Apple Watch Ultra VS Apple Watch Ultra 2

AlmaBlogger   |   2023.12.26 - 20:13   |   Írta: Hidasi Ákos   |   18818
26. dec Apple Watch Ultra VS Apple Watch Ultra 2

Melyiket éri meg megvenni?

A második generációs Apple Watch Ultra nagyobb teljesítményt kínál egy olyan viselhető eszközben, amely úgy néz ki, mint az eredeti. Íme, hogyan áll a továbbfejlesztett viselhető eszköz az elődjéhez képest.

Az Apple 2022-ben mutatta be az első Apple Watch Ultra-t. Ez egy extrém tevékenységekre szánt, strapabíró eszköz volt, amely más dizájnnal rendelkezett, mint a többi Apple Watch modell. A vállalat 2023 szeptemberében jelentette be a következő generációt, amelyet Apple Watch Ultra 2-nek nevezett el.

Ez a modell frissített kijelzővel, új processzorral és más belső elemekkel rendelkezik, valamint a felhasználók egy új, meglehetősen innovatív módon tudnak vele interakcióba lépni. Az új készülék emellett szén-dioxid-semleges, mivel az Apple azon dolgozik, hogy csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását az anyagok, az elektromosság és a szállítás terén.

 

Apple Watch Ultra 2 vs. Apple Watch Ultra - tokméretek, anyagok és tömeg

Az Apple Watch Ultra modellek titánból készültek, ami biztosítja a tartósságot és a korrózióval szembeni ellenállást, ami egy extrém felhasználásra szánt készülék esetében természetes.

Ami az Apple Watch Ultra és az Apple Watch Ultra 2 egyéb fizikai jellemzőit illeti, mindkét készülék mérete és súlya megegyezik. Az órák mérete 49 mm x 44 mm x 14,4 mm, így megmarad a jelentős, mégis kényelmes méret, amely megfelel a készülékek által kínált egyedi funkciókészletnek.

Mivel mindkettő használható úszás közben, a továbbfejlesztett vízállóság mindkét készülék esetében 100 méteres vízállóságot jelent az ISO 22810 szabvány szerint. Az Apple szerint a készülékek 40 méteres mélységig szabadidős búvárkodásra is használhatók.

 

Apple Watch Ultra 2 vs. Apple Watch Ultra - Kijelző

Míg az Apple Watch Ultra akár 2000 nit fényerővel rendelkezik az Always-On Retina LTPO OLED kijelző esetében, addig az Ultra 2 teljesítménye 3000 nit-re ugrik fel. Ráadásul a kijelző fényerejét egyetlen nitre csökkentheti, hogy sötét környezetben ne zavarjon másokat.

Figyelemre méltó újdonság a Modular Ultra óralap, amely a nagyméretű kijelzőt kihasználva valós idejű adatokat jelenít meg a legkülső szélén. Ez kínálja a legtöbb komplikációt az eddigi Apple digitális óralapok közül.

Minden Apple Watch Ultra változat 410 x 502 pixeles, éles kijelzőfelbontással büszkélkedhet, ami tiszta és élénk képi megjelenítést biztosít a jobb felhasználói élmény érdekében. A nagy felbontás a szövegek, képek és egyéb tartalmak részletes és éles megjelenítését eredményezi az óra kijelzőjén.

A frissített kijelzőszerkezet javítja az Apple Watch Ultra 2 zseblámpa funkcióját, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy a Digitális Koronát elforgatva kétszeresére növeljék a fényerőt a jobb megvilágítás érdekében pillanatnyilag.

 

Apple Watch Ultra 2 vs. Apple Watch Ultra - Processzor

Miután az Apple az S8-at használta az első Apple Watch Ultrában, az Apple az Apple Watch Ultra 2 processzorát vagy System in Package (SiP) processzorát az S9 chippel frissítette. Az S9 lehetővé teszi az eszközön lévő Siri működését, amely képes bizalmas és biztonságos egészségügyi adatok lekérdezésére és rögzítésére egy felhő bevonása nélkül is.

Az Apple Watch Ultra 2 egy felújított, 4 magos Neural Engine-t kapott, amely akár kétszer gyorsabban kezeli a gépi tanulási műveleteket, mint elődje.

Továbbá az Apple Watch Ultra 2 diktálási funkciója az S9 chipnek köszönhetően akár 25%-kal nagyobb pontosságot ért el az elődjénél.

 

 

Apple Watch Ultra 2 vs Apple Watch Ultra - Akkumulátor és tárhely

Az Apple Watch Ultra akkumulátora akár 36 órán át is bírja Wi-Fi-n vagy 18 órán át mobilkapcsolattal. Az Apple Watch Ultra 2 ugyanezzel a 36 órás üzemidővel rendelkezik "normál" használat mellett, de ezt 72 órára növelheti az alacsony fogyasztású üzemmódban.

Az egész napos akkumulátor-élettartamra vonatkozó állítás a következő használati mintán alapul: 180 alkalommal ellenőrzi az időt, 180 értesítést fogad, 90 percig használ alkalmazásokat, és 60 perces edzésen vesz részt, miközben Bluetooth segítségével zenét játszik az Apple Watch-on keresztül, mindezt 36 órán belül.

Emellett az Apple Watch Ultra 2 tárolókapacitása 64 GB, ami kétszerese a 32 GB-os Apple Watch Ultra modellénél. A megnövelt tárhely lehetővé teszi, hogy több alkalmazás, zene és egyéb média legyen közvetlenül az Apple Watch Ultra 2-n tárolható.

 

Apple Watch Ultra 2 vs. Apple Watch Ultra - Egyéb jellemzők

Az Apple Watch Ultra 2 új módot vezet be a felhasználók számára az órával való interakcióra és kijelzőérintés nélküli vezérlésére. Ha a felhasználók kétszer összenyomják a hüvelyk- és mutatóujjukat, akkor megnyithatják a Smart Stack-et az óra számlapjáról, hívásokat fogadhatnak, görgethetnek a widgetek között, és egyéb funkciókat engedélyezhetnek.

A funkció az S9 chipben található továbbfejlesztett Neural Engine segítségével egy új gépi tanulási algoritmust használ a gyorsulásmérő, a giroszkóp és az optikai szívérzékelő adatainak elemzésére. Az algoritmus azonosítja a csukló kisebb mozgásának és a véráramlás változásainak mintáit, amelyek akkor következnek be, amikor a hüvelyk- és mutatóujjal dupla koppintás gesztust hajtanak végre.

Az S9 chip egy offline képességekkel rendelkező Siri asszisztenst is bevezet. Amíg a felhasználó kérése nem igényel információt az internetről, a Siri gyors és megbízható válaszokat tud adni, például egészségügyi adatok eléréséhez, időzítők beállításához és edzések indításához.

 

Apple Watch Ultra 2 vs. Apple Watch Ultra - Mit érdemes megvásárolni

Néhány fejlesztés ellenére az új Apple Watch Ultra 2 valószínűleg nem lesz szükséges minden Apple Watch Ultra felhasználónak. Pár megfontolandó lehetőség viszont a fényesebb kijelző, a nagyobb tárhely és az alacsony energiafogyasztású üzemmód.

Az Apple Watch Ultra már most is egy nagy képességű okosóra, amelynek legtöbb funkciója megegyezik a második generációs modellével. A kijelzője, az egészségügyi és fitneszfunkciók, valamint az akkumulátor élettartama dicséretes, és sokak számára ezek a funkciók még mindig bőven elegendőek lesznek a mindennapi használathoz.

Hacsak a felhasználóknak nincs olyan egyedi igényük, amelyet csak az Apple Watch Ultra 2 tud kielégíteni, valószínűleg nem maradnak le igazán létfontosságú funkcióról, ha maradnak az első generációs modellnél. Azt ugyan már közvetlenül az Apple nem árusítja, de viszonteladóktól vagy használtan még mindig ki lehet fogni nagyszerű ajánlatokat rá.

Forrás: Appleinsider

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése