Ezeket újulnak az iOS-ben 2024 során

Apple Hírek   |   2023.12.31 - 10:45   |   Írta: Hidasi Ákos   |   4831
31. dec Ezeket újulnak az iOS-ben 2024 során

Nagy változások jönnek...

2024-ig már csak egyetlen nap van hátra, és az iOS 17 és az iOS 18 számos funkciója várhatóan a jövő év során fog megjelenni.

Az alábbiakban összefoglaltuk a 2024-ben várható új iOS-funkciókat, köztük az AirPlay-t a szállodai szobák tévéin, az alkalmazásokat illető sideloading-ra az EU-ban, a következő generációs CarPlay-t, az USA-n kívüli műholdas közúti segítségnyújtást, az RCS-támogatást az Üzenetek alkalmazásban és a generatív AI-t a Siri számára.

 

AirPlay a szállodai szobák tévéin

Az iOS 17.2 kiadását követően az Apple frissítette a weboldalát, hogy jelezze, a szállodai szobák TV-ire vonatkozó AirPlay funkciót a jövő évre halasztották.

Az Apple eredetileg azt mondta, hogy a funkció "még ebben az évben érkezik", de most azt írja, hogy "egy 2024-es frissítésben érkezik" majd. Az Apple nem adott pontosabb időkeretet, de a funkciót a jövő év első felében egy iOS 17 frissítésben kell hozzáadni.

A funkció lehetővé teszi majd az iPhone-felhasználók számára, hogy egy QR-kódot beolvasva a szállodai szobában lévő tévékészüléken AirPlay-kapcsolatot hozzanak létre, így vezeték nélkül streamelhetnek videókat, fotókat és zenét az iPhone-jukról a tévén. A Google már most is kínál hasonló funkciót egyes szállodai tévékészülékeken, lehetővé téve a vendégek számára, hogy okostelefonjukról Chromecaston keresztül streameljenek tartalmakat.

Az Apple júniusban közölte, hogy a Holiday Inn anyavállalata, az IHG Hotels & Resorts lesz az egyik első szállodalánc, amely átveszi a funkciót.

 

Alkalmazások oldalirányú betöltése az EU-ban

Mark Gurman, a Bloomberg munkatársa tavaly arról számolt be, hogy az Apple az Európai Unió digitális piacokról szóló törvényének való megfelelés érdekében készül engedélyezni az alkalmazások sideloading-ját az iPhone-okon. Ez lehetővé tenné a felhasználók számára, hogy az Apple App Store-on kívül is telepíthessenek alkalmazásokat, de a változtatás várhatóan csak az Európai Unió országaiban fog megvalósulni, legalábbis kezdetben midnenképp.

Gurman nemrég azt nyilatkozta, hogy az EU-ban az appok sideloadingja várhatóan a 2024 első felében megjelenő iOS 17 frissítéssel vezetik be.

 

A következő generációs CarPlay

Az Apple azt mondta, hogy az első, a következő generációs CarPlay rendszerét támogató járműveket 2023 végén jelentik be, és ezt az ígéretet napokkal később teljesítette is. A hónap elején az Aston Martin és a Porsche előzetesen bemutatta, hogyan fog kinézni a következő generációs CarPlay-élmény néhány készülő járművükben.

Az Aston Martin megerősítette, hogy 2024-ben fogja piacra dobni első járműveit a következő generációs CarPlay-jel, de konkrét időkeret nincs a végleges megjelenésre, és a részletek is haloványak.

Az Apple először 2022 júniusában adott előzetest a következő generációs CarPlay-élményről, mélyebb integrációt ígérve a műszerfal és a klímaberendezésekkel, több kijelző támogatását a műszerfalon, dedikált FM-rádióalkalmazást, widgeteket és egyebeket. A kezelőfelületet az egyes járműmodellek és az autógyártók márkaidentitásához lehet igazítani.

A következő generációs CarPlay tavalyi első bemutatásakor az Apple azt mondta, hogy az elkötelezett autógyártók között szerepel az Acura, az Audi, a Ford, a Honda, az Infiniti, a Jaguar, a Land Rover, a Lincoln, a Mercedes-Benz, a Nissan, a Polestar, a Porsche, a Renault és a Volvo is. Az Aston Martin hozzáadásán túl nem világos, hogy ez a lista változott-e az eredeti bejelentés óta.

 

 

Műholdas útmenti segítségnyújtás az Egyesült Államokon kívül

Az iOS 17-től kezdve az összes iPhone 14 és iPhone 15 modell műholdas útmenti segítségnyújtás funkciót kínál, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az Egyesült Államokon kívül is a mobil- és Wi-Fi lefedettségen kívül, műholdon keresztül kapcsolatba lépjenek az AAA útmenti segítségnyújtó céggel a jármű szervizeléséhez.

Az Apple szerint a funkció "kezdetben" az Egyesült Államokban érhető el, így valószínűleg 2024-től néhány további országra is kiterjed majd.

 

RCS-támogatás

Novemberben az Apple bejelentette, hogy "a jövő év későbbi szakaszától" kezdve támogatja az RCS platformok közötti üzenetküldési szabványt az iPhone üzenetek alkalmazásában, így ez valószínűleg az iOS 18 funkciója lesz az időkeret alapján.

Az RCS-támogatásnak az alábbi javulásokat kell eredményeznie az iPhone-ok és az androidos készülékek közötti alapértelmezett üzenetküldési élményben:

Nagyobb felbontású fényképek és videók Hangüzenetek Gépelési mutatók Wi-Fi üzenetküldés iPhone-ok és Android készülékek között Továbbfejlesztett csoportos csevegések

 

Jobb titkosítás az SMS-hez képest

Ezek a modern funkciók már elérhetőek az iPhone-ok közötti, kék buborékokkal ellátott beszélgetésekhez az iMessage-en keresztül, és számos funkció a harmadik féltől származó üzenetküldő alkalmazásokban, például a WhatsAppban és a Telegramban is elérhető. Az RCS-támogatás az iPhone-on kiterjeszti a funkciókat a zöld buborékokra az Üzenetek alkalmazásban.

 

Okosabb Siri

Mark Gurman, a Bloomberg munkatársa arra számít, hogy az iOS 18 generatív AI technológiával fog rendelkezni, amely "javíthat azon, ahogyan a Siri és az Üzenetek alkalmazás egyaránt képes lesz kérdéseket feltenni és mondatokat automatikusan kiegészíteni". Elmondása szerint az Apple más alkalmazásokban is vizsgálja a generatív AI funkciókat a platformjain, köztük az Apple Music, a Pages, a Keynote és az Xcode esetében. A The Information arról számolt be, hogy az Apple tervezi, hogy nagyméretű nyelvi modelleket épít be a Siribe, hogy a felhasználók automatizálhassák az összetett feladatokat, ez a funkció a Shortcuts alkalmazással való mélyebb integrációt jelentené. A jelentés szerint ez a funkció várhatóan egy jövőre érkező iPhone szoftverfrissítésben jelenik meg, ami valószínűleg az iOS 18 lesz.

A generatív AI népszerűsége tavaly ugrásszerűen megnőtt, amikor az OpenAI kiadta a ChatGPT-t, egy olyan chatbotot, amely kérdésekre és egyéb kérésekre képes válaszolni. A Google és a Microsoft az év elején hasonló chatbotokat adott ki, ahogy egyre több vállalat jelenik meg a térben. A chatbotokat nagy nyelvi modelleken képzik ki, így képesek úgy reagálni, mint egy ember.

Forrás: MacRumors

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése