Megvan az Apple Watch leghasznosabb alkalmazása?

Apple Hírek   |   2024.09.17 - 21:34   |   Írta: Hidasi Ákos   |   33
17. szept Megvan az Apple Watch leghasznosabb alkalmazása?

Minden amit a Vitals-ról tudni érdemes.

Kicsit több mint két hónappal ezelőtt az Apple megtartotta WWDC 2024 konferenciáját, és rengeteg új szoftverfunkciót mutatott be. Volt mibe belemélyedni, de a kedvenc bejelentésem a watchOS 11 volt.

 

Hogy miért?

Mert a watchOS 11 olyan funkciókat ad hozzá a jelenlegi szoftverhez, amelyeket már régóta reméltem az Apple Watch-on - például a tevékenységgyűrűk szüneteltetésének lehetőségét és a szolidabb edzés/gyakorlat adatok megjelenítését. Emellett az új Vitals alkalmazást is hozzáadta. Egy amerikai teszter néhány hetes tesztelés után összeszedte a véleményét az alkalmazásról, az alábbiakban az ő élményei alapján vetünk egy pillantást mi is az új alkalmazásra:

“Már pár hete használom a Vitals alkalmazást az Apple Watch Ultra 2 órámon, és az alkalmazás mindent tud, amit reméltem.”

 

Mi a Vitals és hogyan működik

Ez már rögtön az elején nagy dicséret, de lépjünk egy kicsit hátrébb: Mi is az a Vitals alkalmazás? Ez egy új alkalmazás, amelyet a watchOS 11 letöltése után kapsz az Apple Watchodra. Eléggé félreérthető ikonja van, de amint meglátod a három kék és egy rózsaszín pöttyös appot (a fenti képen), tudni fogod, hogy megtaláltad. A Vitals nem feltétlenül ad új egészségügyi adatokat. Ehelyett az Apple Watch alvás közben már rögzíti az információkat, és új megvilágításban mutatja be azokat. Az alkalmazás öt mérőszámot keres: szívritmus, légzésszám, csuklóhőmérséklet, vér oxigénszintje és alvás időtartama. Viseld az Apple Watch-ot az ágyban, és amikor reggel felébredsz, a Vitals alkalmazás megmutatja, hogyan rögzítette az összes mérőszámot az éjszaka folyamán. És kész! Minden reggel nyisd meg a Vitals alkalmazást, nézd meg, hogy hol tartasz, és máris indulhatsz a napodra. Ennél többről nincs szó, akkor miért szeretem annyira?

 

 

Egy egyszerű, hasznos alkalmazás

”Ahogy az elmúlt évben egyre több okosórát és okosgyűrűt vizsgáltam át, rájöttem, hogy az információ túlterheltség nagyon is valós és bosszantó probléma.” A mai viselhető eszközök rengeteg egészségügyi adatot képesek nyomon követni, de pusztán az adatok megtekintése nem feltétlenül hasznos. Azt akarom, hogy a viselhető eszközöm mondja meg, miért kellene törődnöm egy bizonyos egészségügyi mutatóval - nem pedig azt, hogy én találjam ki. Ez az, amit a Vitals olyan jól csinál. Mind az öt adatpont - pulzusszám, légzésszám, csuklóhőmérséklet, vér oxigénszintje és alvás időtartama - egy nagy kék dobozban jelenik meg. Ha a dobozon belül vannak, akkor a szervezetére jellemző tartományon belül vannak, és nem kell aggódnia. Ha azonban bármelyik érték a normál tartomány felett vagy alatt van, rózsaszín pontként jelenik meg, és kiugró értékként van jelölve. Ha az Apple Watch egy éjszaka alatt két vagy több kiugró értéket észlel, értesítést kap, hogy figyelmeztessen, hogy valami nem stimmelhet.

”A legtöbb nap felébredek, ránézek az Apple Watch-omra, meggyőződöm róla, hogy az életfunkcióim a vártaknak megfelelően alakulnak, és megyek tovább a napomra. Ez mindössze néhány másodpercet vesz igénybe, és ennyi elég ahhoz, hogy tudjam, a testem azt csinálja, amit kell - kivéve egy napot, amikor az alkalmazás figyelmeztetett, hogy a csuklóm hőmérséklete magasabb a szokásosnál. Már így is eléggé levertnek és álmosnak éreztem magam, és a tudat, hogy a testhőmérsékletem emelkedett, jó ösztönzés volt arra, hogy bevegyek néhány megfázás/influenza elleni gyógyszert, mielőtt aznap reggel munkába állnék.”

Így kellene működnie az okosórák egészségi állapotának nyomon követésének, és ez a tökéletes ellentéte annak, amit idén néhány konkurens órától láttunk. Például a Vitals alkalmazás technikailag közel sem olyan lenyűgöző, mint a Samsung Galaxy Watch Ultra AGEs indexe, de fogalmam sincs, hogy mit kellene kihoznom az AGEs számokból. Támogatom, hogy a vállalatok új és innovatív egészségügyi funkciókat adjanak a viselhető eszközökhöz, de ezek nem jelentenek semmit, ha túl sűrűek vagy bonyolultak ahhoz, hogy megértsük őket. Néha a kevesebb több, és ez az, amit a Vitals alkalmazás olyan jól csinál. Pont erre volt szüksége az Apple Watch-nak A Vitals app pontosan az a fajta egészségügyi funkció, aminek nagyon tudok örülni. Nem ad hozzá még egy újabb egészségügyi mérőszámot, amelyet nyomon kell követni és értelmezni kell. Ehelyett az Apple Watch meglévő egészségügyi adatait veszi át, és valami hasznosat csinál vele. Továbbá, ez egy olyan alkalmazás, amellyel nem kell sok időt töltened, és az Apple nem is akarja, hogy ezt tedd. Az életfunkciók áttekintését minden reggel widgetként láthatod a Smart Stackben, és ha rákattintasz, akkor az öt mérőszám mindegyikére vonatkozóan konkrét számokat tekinthetsz meg. Egy naptár ikonra is rákoppinthatsz, hogy összehasonlítsd a mai számokat az elmúlt hét nappal, de ennyi. Nem szabad sok időt tölteni rajta. Nem is lehet. Arra való, hogy megnézd a mérőszámait, biztosítsd magad, hogy minden rendben van, és folytasd a napod. Alig várom, hogy minél többen használhassák a Vitals-t, amikor a watchOS 11 teljes egészében megjelenik még idén, és remélem, hogy ez még több ilyen dolog kezdete lesz. Az Apple Watch egy hihetetlenül erős egészségügyi/fitness nyomkövető, de mint oly sok más viselhető eszköz, nem mindig a legfelhasználóbarátabb módon mutatja be az egészségügyi adatokat. A Vitals alkalmazás egy kiváló lépés ennek kijavítása felé, és miután magam is kipróbáltam, szerintem zseniális.

Forrás: digitaltrends

 

Kapcsolódó tartalmak: 




Kommentek megjelenítése