Az Apple Watch mentette meg az életüket

Apple Hírek   |   2023.12.30 - 17:45   |   Írta: Hidasi Ákos   |   8736
30. dec Az Apple Watch mentette meg az életüket

Tim Cook-tól kaptak emailt utána

Személy szerint időnként szkeptikus vagyok az olyan egészségügyi funkciókkal kapcsolatban, mint az Apple Watch-ok szívritmusfigyelő szenzorai. Hajlamos vagyok úgy gondolni, hogy ezek is csak olyan “trükkök”, amik jól hangzanak a reklámokban, segítenek jobban érezni magunkat azzal kapcsolatban, hogy mennyi pénzt adunk ki a legújabb modellre, miközben a valóságban maximum 1-2 alkalommal próbáljuk csak ki ezeket, akkor is csak azért, hogy a kedvenc bárunkban eldicsekedhessünk a baráti társaságunknak, hogy a mi óránk ilyet is tud.

Azonban időről időre olvasok vagy hallok olyan történeteket, amik segítenek lecsillapítani szkepticizmusom és meggyőznek arról, hogy igenis nagyon hasznos funkciókról van szó. Tény, hogy a legtöbbünk füstérzékelője sosem fog éles helyzetet riasztani (szerencsére), azonban számtalan életet ment meg az a néhány darab, amelyik éles helyzetet kell, hogy riasszon. Egy szó mint száz, az ilyesminek kevés az esélye, de jobb félni mint megijedni.

A napokban ismét két újabb olyan történet látott napvilágot, amelyek az Apple Watch azon képességét dicsérik, hogy az felismeri a potenciálisan életmentő beavatkozást igénylő egészségügyi problémákat. Ami azonban ennek az esetnek a különlegessége, hogy ezúttal mindkét Apple Watch-felhasználó küldött egy e-mailt Tim Cooknak, az Apple vezérigazgatójának, hogy megköszönje az Apple Watch-ot - és mindketten alig néhány órával később választ is kaptak tőle.

Wichita, Kansas

A kansasi Wichitában Michael Gallegos az Apple Watch-nak - és fiának, Nicknek, aki az említett Apple Watch-ot vette neki - köszönheti az életét.

A KAKE helyi hírcsatornának elmesélve a helyzetet, Michael elmondta, hogy alacsony pulzusszámról kapott értesítést az Apple Watch-tól. Ez figyelmeztette őt arra, hogy a pulzusa több mint 10 percen keresztül percenként 40 ütés alá esett.

Emellett alvás közben az Apple Watchja szabálytalan szívritmust is észlelt. Az Apple Health azon képességének köszönhetően, hogy az egészségügyi adatokat meg lehet osztani a szeretteivel, Michael és fia, Nick is megkapta ezeket az értesítéseket.

Nick elvitte apját a sürgősségi osztályra, ahol az orvosok megállapították a korábban nem diagnosztizált szívbetegséget, és beültettek egy pacemakert neki.

"Azt mondták, hogy elég szerencsés voltam. És tudod, jó választás volt a fiam részéről, hogy megszerezte nekem az órát. Mert, tudod, máskülönben soha nem tudtam volna meg. Túl késő lett volna" - mondta Michael. "Soha nem tudtam volna meg. Soha nem tudta volna meg. Valószínűleg álmomban haltam volna meg."

A helyzeten felbuzdulva Michael fia e-mailt küldött az Apple vezérigazgatójának, Tim Cooknak, hogy megköszönje neki az Apple Watch-ot és megossza vele édesapja történetét. Cook alig néhány órával később válaszolt, és a következőket írta:

Szia Nick,

Nagyon örülök, hogy édesapád orvosi segítséget kért és megkapta a szükséges kezelést. Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk a történetét.

Kérlek, add át neki a legjobb kívánságaimat.

Tim Az iPad Pro- készülékemről küldve

 

 

Asheville, Észak-Karolina

Eközben az észak-karolinai Asheville-ben a 61 éves Christopher Oakely az Apple Watch szívadatainak köszönheti, hogy segített megmagyarázni az orvosainak, amit tapasztalt. Orvosai végül arra a következtetésre jutottak, hogy Christopher kisebb szívrohamot szenvedett.

Abban a pillanatban, amikor Oakley párja augusztus 21-én reggel megérezte a mellkasát, azonnal a sürgősségi osztályra siettek. Mire azonban orvosi vizsgálatra került a sor, a szíve megnyugodott.

"Azt mondtam: "Várjunk csak, várjunk csak, van egy órám, amelyik rögzíti a szívritmusomat" - mondta Oakley a helyzetet elmesélve. "Azt mutatta, hogy a szívem egész éjjel 121-151-es, vagy valami ilyesmi sebességgel száguldott. Szóval, figyelembe vették ezt az információt, ami életmentő volt számomra, mert két nappal később, két-három nappal később dupla bypass műtétem volt... sürgősségi dupla bypass műtét.".

Christopher is úgy döntött, hogy küld egy e-mailt Tim Cooknak, hogy megossza a történetét. "Nagyon nagyra értékelem azt a sok munkát, amit te és az embereid beletettek, hogy létrehozzatok egy olyan terméket, amely nemcsak az időt mutatja meg, hanem megmenti az életedet is" - írta az e-mailben.

Cook válaszolt:

Christopher,

Köszönjük, hogy megosztottad velünk a történetedet. Nagyon örülök, hogy megkaptad a szükséges kezelést.

Légy jó egészségben.

A legjobbakat,

Tim

Az iPhone-omról küldve

Ezek a történetek is árnyalják az Apple jelenleg is folyó jogi ügyét, amely során egy amerikai orvostechnikai vállalat perelte be az almás vállalatot, amiért az állítólag az ő technológiájukat használta az Apple Watch-ok véroxigénszint mérőjéhez. A helyzet következményeként az Apple-nek néhány napra be is kellett szüntetnie az Apple Watch-ok értékesítését az Amerikai Egyesült Államok területén. A helyzet azonban nem csak jogilag, de morálisan is komplex, ugyanis mint az látható, emberi életek múlhatnak az Apple eszközeinek egészségügyi funkcióin.

A cikk írásakor jelenleg az Apple engedélyt kapott az óráinak további értékesítésére a fellebbezése elbírásának idejére, az ügy végkimenetele azonban még továbbra is kétes.

Forrás: 9to5Mac

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése