati idejét a családi megosztáson keresztül. Utána napokig olyan érzésem volt, mintha még így is túl sokat játszana, és sehogy sem tudtam rájönni, hogyan lehetséges ez.

Végül elárulta a titkát: mikor kifogy az időből, egyszerűen belép az App Store-ba, és újra letölti a korábban telepített, majd törölt játékokat a felhő ikon segítségével, és probléma nélkül működnek neki! Mit mondhatnék... Nem is vagyok mérges. Ez lenyűgöző.” 

A módszer azonban nem bombabiztos, ugyanis a szülő megtilthatja az alkalmazások telepítését a készüléken – ez viszont megtiltja az alkalmazások frissítését is, és mivel gyakran érkeznek biztonsági fejlesztések a különféle appokhoz, így ez nem a legjobb megoldás. A lurkók másik trükkje, hogy saját jelszót állítanak be a Képernyőidőhöz azért, hogy a szüleik ne férjenek hozzá. 

És pontosan eddig tart a legtöbb felnőtt türelme, kölykök pedig általában nem tudják felvenni a versenyt a fizikai alapon nyugvó korlátozásokkal.

„Tudom, hogy a fiam okosabb nálam. Csak szólok neki, hogyha lejárt a nyomkodással töltött idő, és elkérem tőle az iPadjét, mint valami középkori barbár.”

Vannak itt szülők? Hasznos számotokra a Képernyőidő és a korlátozás lehetősége? 

Forrás: AppleRider / 9to5mac

Kapcsolódó cikkek: 

 


Kommentek megjelenítése