Újra kaphatóak a korábban betiltott Apple Watch-ok

Apple Hírek   |   2023.12.29 - 17:29   |   Írta: Hidasi Ákos   |   13340
29. dec Újra kaphatóak a korábban betiltott Apple Watch-ok

Néhány nap tilalom után átmenetileg újra engedélyezték az Apple óráit.

Az Apple kedden fellebbezett a Masimo orvosi felügyeleti technológiával foglalkozó vállalat panasza alapján az órái USA-ba történő importjának betiltásáról szóló döntés ellen, miután Joe Biden amerikai elnök kormánya elutasította a kormányzati bírósági vétó lehetőségét.

A technológiai óriás kedden sürgősségi kérelmet is benyújtott az amerikai Szövetségi Fellebbviteli Bírósághoz (U.S. Court of Appeals for the Federal Circuit), hogy állítsa le a tilalmat.

Mindez azután történt, hogy amint azt a múlt héten mi is megírtuk, az Apple beszűntette a legújabb Apple Watch modellek gyártását és értékesítését az Egyesült Államokban, hogy megelőzze azt a tilalmat, ami végül december 26.-án lépett életbe.

Az óriás technológiai vállalat azt kérte a Szövetségi Kerülettől a két ünnep közt, hogy legalább addig szüneteltesse a tilalmat, amíg az amerikai vám- és határvédelem eldönti, hogy az órák újratervezett változatai sértik-e a Masimo szabadalmait, és függessze fel a tilalmat, amíg a bíróság megvizsgálja az Apple kérelmét. A vámhivatalnak január 12-én kell meghoznia a döntést - közölte az Apple.

A Masimo azzal vádolja az Apple-t, hogy az almás vállalat a Masimo korábbi alkalmazottait alkalmazta, akik ellopták az orvosi cég pulzoximetriás technológiáját, és beépítették azt a népszerű Apple Watch-ba. Ezáltal pedig az almás vállalat sérti a Masimo szabadalmait.

Ennek eredményeként az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (ITC) végzése megtiltotta a vér oxigénszintjének leolvasására szolgáló technológiát használó Apple Watch-ok behozatalát és értékesítését az Amerikai Egyesült Államok területén. Az Apple a 2020-as Series 6 modelljétől kezdve építette be a pulzoximéter funkciót az okosóráiba, azaz a legutóbbi jónéhány modellt érinti ez a végzés.

Katherine Tai amerikai kereskedelmi képviselő gondos konzultációkat követően úgy döntött, hogy nem vonja vissza a tilalmat, és az ITC döntése december 26-án vált véglegessé - közölte a kereskedelmi képviselő hivatala kedden.

Az Apple szóvivője elmondta, hogy a vállalat fellebbezett a tilalom ellen a washingtoni Szövetségi Kerületi Fellebbviteli Bíróságnál.

"Határozottan nem értünk egyet az USITC döntésével és az abból eredő kizáró végzéssel, és minden intézkedést megteszünk annak érdekében, hogy az Apple Watch Series 9 és Apple Watch Ultra 2 készülékeket a lehető leghamarabb visszaadjuk az amerikai vásárlóknak" - áll az Apple kedden kiadott közleményében.

Az ITC a múlt héten elutasította az Apple azon kérését, hogy a fellebbezési eljárás idejére szüneteltesse a tilalmat, és kedden bírósági beadványban ellenezte az Apple azon kérelmét, hogy a Szövetségi Kerületi Bíróság állítsa le a tilalmat.

A Masimo szóvivője az ITC döntését "győzelemnek nevezte az amerikai szabadalmi rendszer integritása és végső soron az amerikai fogyasztók számára".

 

 

Bár a vállalatok általában peren kívüli megegyezéssel rendezik az ilyen vitákat, az Apple úgy gondolhatja, hogy gyorsan meg tudja kerülni a szabadalmakat, vagy el tudja távolítani a jogsértő funkciót - mondta Nicholas Matich, a McKool Smith ügyvédi iroda szellemi tulajdonjogokkal foglalkozó ügyvédje.

"Nincs semmi jogilag rendkívüli abban, hogy az ITC kizáró végzést ad ki" - mondta Matich. "Ami itt rendkívüli, az az, hogy a szóban forgó termék nagy horderejű, és hogy az Apple úgy döntött, hogy inkább együtt él az ITC végzésével, mint hogy megegyezzen."

A Stifel elemzői jegyzetükben azt írták, hogy peres ügyekben illetékes szakértőjük azt jósolta, hogy egy esetleges Apple-fellebbezés nagyjából még egy évvel meghosszabbítaná az ITC ügy "végleges" ítéletét.

Az Apple a múlt hét óta szünetelteti Series 9 és Ultra 2 okosóráinak értékesítését az Egyesült Államokban, bár az órák keddtől továbbra is kaphatók más kiskereskedőknél, köztük az Amazon (AMZN.O), a Best Buy (BBY.N) és a Walmart (WMT.N) áruházakban.

A tilalom egyébként nem érinti az Apple Watch SE-t, a jelenlegi generáció olcsóbb modelljét, amelyet továbbra is árulhaz az Apple, tekintve hogy ez nem rendelkezik a szóban forgó szenzorral és az abban található szabadalmaztatott technológiával. A korábban eladott órákat sem érinti visszamenőleg a tilalom.

A Masimo vádjaival kapcsolatos esküdtszéki tárgyalás a kaliforniai szövetségi bíróságon májusban téves tárgyalással zárult. Az Apple külön beperelte a Masimót szabadalomsértésért a delaware-i szövetségi bíróságon, és a Masimo jogi lépéseit "manőverének" nevezte, amellyel saját konkurens okosórája számára akarja szabaddá tenni az utat.

Egy elnöki kormányzat 2013 óta nem vétózott meg ITC-határozatot, amikor Barack Obama elnök kormánya a vállalat Samsunggal folytatott szabadalmi vitájában hatályon kívül helyezte az Apple iPhone-ok és iPad-ek importtilalmát.

A Biden-kormányzat februárban úgy döntött, hogy nem vétózza meg az Apple Watch-ok különálló behozatali tilalmát, amely az AliveCor orvostechnológiai vállalat szabadalomsértési panaszán alapult. Az ITC azonban végül más okokból felfüggesztette a tilalmat.

Az Apple viselhető eszközökkel, otthoni és kiegészítő eszközökkel foglalkozó üzletága, amely az Apple Watch-ot, az AirPods fülhallgatót és más termékeket is magában foglalja, a vállalat jelentése szerint 8,28 milliárd dollár bevételt hozott 2023 harmadik negyedévében. Így tehát amennyiben az Apple-nek nem sikerül hamar eredményesen rendeznie ezt a helyzetet, úgy komoly bevételkiesésre számíthat a cég.

Szerencsére ez minket Európában nem érint közvetlenül. Nem elképzelhetetlen azonban, hogy az USA-ban hozott döntések továbbgyűrűző hatásai előbb-utóbb valamilyen formában hozzánk is elérnek. Azt azonban, hogy ez valóban így lesz-e - illetve hogy amennyiben igen, akkor milyen formában - azt csak idővel fogjuk meglátni.

Forrás: Reuters

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése