Ez az Apple legnagyobb hibája évek óta?

Apple Hírek   |   2024.10.12 - 01:04   |   Írta: Hidasi Ákos   |   61
12. okt Ez az Apple legnagyobb hibája évek óta?

Hatalmas hibát követ el az almás gyártó.

Az Apple nem követ el túl sok hibát, ha okostelefonokról van szó. De ha valami mégis félresikerül, az nagyon nagy baj a gyártó számára. 

Már egy ideje fontolgatom a gondolatot, hogy az Apple talán rossz irányba fordult, amikor úgy döntött, hogy különböző típusú chipseteket használ a telefonokban, amelyeket kiad - az iPhone Pro modellek megkapják a teljesen új szilíciumot, míg a normál iPhone egy évvel régebbi chipseteket használ. 

 

Ennek a stratégiának a hátrányai az elmúlt két évben már sokszor felmerültek, és ez csak most kapott hangsúlyt azzal a bejelentéssel, hogy az új Apple Intelligence funkciók csak az iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max modelleken működnek majd a korábbi modellek közül.

 

Az, hogy az Apple ismét különböző chipset-generációkra támaszkodik egyazon iPhone-generáción belül, az már csak a hab a tortán.

 

Hogyan jutottunk idáig

Mint emlékeztek, az Apple korábban egyenlőségi megközelítést alkalmazott a system-on-chipek tekintetében - az összes együttesen kiadott telefon ugyanazon a szilíciumon futott. A fenébe is, amikor az iPhone SE (2022) megjelent, ugyanaz az A15 Bionic chip volt benne, mint az ősszel megjelent iPhone 13 modellekben.

 

Fél évvel az iPhone SE megjelenése után azonban az Apple már más dallamot énekelt. Azon az őszön az iPhone 14 modellek már saját A15 Bionic-ot használtak, még ha az csupán egy extra GPU-maggal is volt több az elődjénél. Eközben az iPhone 14 Pro modellek egy gyorsabb A16 Bionic chipet kaptak, amely aztán tavaly ősszel került az iPhone 15-be. Az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max az A17 Pro-ra frissült, az egyetlen olyan iPhone system-on-chipre, amely képes támogatni az említett Apple Intelligence funkciókat a korábbi modellek közül.

 

Ezt már korábban is említettem, de a tavalyi chipkészlet használata az idei zászlóshajó telefonban komoly marketingproblémát jelent a készülékgyártónak. Bármennyire is jó az új telefon, azonnal kézzel-lábbal lefelé bélyegzi, mint a második választás, amit kénytelen vagy megvenni, ha nem akarod kifizetni a Pro modell és a jobb chipkészlet árát. 

 

Persze, az Apple az elmúlt két évben jobban meg tudta különböztetni a Pro modelleket az alapmodellektől, de ez annak árán történt, hogy a normál iPhone-t mindenki szemében az iPhone Pro erősen mellőzött előzenekarának bélyegezte.

 

Egy másik probléma is felmerült, amikor elkezdtük az iPhone 14 és az iPhone 15 összehasonlító tesztelését az elmúlt néhány évben. Az újabb Qualcomm szilíciummal működő, csúcs Androidos telefonok teljesítménye egyes tesztekben kezdett felérni, és végül felülmúlni az iPhone-okét.

Galaxy S24 vs. iPhone 15 összehasonlító tesztek során a benchmarkok nagy részében vagy egyenlőség, vagy Samsung fölény volt mérhető.

 

Maradjunk a Galaxy S24 vs. iPhone 15 összehasonlításnál, hiszen ez mindkét cég egyidőben kiadott zászlóshajó modelljét lefedi. A Galaxy S24, amelyet ugyanaz a Snapdragon 8 Gen 3 lapkakészlet hajt, amely az egész Samsung termékcsaládban megtalálható, legyőzi az iPhone 15-öt és annak A16 Bionic chipjét a Geekbench többmagos tesztjében és a 3DMark Wild Life Unlimited tesztjében a grafikus teljesítményt illetően. Az iPhone 15-nek csak a videók átkódolásakor mért gyorsabb idők és a Geekbench-ben mért jobb egymagos számok sikerülnek jobban.

 

Az Apple intelligencia a megmentő?

És most jön az Apple kinyilatkoztatása, miszerint az iPhone 15, amelyért tavaly ősszel határozottan prémium árat fizettél, nem tud támogatni néhány, mindössze pár hónappal később megjelenő szoftveres funkciót. Nem vagyok iPhone 15-tulajdonos, de ha az lennék, akkor az Apple Intelligence-t illetően kissé rosszul érezném magam. Az biztos, hogy kevésbé lennék lelkes az idén később érkező Apple Intelligence funkciókért, mivel azok teljesen kihagyják a telefonomat. 

Valaki, aki árnyaltabban látja ezt a dolgot, talán rámutatna, hogy nem lesz mindig ilyen merev az a korlátozás, hogy mely iPhone-ok futtathatják az Apple Intelligence-t. Az ősszel érkezett  új iPhone 16-os modellek esetében már mind a négy telefon megkapja a jelenleg fejlesztés alatt álló A18 Pro valamilyen variációját. Ez azt jelenti, hogy az Apple Intelligence támogatás az iPhone 16 és az iPhone 16 Plus számára is elérhető lesz, nem csak az iPhone 16 Pro számára. Ha tehát ősszel frissítést tervezel, akkor mégiscsak van okod izgatottan várni az Apple Intelligence-t és a közelgő előzetest.

Legalábbis így szól az elmélet. Beszéltem elemzőkkel az iPhone 16 frissítési kilátásairól, és úgy hangzik, hogy csak találgatni lehet , hogy az Apple Intelligence milyen hatással lesz az iPhone-eladásokra idén ősszel. Tuong Nyguen, a Gartner igazgató elemzője általában véve pozitívan értékeli az Apple Intelligence kilátásait, de elmondta, hogy nem látja, hogy ez lenne az iPhone-frissítések fő hajtóereje. „Bár az Apple Intelligence bejelentett funkciói értelmesek voltak, a bevezetett fejlesztések nem igazán azok, amelyek miatt az emberek új telefont vásárolnak vagy ökoszisztémát váltanak” - mondta.

Sokaknak nem számít, hogy milyen mesterséges intelligencia-alapú funkciók érkeznek majd ősszel a telefonjukra, legalábbis semmiképp nem annyira, amennyire az számít, hogy most találja meg a legjobb iPhone-ajánlatot.

Talán az emberek még mindig nehezen tudnak annyira lelkesedni a mesterséges intelligenciáért, mint a technológiai cégek. De gyanítom, hogy egy kicsit nagyobb lenne az érdeklődés az Apple intelligenciája iránt, ha az iPhone 15 és az iPhone 15 Plus is a sorban lenne, hogy a telefonok első hulláma között legyen, amelyek megkapják ezeket az AI funkciókat az őszi iOS 18 frissítéssel.

Mivel az iPhone 16 őszi megjelenésével minden modell ugyanazokat az A18-as chipeket tartalmazza, ez a végső elismerése annak, hogy az Apple-nek ezt kellett volna tennie a telefonjaival és a chipkészleteivel az elmúlt két kiadási ciklusban. Számomra azonban az Apple Intelligence szélesebb körű támogatásának hiánya az, ami igazán jól mutatja a lényeget.

Forrás: tom’s guide

 

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése