Megérkezett az új iPad mini, már magyar árai is vannak

Apple Hírek   |   2024.10.16 - 08:45   |   Írta: L Ferenc   |   46
16. okt Megérkezett az új iPad mini, már magyar árai is vannak

Az Apple nem csinált túl nagy hírverést legújabb tabletének érkezése kapcsán.

Az Apple 2012 októberében, tehát 12 évvel ezelőtt mutatta be első kompakt táblagépét, a teljes méretű iPad 2 mosásban összement kistestvérének tekinthető iPad minit, mely 9,7 helyett mindössze 7,9 colos kijelzőt vonultatott fel. 

Azóta nem kevés víz lefolyt a Dunán, és az Apple legutóbb 2021 szeptemberében rukkolt elő ilyen kompakt tablettel, a hatodik generációs iPad minivel. És most megérkezett a sokak által várva várt hetedik nekifutás, melynek kapcsán nem rendezett semmilyen termékbemutató rendezvényt az amerikai vállalat, hanem egyszerűen csak kiadott egy szimpla sajtóközleményt róla. 

Ez az iPad 14 éves történelmének egyik leginkább visszafogott termékfrissítése, melynek legfontosabb hozománya az az Apple A17 Pro chipset, mely a tavaly szeptemberben debütált iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Maxekben volt elsőként tetten érhető. 

A TSMC 3 nanométeres gyártástechnológiával készülő A17 Pro 19 milliárd tranzisztort és hat processzormagot vonultat fel, maximális órajele pedig 3,78 GHz. Emlékezetes, hogy az elődben egy még az iPhone 13-asokban debütált A15-ös SoC figyel, mely 5 nanométeres csíkszélességű és maximum 3,23 GHz-es frekvenciára képes chipsetben 15 milliárd tranzisztor található. 

Nem kérdés, hogy a hetedik generációs iPad mini sebesség fronton köröket ver a mára már elavult elődjére, és magától értetődik, hogy minden további nélkül alkalmas lesz a hamarosan érkező iOS 18.1-ben bemutatkozó Apple Intelligence futtatására. 

A Purple, Starlight és Space Gray mellett új Blue változatban is elérhető újdonság teljeskörű Apple Pencil Pro támogatással bír, és a legolcsóbb alapmodellben immár nem 64 GB, hanem 128 GB flashmemória található. Csatlakoztathatóság fronton említést érdemel többek közt a Wi-Fi6E és Bluetooth 5.3 támogatás, illetve a korábbiaknál gyorsabb USB-C 3.1 Gen2 mellett sem mehetünk el szó nélkül. 

A legtöbb specifikáció változatlan marad, így például régi ismerősünk a 8,3 colos képátlójú, 500 nites fényerejű Liquid Retina IPS LCD, mely maradt 2266x1488 pixeles felbontású és 3:2 képarányú. Sokak bánatára a képfrissítési sebességet sem növelték meg, vagyis maradt a régi 60 Hz, a 120 Hz továbbra is a nagyobb és drágább almás tabletek kiváltsága. A két darab 12 megapixeles kamera szintén az elődből lett átemelve, bár az új iPad mini képalkotás fronton némi előrelépést jelent, ugyanis az A15 Pro chipben komolyabb, Smart HDR 4 támogatású továbbfejlesztett képfeldolgozó hardver rejtőzik.

Szintén megmaradt a jó öreg Touch ID, illetve a 10 órás wi-fi-s böngészési, illetve videónézési időt biztosító 19,3 Wh-s akkumulátor, és az alapcsomagban többek közt egy 20 W-os USB-C töltőfej is található. 

A legújabb iPad már Magyarországon is rendelhető, az első példányokat október 24-től, vagyis jövő hét csütörtöktől lehet majd átvenni. A 128 GB-os csak wi-fi-s alapmodell hivatalos listaára 250 ezer forint, a mobilos változat pedig 325 ezer forintba kerül. A 256 GB-os középső modell árcéduláján kiviteltől függően 300-375 ezer forintos összeg szerepel, az 512 GB-os csúcsverzióért pedig 400-475 ezer forintot kérnek el. 

Az Apple Pencil Pro 63 ezer forintba kerül, az USB-C-s Apple Pencilt pedig 37 ezer forintos listaáron jegyzik, illetve 30 ezer forint ellenében egy Smart Folio védőtokot is kaphatunk új tabletünk mellé. 

Az Egyesült Államokban egyébként 499 dolláron nyit a legolcsóbb wi-fi-s változat, a mobilos verzióért pedig alaphangon 649 dollárt kell a kasszában hagynunk. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése