Kinek való az új MacBook Pro?

AlmaBlogger   |   2023.12.22 - 19:42   |   Írta: Hidasi Ákos   |   18304
22. dec Kinek való az új MacBook Pro?

Mutatjuk kinek érdemes és kinek nem érdemes megvenni az új MacBook-ot.

Nagyon örültem, amikor először hallottam, hogy az M2 13 hüvelykes MacBook Pro-t az M3 14 hüvelykes MacBook Pro váltja fel. Végre egy olyan belépőszintű MacBook Pro, amely a képernyőnek, a portoknak és a prémium kategóriás kialakításnak köszönhetően valóban "profinak" tűnt.

De miután jobban átgondoltam, be kell vallanom, hogy még az M3 MacBook Pro 14 hüvelykes modellje is fura utóízt hagy maga után. Az Air és a Pro között helyezkedik el, és a neve miatt kétségtelenül kíváncsivá tesz néhány vásárlót. De amennyire ki tudom szűrni, nehéz kikövetkeztetni, hogy pontosan kinek is szól ez a laptop. Ha azonban lehámozzuk a rétegeket, egy olyan terméket láthatunk, amely mindig is kulcsfontosságú volt az Apple stratégiájában és márkaépítésében. Úgyhogy errre a feladatra vállalkozunk most.

 

Teljesítménybeli eltérés

A probléma a következő. A 14 hüvelykes MacBook Pro váza kétségkívül prémium kategóriás. Emiatt pedig az egész gép extra prémiumnak érződik. A képernyő nem csak nagy felbontású és színes, de ez a legjobb mini-LED HDR technológiás panelt tartalmazza, ami egy laptopban előfordulhat - pontosan ugyanaz a képernyőt, ami az M3 Max modellekben is van, 120 Hz-es dinamikus frissítési frekvenciával. Ugyanez igaz a hangszórókra is, amelyek hangosak és testes hangzást biztosítanak. Ismétlem, ezek a legjobbak, amit laptopban kaphatsz - természetesen a 16 hüvelykes MacBook Pro-n kívül.

Teljesítmény szempontjából azonban az M3 MacBook Pro nem annyira "profi". Nem arról van szó, hogy az M3 nem egy nagyon jó képességű chip. Rendkívül hatékony, és a GPU-fejlesztések ebben a generációban különösen figyelemre méltóak. De ne feledjük: Az Apple-nek szó szerint van egy "M3 Pro" nevű chipje, így az alap M3 a nem Pro konfiguráció. Már a neve alapján sem egy "profi" chipről van szó. Jelenleg a MacBook Pro az egyetlen olyan laptop a kínálatban, amely az M3-mal konfigurálható - mivel az új MacBook Air még mindig nem került bemutatásra. A legfrissebb hírek szerint azonban ez a frissítés az M3-ra a jövő év tavaszán már itt lesz. Más szóval ez a MacBook Pro hamarosan egy MacBook Airhez hasonló teljesítményt fog nyújtani.

A 8 GB memória opció azonban az, ahol a dolgok igazán furcsává válnak. Nem fogom feleleveníteni az egész gondolatmenetet, de az Apple valamikor megvédte a döntését, hogy 8 GB egységesített memóriát kínál a MacBook Pro kezdő konfigurációjaként, mondván, hogy egy Mac-en a 8 GB egyenértékű a többi rendszer 16 GB-jával. Ez persze nem igazán igaz. Az, hogy a GPU és a CPU meg tudja osztani a memóriát, nagy dolog, de a 8 GB memóriát még így is elég könnyen el lehet használni egy meglehetősen egyszerű, böngészőfülekből és könnyű alkalmazásokból álló munkamenettel.

Így bár mindenki értékelné a MacBook Pro 14 hüvelykes modell által kínált fejlesztéseket, a teljesítmény növekedése nélkül ezek inkább “kicsit jobb”, mintsem szükséges funkciókká válnak.

 

A hobbisták és a törekvők demográfiai csoportja

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az M3-as MacBook Pro mit vált le - a 13 hüvelykes MacBook Pro-t, ami halott és eltűnt. Ez egy olyan laptop, amely mindig is érdekes helyet foglalt el a kínálatban, még az Apple Siliconra való átállás előtt is. Az Intel-korszakban a 13 hüvelykes MacBook Pro nem rendelkezett azzal a grafikus teljesítménnyel, mint a 15 hüvelykes modell (vagy később a 16 hüvelykes). A 13 hüvelykes MacBook Airhez képest valamivel nagyobb teljesítményű Intel processzorral rendelkezett, de ez nem volt szuper észrevehető a különbség.

Ehelyett inkább az volt az érzés, hogy egy nagyobb teljesítményű laptopot birtokolsz és használsz. Megvolt a kinézete. A képernyő. A hangszórók. Space Gray színben kapható. Olyan laptopra hasonlít, amellyel a YouTuberek, zenei producerek, tervezők és fotósok valódi munkát végezhetnek - még ha a gyakorlatban nehezen is tudta ezt a teljesítményt nyújtani a gép. A szakemberek akkoriban tudták, hogy a 15 hüvelykes MacBook Pro az egyetlen komoly lehetőség - és még annál is jobban jártál egy iMac-kel.

De a hobbisták vagy a törekvő alkotók mindig is fontos részét képezték az Apple Mac filozófiájának. Ne felejtsd el - a sima, hétköznapi emberek "alkotókká" válása mindig is része volt a Mac ethoszának. A kreatív eszközök amatőrök és diákok kezébe adása segített átalakítani a PC egész megítélését valami barátságosabbá és elérhetőbbé, miközben egy egész generációt győzött meg arról, hogy a Mac a fiatal kreatívok számára a legmegfelelőbb platform. Más szóval, az ilyen típusú eszközök mindig is fontos szerepet játszottak az Apple marketingjének pszichológiájában.

A 14 hüvelykes M3 MacBook Pro pedig pontosan beleillik ebbe a formába. Ez egy ugródeszka - talán egy olyan eszköz, amely inkább inspirálni hivatott, mint kielégíteni. Ha túl komolyan veszed a hobbidat, akkor a hardver korlátaiba ütközöl. De ha a videókészítés, a grafikai tervezés vagy a kódolás világában próbálkozol elindulni? Azt hiszem, ha megkérdeznéd az Apple-t, azt mondaná, hogy ez a gép nekik való.

De az én dolgom nem az, hogy az Apple marketingszövegeit ismételgessem, és a kérdés továbbra is az, hogy ezt a laptopot valóban megéri-e megvenni annak a közönségnek, akinek állítólag szól.

 

Kinek szól az M3 MacBook Pro valójában?

Saját tesztjeim alapján a 14 hüvelykes M3 MacBook Pro-t valójában nem éri meg megvenni ennek a törekvő kreatív rétegnek. Nem fogja megadni azt a felsőbbrendűséget, amire azt hiszi, hogy szüksége van. Egy 15 hüvelykes MacBook Air valószínűleg több mint elég erős lesz, különösen, ha tudsz várni az M3 modellek 2024 eleji megjelenéséig. Ha csak belekóstolsz az ilyen intenzívebb alkalmazások használatába, akkor is elég erős lesz, feltéve, hogy elegendő memóriával konfigurálod.

Ha már itt tartunk, az M3-as MacBook Pro igazából csak egyetlen célközönség számára tűnik indokoltnak: azok számára, akik hajlandóak fizetni ezekért a minőségi-frissítésekért. Azoknak, akiknek talán nincs szükségük egy igazi profi gép extra teljesítményére, de van némi plusz pénzük, amit egy jobb képernyőre, hangszórókra és extra portokra költhetnek. Nézd - ez egy messze túl erős laptop filmek vagy műsorok nézésére, és még csak zenehallgatásra is fantasztikus. Mindeközben, ha időnként szeretnél hozzáférni az SD-kártyahelyhez vagy a HDMI-porthoz, akkor azért is praktikus. Szóval ilyen felhasználásra megérheti megvenni, bőven kielégíti majd az elvárásokat.

 

Összegzés

Megéri a 14 hüvelykes MacBook Pro a plusz 170.000 forintot és némi plusz súlyt és vastagságot? Nehéz kérdés. Egyesek számára feltétlenül. De az emberek többsége bőven elégedett lesz a MacBook Airrel, különösen, hogy most is találhatsz rájuk jó ajánlatokat.

Forrás: digitaltrends

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése