Ezért lassul le az iPhone-od akkor, amikor kijön a legújabb modell

Hardver Hírek   |   2017.10.09 - 21:39   |   Írta: N Marcell   |   44858
09. okt Ezért lassul le az iPhone-od akkor, amikor kijön a legújabb modell

Néhányak szerint az Apple direkt mérsékeli a régi telefonok sebességét; lássuk, igaz-e a pletyka!

A Futuremark egy olyan cég, ami adatot gyűjt a különböző telefonok teljesítményéről, majd összegzi azt (benchmarking). Szerencsére sort kerítettek az utolsó pár iPhone generációra is, így végre megbizonyosodhatunk az egyik legelterjedtebb, iPhone-okhoz kapcsolódó legenda valódiságáról is.

Többek tapasztalnak ugyanis lassulást a telefonjukban - hogy-hogynem mindig a legfrissebb modell megjelenése után. Ezért röppent fel a pletyka, miszerint az Apple szándékosan lassítja be a régebbi készülékeit, így kényszerítve (vagy legalábbis ösztönözve) a vásárlókat a legújabb - és persze legdrágább - eszköz megvásárlására. Most azonban egyszer s mindenkorra pontot tehetünk az ügy végére a Futuremark segítségével. 

Ha vetünk egy pillantást a felmérés eredményére, akkor láthatjuk, hogy szinte semmiféle teljesítménybeli csökkenés sem lép fel az iPhone-ok működése során, még az új modellek megjelenése után sem. Az iPhone 5S például pont ugyanolyan jól teljesített 2016-ban, az iOS 9 futtatása során, mint idén (az iOS 11 alatt). Az eredmény szinte teljesen ugyanez a 6, 6S és 7 esetében is.

Akkor hát mi lehet a megoldás a rejtélyre? Miért lassulnak az iPhone-ok? Nos, mindez valószínűleg a frissülő iOS-ekhez (valamint a fejlődő appokhoz) köthető. Gyakran nem optimalizálják őket rendesen a régebbi processzorokra, amik elképzelhető, hogy röcögősebben veszik az akadályt. Megjelenésük nagyjából egy időre tehető az éves iPhone-vérfrissítéssel, így megmagyarázható a teljesítménybeli esés. 

Ráadásul az ember elméje is ludas lehet a dologban: szimplán beképzeljük, hogy lassul a telefon (mintegy fordított placebo-effektus hatásaként). Mikor tudjuk, hogy a piacon van egy jobb, erősebb iPhone, a sajátunkat alsóbbrendűbbnek és gyengébbnek érezzük. 

Tagadhatatlan, hogy a technológia fejlődésével a telefonjaink elkerülhetetlen módon elavulnak. Ettől függetlenül a viszonylag új modellek (6S, stb.) még mindig fantasztikusan tartják magukat; tökéletesen megfelelnek a piac elvárásainak - szinte minden téren.

Forrás: BusinessInsider

Kapcsolódó cikkek: 

 

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

Galéria képek


Kommentek megjelenítése