Monsters: The Lyle and Erik Menendez story・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2024.09.24 - 19:09   |   Írta: Ca$h   |   331
24. szept Monsters: The Lyle and Erik Menendez story・AppleTV (Netflix)

A Lyle és Erik Menendez igaz története

Erik (Cooper Koch) és Lyle Menendez (Nicholas Alexander Chavez) éppen szüleik temetésére indulnak, de a körülöttük lévő riporterek és fotósok hadserege olyan érzést kelt az emberben mintha valami szupersztárok lenének. A limuzinba ülve Eriknél eltörik a mécses, látszik rajta, hogy ő a gyengébbik láncszem, aki nem igazán méltó a Menendez névre, Lyle viszont nagyon jó testvér, aki mindent megtesz annak érdekében hogy némi bátorságot és erőt töltsön öccsébe, akinek a védelmére és támogatására egész életében felesküdött. A temetés meglehetősen szokatlan módon zajlik, nem kevés ember felháborodására, de amit az elkövetkező napokban a srácok művelni fognak az több mint felháborító. Annak ellenére, hogy mindenki tudta róluk hogy ki lettek zárva az örökségből, olyan szintű költekezésbe kezdenek, amihez foghatót nem sok ember engedhet meg magának még Amerikában sem. A rendőrség egyelőre sötétben tapogatózik, van pár elméletük, de egyre több jel arra mutat, hogy a fiúk által terjesztett elmélet, miszerint a maffia végzett a szüleikkel valószínűleg nem felel meg az igazságnak ... 

Két évvel ezelőtt a Netflix nagy vihart keltett a Dahmeres sorozatával, amit nem sokkal később megfűszerezett egy dokusorozattal is, ami bemutatta az igazi Dahmert is. Sokan rosszul lettek tőle, sokan voltak akik képtelen voltak végignézni, ami nem is csoda, hiszen Jeffrey Dahmer története egészen elképesztő. A sorozat sebészi pontossággal mutatta be a történteket, nem kímélte sem a pénzt, sem pedig a véres és különös kegyetlenséggel elkövetett események valósághű bemutatását. A sorozat végén csak ült az ember és szóhoz sem jutott, átment rajtunk egy úthenger amin Dahmer felirat volt, aki szülő annak majd megszakadt a szíve Jeffrey őseit látva, hiszen a srác viszonylag normális családi körülményekből jött, mégis egy szörnyeteg vált belőle. 

De tény és szinte biztos, hogy Jeffrey ilyennek született, nem sok mindent lehetett volna tenni annak érdekében, hogy más ember váljon belőle. Igaz a szülei állandóan veszekedtek, az anyja súlyosan depressziós volt, majd el is váltak, végül pedig volt hogy hónapokra egyedül hagyták a családi házban, étlen szomjan, pénz nélkül. Persze ezek se segítettek abban, hogy normális legyen, de több mint valószínű, hogy ha otthon minden rendben lett volna se alakultak volna nagyon másképpen a dolgok, persze ezt már soha nem fogjuk megtudni. Lényeg a lényeg, a Dahmer hatalmas siker volt és akkor még nem is tudhattuk előre, hogy ez egy sorozat lesz, konkrétan egy antológia, aminek minden egyes évadja más és más eseteket fog feldolgozni. Akkor még Monster: Dahmer volt a címe, most már hogy kiderült sorozatot fognak belőle csinálni Monsters lett. Vannak is ebből a dologból kavarodások és veszekedések, de inkább ne menjünk bele, felesleges olyanokon pörögni mint egy sorozat címe szerintem.

A Menendez testvérek története egészen más lesz mint amilyen a Dahmer volt, nem is nevezhető sorozatgyilkosos történetnek, lévén amit a srácok elkövettek az egyszeri és nagyon egyedi eset volt. Viszont bevallom, nekem ez az évad sokkal jobban tetszett, mivel a Dahmeres sztori, ami olyan szinten távol állt tőlem és szerintem a legtöbb embertől, hogy képtelenség volt a legkisebb mértékig is azonosulni a főszereplővel. Izgulni érte meg végképp képtelenség volt, egyszerűen csak lesokkolta az embert részről részre és alig vártuk hogy vége legyen. A Menendez évad ennek pont az ellenkezője. Az egész nyolcvanas évek végi, kilencvenes évek eleji hangulat annyira magával viszi az embert, amihez fogható maximum csak a Miami Vice volt vagy éppenséggel egy GTA játék. A sorozat nagyon alaposan végigmegy a fontosabb szereplők bemutatásán, több szempontból fogjuk megismerni a történteket, teljesen mást fogunk érezni az első pár rész alatt, mint az utolsóknál. A készítők elképesztő mesterien játszanak az érzéseinkkel, ez párosítva a színészek folytogatóan tökéletes alakításával nagyon nagy hatással lesz mindenkire. Az első pár részben utálni fogjuk a fiúkat, képtelenek leszünk együtt érezni velük, majd jön a váratlan csavar, kiderül valami nagyon nagy titok, ekkor nem fogunk hinni a szemünknek és teljesen összezavarodunk. Majd egy rész erejéig betekintést nyerhetünk a szülők előéletébe is, megismerjük a szerelmüket, a múltjukat, hogyan jutottak el idáig, miken mentek keresztül mire eljutottak ehhez az elképesztő gazdagsághoz. Majd jönnek a tárgyalások, amik döbbenetesen realisztikusan mutatják be mind az ügyvédi mind pedig a bírói munka lényegét és nehézségeit.

Számomra az ötödik epizód a „Hurt Man” hatalmas fordulópont volt a sorozat megítélésében, az egész egyetlen jelenet, vágás nélkül, el se tudom képzelni micsoda munka volt ezt leforgatni, Cooper Koch alakítása egészen egyszerűen döbbenetes. Sajnálom hogy szinte biztos semmilyen díjat nem fog kapni ezért az alakításért, de remélem velem együtt sokan lesznek akik felfigyelnek majd rá és bízom benne hogy fényes jövő van még ezelőtt a srác előtt. A Monsters egy nagyon minőségi, profi, elgondolkodtató, egyben sokkoló sorozat, ami megpróbálja kicsit bemutatni hogy érez és viselkedik egy mélységesen sérült ember, vagy egy olyan aki nagyon másnak született, olyannak aki nem alkalmas arra hogy társadalomban élhesse az életét, más emberek között. Nem célja elérni, hogy együtt érezzünk a gyilkosokkal, de azért egyértelműen keltenek bennünk némi érzéseket és gondolatokat, amikkel érdemes fejben eljátszani. Olyan emberek ezek, akik nem csak gondolnak valamire vagy fantáziálnak valamiről, hanem meg is teszik azt, nem követendő példák, de szerintem nem rossz az, ha kicsit jobban megismerjük őket, szülőként pedig nem árt odafigyelni arra a pár fontos dologra, amik a legfontosabbak egy kisgyerek nevelése közben, mert tetszik-e vagy sem, legtöbbször mi rontjuk el a gyerekeinket, mi tesszük őket szörnyeteggé. A sorozat már most olyan sikeres, hogy bejelentették a harmadik évadot, aminek a főszereplője a legendásan hírhedt Ed Gein lesz, akit ha minden igaz Charlie Hunnam fog alakítani.

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.9 | Rotten Tomatoes: 52% | Metacritic: -
Monsters (season 2 | 2022 -)
Dokudráma, Sorozatgyilkos, True Crime, Életrajz, Krimi, Dráma, Horror, Thriller

Rendezte: Paris Barclay, Jennifer Lynch, Carl Franklin, Michael Uppendahl, Clement Virgo, Gregg Araki, Ian Brennan, Max Winkler
Írta: Ian Brennan, Ryan Murphy, David McMillan, Reilly Smith, Todd Kubrak, Janet Mock
Zene: Nick Cave, Warren Ellis, Julia Newman, Thomas Newman
Szereplők: Evan Peters, Richard Jenkins, Cooper Koch, Javier Bardem, Chloe Sevigny, Molly Ringwald, Nicholas Alexander Chavez, Niecy Nash, Ari Graynor, Michael Beach, Dallas Roberts, Colby French

Játékidő: 9x 1óra

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> Lady in the Lake sorozatkritika

>>> Me sorozatkritika 

>>> The Big Cigar sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése