Ez várható a legújabb iOS frissítéstől

Almás Pletykák   |   2023.12.29 - 17:18   |   Írta: Hidasi Ákos   |   9486
29. dec Ez várható a legújabb iOS frissítéstől

Egész érdekes dolgok érkeznek majd.

A következő iPhone-szoftverkiadás tartalmazni fog valamit, amit minden tulajdonos örömmel fogad: egy extra biztonsági réteget, amely megvédi Önt, ha a telefonját ellopja egy tolvaj, aki ismeri a jelszavát. Ez sosem jön rosszul.

Az új kiadás az iOS 17.3 lesz, hacsak nem lesz előtte egy másik meglepetésszerű hibajavító frissítés. A dolgok még változhatnak, de a legutóbbi várakozások szerint az ünnepek után, valószínűleg január közepén, január 16. vagy 23. kedd körül várható a frissítés megérkezte. Ez azonban még átcsúszhat a következő hétre, vagy a dolgok elmozdulhatnak, ha az ünnepek lelassítják a béta tesztelést, talán még február elejére is, bár szerintem ez kevésbé valószínű. A verzió jelenleg nyilvános bétaverzióban van. Az új funkciók között szerepel a Stolen Device Protection - azaz ellopott készülék védelem nevű funkció.

Elég baj, hogy ellophatják az iPhone-odat, de azok a tolvajok, akik megszerezték a jelszavadat, mondjuk úgy, hogy egy bárban a vállad fölött olvasták le, még több kárt tehetnek neked. Visszaállíthatják a jelszót, hogy csak ők férhessenek hozzá, az arcodat a sajátjukra cserélhetik a face ID-hoz, majd lecsapolhatják a bankszámládat. Ezt nyilván senki sem szeretné.

Korábban már írtam arról, hogyan teheted kevésbé sebezhetővé az iPhone-odat, de ez az új frissítés sokkal jobbá teszi a helyzetet.

Most egy olyan funkció képében, amely kifejezett meglepetésként ért, amikor az iOS 17.3 első fejlesztői és nyilvános bétájában kiszúrásra került, egy új biztonsági szint áll rendelkezésre, amely segít meghiúsítani a tolvajok próbálkozásait, még akkor is, ha hozzáférnek a jelszóhoz.

A Lopott eszköz védelme azt jelenti, hogy aktiválásakor Face ID vagy Touch ID hitelesítésre van szükség az olyan műveletekhez, mint a jelszavak megtekintése, tartalmak törlése és így tovább. A mostanival ellentétben, a tolvaj nem fogja tudni átállítani a jelszót, hogy elvégezze ezeket a módosításokat. Még akkor sem, ha ismeri az aktuális jelszót.

 

 

Ami pedig azt a műveletet illeti, amely rendkívül fontos az ilyen lopásoknál, az Apple ID-fiók jelszavának megváltoztatását, az új rendszer okosan egy biztonsági késleltetést ad a helyzet mentésére. Ha a telefon ismeretlen helyen van, akkor a biometrikus (Face ID vagy Touch ID) hitelesítést egyórás várakozás követi, majd ezt követően ismét biometrikusan kell hitelesíteni. Ugyanez a késleltetés szükséges egy új Face ID hozzáadásához vagy a Find My iPhone kikapcsolásához is.

Az egyórás késleltetés nem érvényes, ha a telefon ismerős helyen van, például otthon vagy a munkahelyen.

Egy tolvaj, aki ismeri a jelszavadat, a jelszó segítségével továbbra is vásárolhatna az Apple Pay segítségével, vagy kereshetne jelszavakat más olyan alkalmazásokhoz, amelyek nem rendelkeznek külön védelemmel, szóval még mindig okozhat károkat. De ez egy nagy előrelépés a biztonság terén.

Ne feledd, hogy ez a funkció opcionális, és ha nem választod a használatát, akkor nem leszel nagyobb biztonságban, mint most.

A tolvajok valószínűleg továbbra is ugyanúgy megpróbálják majd ellopni az iPhone-odat, de ez az újdonság azt jelenti, hogy nehezebben tudják ellopni a digitális életedet is ezzel együtt.

Az új frissítésben az ellopott eszköz elleni védelem a legfontosabb új funkció, nem utolsósorban azért, mert némileg meglepő módon jelent meg. Segítségével nem végezhetsz bizonyos Apple Cash és Savings műveleteket a Walletben, nem használhatod a Safariban elmentett fizetési módokat, nem használhatod az iPhone-t új készülék beállítására vagy új Apple Card igénylésére - valamint a fent említett megnyugtató korlátozások alá eső műveletekre sem.

A funkció az iPhone XS-től kezdve minden iPhone-on elérhető lesz, feltéve, hogy frissítették őket az iOS 17-re, és természetesen feltéve, hogy a felhasználó aktiválja a funkciót.

Az új szoftver egyéb funkciókat is tartalmazni fog, például a közös Apple Music lejátszási listákat. Úgy tűnt, hogy ez az iOS 17.2-ben jelenik meg, de végül ebből a verzióból eltávolították, mielőtt a bétákból általános szoftver lett volna. Ezzel a funkcióval meghívhatod majd a barátaidat, hogy adjanak hozzá dalokat bizonyos lejátszási listádhoz, vagy hallgassák meg az általad kiválasztott dalokat. Egyelőre nem látszik, hogy lesz-e korlátja annak, hogy hányan oszthatják meg a mappákat maguk közt, azonban az biztos, hogy ez egy rendkívül kreatív módja lehet a zenék megosztásának. A beállítás egyszerűen elvégezhető, ha az Apple Musicban egy lejátszási listára kattintasz, és a személy ikonra koppintva létrehozol egy linket, amelyet elküldhetsz másoknak. A hozzászólók ezután emojikkal reagálhatnak. A januári megjelenés előtt valószínűleg további funkciókat is hozzáadnak majd ehhez a lehetőséghez.

gy tűnik azonban hogy, az iOS 17.3 frissítés a nagyon jól hangzó Lopott eszköz elleni védelmen túl is jó híreket hoz. Brandon Butch YouTuber szerint van valami, amit az első nyilvános béta jegyzeteiben nem említettek, ez pedig a jobb akkumulátor-üzemidő.

Nos, a töltések közötti hosszabb élettartam mindig üdvözlendő frissítés, de az első értékelés elég pozitív. Azt mondja: "Elképesztően jó a teljesítmény és az akkumulátor élettartama". És ez azzal együtt, hogy az értékelő szerint nem volt érzékelhető teljesítménycsökkenés.

Egyébként az ő előrejelzése a kiadás dátumára vonatkozóan hasonló az enyémhez, vagyis a január 23-án kezdődő hétre, vagy akár az azt megelőző hétre teszi ő is a frissítés érkezését.

Forrás: Forbes

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése