Az iOS 12-vel pontoz téged az iPhone-od

Tech Hírek   |   2018.09.20 - 21:10   |   Írta: SzavaRicsi   |   4293
20. szept Az iOS 12-vel pontoz téged az iPhone-od

Nem a ruhádról vagy a hajadról ad véleményt az iPhone, hanem arra figyel, hogy miként viselkedsz, amikor a kezedben a mobilod.

Az iOS frissülésével az Apple az iTunes irányelveit is kibővítette, amelyből kiderült, hogy az új rendszerrel az almás okosmobilok elkezdtek „megbízhatósági pontszámokat” osztani a felhasználóknak.

Az almás cég a telefonhívások és az emailek adataiból pontozzák a felhasználókat, ami elsőre ijesztően hangozhat, de a cupertinóiak szóban biztosítják a felhasználóknak, hogy nincsenek veszélyben a beszélgetéseik. Elmondásuk alapján az ő szerverükre csak egy szám érkezik be, amelyet titkosítva küldenek el, így se ők, sem pedig senki más nem fér hozzá ezúton az emailekhez, a telefonbeszélgetéseket pedig egyáltalán nem rögzítik.

Az újítást elvileg a telefonos csalások ellen vezették be, pontosabban az online vásárlásos átverések miatt. Azt, hogy pontosan mit próbálnak, milyen módszerrel kiszűrni az új rendszerrel, nem mondták el, de talán egy ilyen rendszer működését jobb is titokban tartani. Az Apple egyik szóvivője arról is biztosította az iPhone-ok felhasználóit, hogy személyre szabott reklámok céljából sem használják majd fel a pontszámokat.

A dolog egyik érdekessége, hogy az Apple TV-n is bejött ez az újítás, pedig azon az eszközön nemigen folytatunk kommunikációt. Valószínűleg erre lesz magyarázata a techcégnek. A pontszámokat várhatóan nem érjük majd el, így csak az Apple szervere tudja majd, hogy pontosan mennyit értünk el – már ha ennek lenne bármilyen jelentősége is. Azt is megígérték hogy az adatokat csak előre meghatározott ideig tartják a szerveren, így nem jegyzik fel örökké a szokásainkból számított „megbízhatósági pontszámot”, de azt nem mondták el, hogy pontosan meddig marad meg náluk ez az információ.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése