IPhone 15 vs. iphone 15 pro, melyiket érdemes most megvenni?

Tech Hírek   |   2024.10.14 - 22:50   |   Írta: Hidasi Ákos   |   64
14. okt IPhone 15 vs. iphone 15 pro, melyiket érdemes most megvenni?

Melyik modell jobb?

Sokan azt a stratégiát követjük, hogy a legújabbnál  eggyel korábbi generációhoz tartozó iPhone-t vásárolunk. Azon túl, hogy azok a telefonok jellemzően jelentősen olcsóbbak a legújabbaknál, már számos használt modell is elérhető belőlük, amivel még tovább tudjuk csökkenteni az árcédulát.

Azonban ezt a stratégiát követve mindenképp felmerül a kérdés, hogy vajon a sima vagy a Pro modellt érdemes választanunk? 

A kamerák számán túl sok mindent figyelembe kell vennünk, amikor iPhone 15 vagy iPhone 15 Pro készüléket vásárolunk. És ne hidd, hogy mindenképp 400.000 forintot vagy többet kell fizetned ahhoz, hogy egy nagyszerű iPhone-t kapj.

 

A felszínen az iPhone 15 és az iPhone 15 Pro sok hasonlóságot mutat, de van néhány jelentős különbség, amelyek miatt a kettő közötti választás nem is olyan nagyon egyszerű. Mindkét telefon tavaly szeptemberben jelent meg az Apple „Wonderlust” eseményén az Apple Watch frissítéseivel együtt. És most olyan időszakot élünk, amikor talán a legjobb ötlet nem tovább halasztani az új iPhone vásárlását. Ugyanis az iPhone 16 és 16 Pro szeptember 9-én, hétfőn jelent meg az Apple Glowtime eseményén. Ez elég régen volt ahhoz, hogy az új generáció kiadása leakciózza a 15-ös széria modelljeit, de nem túl régen ahhoz, hogy elavuljon a tavalyi generáció.

Ráadásul ha éppen most van szükséged egy új telefonra, és az iPhone 15 és 15 Pro még 13 hónappal a megjelenésük után is kiváló választás. Az iPhone 15 lényegében egy újracsomagolt iPhone 14 Pro, teleobjektív kamera és hatalmas árcédula nélkül. Az iPhone 15 Pro az Apple legújabb processzorával, kameráival és új titánium dizájnnal rendelkezik, de nagyjából 100.000 forinttal többe is kerül, mint a normál iPhone 15.

Végső soron arra kell koncentrálnod, hogy melyik iPhone felel meg jobban az igényeidnek. Nem mindenkinek van szüksége iPhone 15 Pro-ra, sőt, a legtöbb embernek bőven elég lesz egy iPhone 15. Jobban jársz, ha félreteszed a plusz pénzt egy jó tokra és egy finom steak vacsorára. De nézzük is, hogy milyen esetekben érdemes az egyiket vagy másikat választani.

iPhone 15 vs. 15 Pro: Kijelző és ház

Mind az iPhone 15, mind az iPhone 15 Pro kijelzője azonos méretű -- 6,1 hüvelykes Super Retina XDR kijelző, 2556 x 1179 pixeles felbontással. A Pro kijelzője azonban ProMotion technológiával rendelkezik, amivel az Apple azt akarja mondani, hogy 10 Hz és 120 Hz között változtatható képfrissítési frekvenciával rendelkezik. Ez simább mozgást eredményez videók, játékok és weboldalak görgetése közben, mint az iPhone 15 fix 60 Hz-es frissítési frekvenciája. Amikor viszont nem YouTube-ot nézel vagy játszol a telefonodon, a Pro csökkenti a frissítési sebességet, hogy kímélje az akkumulátor élettartamát.

Az iPhone 15 Pro emellett rendelkezik always on kijelzővel, amely töltés közben bekapcsolva tartja, és lehalkítja a telefont, így használhatod a StandBy módot. Sajnos az iPhone 15-ről hiányzik a mindig bekapcsolt kijelző funkció.

A 15 és a 15 Pro különböző anyagokból készül. Az iPhone 15 alumínium házzal rendelkezik, valamint színes üveg hátlappal, az iPhone 15 Pro pedig titánból készült, textúrált matt üveg hátlappal.

Az iPhone 15 több színes változatban is kapható. Rózsaszín, lágy sárga, világoszöld, halványkék vagy fekete színben kapható. Az iPhone 15 Pro szolidabb árnyalatokban került kiadásra: fekete, fehér, sötétkék és natúr titán, amely bézs színűnek tűnik.

Teljes méretét tekintve az iPhone 15 valamivel nagyobb, de könnyebb, mint az iPhone 15 Pro. A titán könnyebb, mint az alumínium, de az iPhone 15 Pro súlya nagyobb, mint az iPhone 15-é, nagyrészt azért, mert egy harmadik kamerával rendelkezik. Az iPhone 15 súlya 6,02 uncia (171 gramm), az iPhone 15 Pro pedig 6,6 uncia (187 gramm). Az iPhone 15 Pro ultravékony keretekkel rendelkezik, és egy millimétert lefarag az iPhone 15 méretei közül a szélességből és a magasságból, miközben egy milliméter töredékével vékonyabb is.

A két készülékház közötti utolsó különbség az iPhone 15 Pro esetében az Action gomb bevezetése. Ez váltja fel a némító kapcsolót, amely az iPhone 15 oldalán továbbra is megtalálható. Alapértelmezés szerint az Action gomb hosszú megnyomásával a telefon elnémul és lenémul. De testre szabhatod, hogy a számos gyorsbillentyű valamelyikét indítsa el, például bekapcsolja a zseblámpát, hangjegyzetet rögzítsen, vagy megnyissa a kameraalkalmazást, és fényképet készítsen.

iPhone 15 vs. 15 Pro: Kamerák

A korábbi iPhone-családokhoz hasonlóan az iPhone 15 hátlapján két kamera található, az iPhone 15 Pro-én pedig három. Mindkét modellhez egy 48 megapixeles nagylátószögű és egy 12 megapixeles ultraszéles objektív jár, az iPhone 15 Pro pedig egy 12 megapixeles teleobjektívvel egészül ki, amely 3x-os optikai zoommal rendelkezik, így közelebb kerülhetsz a témához. Meg kell jegyeznünk, hogy a Pro telefon fő kamerája nagyobb, 48 megapixeles érzékelővel rendelkezik, ami segít javítani a teljesítményt gyenge fényviszonyok mellett.

Mindkét modell támogatja az éjszakai üzemmódot, de csak az iPhone 15 Pro lehetővé teszi, hogy portré módban készíts éjszakai felvételeket.

 

Összefoglalás

Összességében tehát nincs hatalmas különbség a két modell közt, amennyiben számodra fontos a fent felsorolt funkciók valamelyike, úgy érdemes lehet a Pro változatot megfontolnod, minden más esetben viszont a sima 15-öst tudom inkább ajánlani.

 

Forrás: CNET

kapcsolódó hírek:




Kommentek megjelenítése