Ezekkel az appokkal 3-szor jobb lesz a Mac felhasználói élményed - 1. rész

Apple Hírek   |   2023.12.30 - 17:46   |   Írta: Hidasi Ákos   |   8910
30. dec Ezekkel az appokkal 3-szor jobb lesz a Mac felhasználói élményed - 1. rész

MInden Mac felhasználónak ismernie kellene ezeket az alkalmazásokat

Egy új Mac beszerzése izgalmas időszak, legyen az egy elegáns, új 13 hüvelykes MacBook Air vagy egy 16 hüvelykes MacBook Pro. De a rengeteg tennivaló, a letöltendő frissítések és a kipróbálandó új alkalmazások eleinte megterhelőek lehetnek - különösen, ha még nem ismered a Mac platformot. De ne aggódj, most felsorolok minden olyan alkalmazást, amit minden Mac felhasználónak ismernie kell.

Akár a Mac App Store-ból, akár közvetlenül a fejlesztőktől szeretnéd beszerezni az alkalmazásokat, a lehetőségekből nincs hiány, számos kategóriában. A Mac az olyan kreatív szoftvereiről ismert, mint a Final Cut Pro és a Logic Pro, de a könyvtár ennél sokkal mélyebbre nyúlik.

Sőt, néhány alkalmazás annyira létfontosságú a nagyszerű Mac-élmény beállításához, hogy valószínűleg először ezeket szeretnéd letölteni, mielőtt bármi máshoz hozzálátnál. A videó szerkesztése vagy a következő mestermű elkészítése várhat - előbb szükséged lesz néhány olyan alkalmazásra, amelyek élvezetesebbé és bizonyos esetekben sokkal produktívabbá teszik az új MacBook használatát.

 

Az Apple ingyenes alkalmazásai

Mielőtt belemerülnénk azokba az alkalmazásokba, amelyek telepítését érdemes megfontolnod, érdemes megemlítenünk néhányat a legjobb alkalmazások közül, amelyekkel már rendelkezel. Az Apple egyre bővülő szoftvercsomagjának köszönhetően a Mac már előre telepített és használatra kész nagyágyúkkal érkezik.

A lista élén a produktivitási alkalmazásokat kell megemlítenünk, amelyek korábban az iWork csomag alá tartoztak, de ma már általában csak Numbers, Pages és Keynote néven ismertek. A táblázatkezelő, szövegszerkesztő és prezentációs alkalmazás hasonló a Microsoft Excel, Word és PowerPoint alkalmazásokhoz, amelyeket a legtöbben talán már ismerünk. De ami a legfontosabb, hogy ingyenesek, és már meg is vannak.

Azonban ezek mellett nem szabad az olyan alkalmazásokat sem elfelejtenünk, mint a Podcastok, a Jegyzetek, a Naptár és az Emlékeztetők - ezek mind ingyenesek, és szinkronizálódnak az iPhone és iPad azonos nevű alkalmazásaival. Vannak harmadik féltől származó alternatívák, amelyek bizonyos szempontból jobban végzik a munkájukat, de azok számára, akiknek nincsenek különleges igényeik, ezek remek kiindulópontot jelentenek. Egy nagyon fontos előnyük az eszközök közti átjárhatóság.

De bármennyire is nagyszerűek ezek az alkalmazások, van néhány olyan harmadik féltől származó alkalmazás, amelyek beszerzését mindenképpen érdemes megfontolnod.

 

 

Alfred - a Spotlight helyettesítője

Az Alfred évek óta a Mac legkeményebb felhasználói rétegének kedvenc alkalmazása, és bár a macOS Ventura Spotlight-fejlesztéseket hozott magával, az Alfred még mindig mérföldekkel előrébb jár a képességek tekintetében.

Az Alfred a legalapvetőbb szinten ugyanazt teszi, amit a Spotlight is tud, beleértve az alkalmazások indítását és a fájlok keresését. De a számítások és a fejlett webes keresés képességének köszönhetően ennél jóval többet nyújt, míg a fejlett munkafolyamatok és a testreszabási lehetőségek teljesen új szintre emelik a dolgokat.

Többet megtudhatsz az app pontos működéséről az Alfred weboldalán, de a lista, amire az alkalmazás képes, őszintén szólva elképesztő. Azt javaslom, hogy keresd meg azokat a funkciókat, amelyekre szükséged van, és használd ki azokat széles körben, és hagyd figyelmen kívül azokat, amelyekre nincs szükséged - rengeteg ilyen funkció lesz, ami nagyszerű hír azokban az esetekben, amikor a későbbiekben esetleg mégis jól jönnek.

 

Bartender - szelídítsd meg a menüsort

Minél több alkalmazást telepítesz, annál káoszosabb a menüsorod, ezek az alkalmazások ugyanis ikonokat adnak hozzá a Mac menüsorához - a képernyő tetején található sávhoz, ahol az időt, a dátumot és egyebeket találod -, emiatt pedig könnyen előfordulhat, hogy a dolgok kissé rendetlenné válnak. Ez kevésbé jelent problémát azok számára, akik nagy külső monitorokat, például Studio Display vagy Pro Display XDR kijelzőt használnak, de egy 13 hüvelykes MacBook Air esetében ez igazi gondot jelenthet a kívánt appok megtalálásakor.

Ezekben az esetekben a Bartender egy kötelező alkalmazás, amely képes finomhangolni a menüsort és annak sok ikonját. Ezt úgy éri el, hogy az embereknek megadja a kontrollt, hogy kiválasszák, mely ikonok jelenjenek meg és milyen sorrendben, miközben elrejti azokat, amelyeknek nem kell mindig láthatónak lenniük. Ezek az ikonok szükség esetén könnyen elérhetők, így nem tűnnek el örökre, és további opciókkal szabályozható, hogy a menüsor hogyan jelenjen meg aszerint, hogy éppen milyen kijelzők vannak használatban.

Évek óta használom a Bartendert, és még a 16 hüvelykes MacBook Pro-mon is létfontosságú, köszönhetően a képernyő tetején lévő bevágásnak. Nem is tudom, hogyan használhatják az emberek a kisebb kijelzőket nélküle.

 

VPN alkalmazás - a biztonság és az adatvédelem az első

Ez nem egy konkrét alkalmazás ajánlása, hanem sokkal inkább egy csoporté - rengeteg nagyszerű VPN-szolgáltatás létezik manapság, és biztosan találsz olyat, amelyik megfelel az igényeidnek és a költségvetésednek. Csak válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet, és tartsd nyitva a szemed az ajánlatokkal kapcsolatokban is.

A VPN fontosságának oka nagyon egyszerű, különösen akkor, ha egy hordozható Mac-et használsz, amelyet nyilvános helyekre viszel magaddal. Az ismeretlen Wi-Fi hálózatokhoz való csatlakozás biztonsági rémálom lehet, és a böngészési szokások titokban tartása még otthon is fontos lehet (például ajándék vásárlásakor). Ehhez szükséged lesz egy VPN-re - és mindez az előny anélkül teszi a szolgáltatást fontossá, hogy belemerülnénk a VPN által nyújtott lehetőségekbe, amelyekkel úgy tűnhet, mintha egy webhelyet vagy szolgáltatást a világ szinte bármely pontjáról elérnél.

Ne feledd, hogy ez egy kétrészes cikksorozat első része. A további alkalmazásjavaslatainkat ide kattintva érheted el a cikk második felében.

Forrás: techradar

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése