Ezeket vedd figyelembe iPad vásárlás előtt

Apple Hírek   |   2023.10.19 - 21:35   |   Írta: Hidasi Ákos   |   3121
19. okt Ezeket vedd figyelembe iPad vásárlás előtt

Ne vásárolj úgy iPad-et, hogy nem tudod ezeket.

Az iPhone-okhoz hasonlóan az iPad-ek is jól megmunkált készülékek, és tartósnak készültek, legalábbis bizonyos más táblagépekhez képest. Az Apple rendszeresen kiadja számukra a szoftverfrissítéseket, miközben jó néhány évig frissítésekkel is támogatja őket. Ez azt jelenti, hogy egy ma vásárolt iPad valószínűleg jóval túl lesz támogatva azon a ponton, amikor már egy újabb modellre szeretnél majd frissíteni.

Ha most vásárolsz először iPadet, de korábban már volt iPhone-od, megnyugtathat, hogy az iPadOS szinte teljesen megegyezik az iOS-sel. A fő különbség a két operációs rendszer között az, hogy az iPadOS inkább a multitaskingra épül, olyan funkciókkal, mint a megosztott nézet és a Slide Over, vagy az iPadOS 16 új Stage Manager funkciója, amelyek megkönnyítik több alkalmazás egyidejű használatát vagy az alkalmazások közötti gyors lapozást. További különbség, hogy az iPadOS Safarija "asztali osztályúnak" van kikiáltva, mivel számos népszerű webes alkalmazás (pl. a Google Docs) jobban működik rajta, mint az iOS-verzión.

Ha valaki az Androidról érkezik először iPadre, kezdetben talán megijed az iPadOS-től. Az iPadOS (és az iOS) egyik legfőbb előnye azonban az egyszerűség. Az operációs rendszer logikusan felépített és strukturált, és bár egyesek panaszkodnak a testreszabhatóság hiánya miatt, ami egy fajta "zártságot" jelenthet, az általa nyújtott biztonság és kohézió a legtöbb felhasználó számára megéri a kompromisszumot.

 

 

 

Egy másik dolog, amit szem előtt kell tartani, hogy ha Androidról érkezel, nem biztos, hogy minden adatodat át tudod majd vinni az új iPadre. Az Apple állítása szerint átviheted a névjegyeidet, az üzenettörténetet, a fotókat és videókat, a webes könyvjelzőket, az e-mail fiókokat és a naptárakat, bár nem minden alkalmazás átvihető, és egyes üzenetküldő alkalmazások esetében előfordulhat, hogy nem tudod átvinni az összes adatodat.

Azt is érdemes észben tartani, hogy az iPadhez kapható tartozékok némelyike kissé drága lehet. Az iPad Pro-hoz és iPad Air-hez való Magic Keyboard például 149.990 forintba kerül, míg a második generációs Apple Pencil 62.990 forintba. Egyes gyártók termékeivel ellentétben ráadásul ezek a kiegészítők nem gyári tartozékok, vagyis ez további költségekkel halmozza el az amúgy is drága táblagépeket, és az is előfordulhat, hogy az Apple-termékekbe való kezdeti befektetéssel végül teljesen az Apple ökoszisztémába zárkózol, amennyiben az Apple tartozékok csak az Apple-eszközökkel kompatibilisek. Mindezek mellett az Apple termékei általában kiváló minőségűek és rendkívül megbízhatóak, így szinte mindig megéri a kezdeti magasabb befektetést, de nem is ezek az egyetlen elérhető lehetőségek. Ha szeretnéd, akkor kisebb-nagyobb megalkuvások mellett más gyártók kiegészítőit is használhatod az iPad-eddel.

 

A következőkben pedig nézzünk pár gyakori kérdést, ami gyakran felmerül a vásárlás előtt:

 

Tudsz iPadről nyomtatni?

Igen, tudsz iPadről nyomtatni. Az iPad-ről való nyomtatás ugyanúgy működik, ahogy esetleg már az iPhone-odon megszokhattad.

 

Telefonálhatsz iPaddel?

Lehet, hogy nem okostelefonok, de iPaddel is lehet telefonálni - csak nem közvetlenül. Bár az Apple kínál SIM kártya támogatással ellátott iPad modelleket, ez kizárólag az adatátvitelre szolgál, amikor távol vagy a Wi-Fitől. Hívásra vagy sms küldésére nem használható.

Használhatod viszont az iPaden például a FaceTime-ot videó- vagy hanghívások lebonyolítására, és rengeteg harmadik féltől származó alkalmazás is létezik, például a Facebook Messenger, a Skype, a WhatsApp és a Zoom, amelyekkel olyan embereket hívhatsz, akik szintén ezeket a szolgáltatásokat használják. Az App Store-ban található legtöbb voice-over-IP-alkalmazás az iPaddel is használható, így ha valóban hagyományos telefonszámokra történő hívásokra szeretnéd használni a táblagépet, érdemes lehet megfontolni a legjobb VOIP (Voice Over Internet Protocol) szolgáltatások egyikét.

 

Tudsz SMS-t küldeni az iPaddel?

Az iPad tartalmazza az Apple Üzenetek alkalmazást, amellyel iMessage üzeneteket küldhetsz más Apple-eszközöknek Wi-Fi vagy mobil adatkapcsolaton keresztül. Az iPaddel normál SMS/MMS szöveges üzeneteket is küldhetsz és fogadhatsz, de csak akkor, ha van iPhone-od is. Még a mobiltelefonos kapcsolatra képes iPad modellek sem rendelkeznek SMS/MMS funkcióval - az iPad mobilszolgáltatása csak adatátvitelre szolgál -, így a hagyományos szöveges üzeneteket az iCloudon-, illetve az iPhone-on keresztül továbbítják, és az iPhone telefonszámát használják.

Természetesen ott van a szokásos választék a harmadik féltől származó üzenetküldő alkalmazásokból is, amelyeket az iPaddel használhatsz, a Facebook Messengertől a WhatsAppig.

 

Összefoglalva

Természetesen nem igazán létezik egy mindenkinek tökéletes iPad, mivel az Apple több modellre osztotta fel az elérhető funkciókat. Az iPad Air áll azonban a legközelebb a minden szempontból legjobb iPad címhez, ezért ezt ajánljuk azoknak, akik a lehető legjobb teljesítményt szeretnék a lehető legjobb ár-érték aránnyal. Emellett a szűkösebb költségvetésből dolgozóknak az iPad (2021), a kisméretű-, illetve nagy iPadet keresőknek pedig az iPad mini (2021), illetve a 12,9 hüvelykes iPad Pro ajánlott.

Bármelyik modellt is választod azonban, az iPad az egyik legjobb táblagép a piacon. Az Apple az iPadOS szoftverfrissítések révén a vásárlást követően még legalább néhány évig támogatást nyújt hozzájuk. Így akár egy alapszintű iPadet veszel, akár a Pro modellt választod, mindkét esetben nagyszerű választást hozol. Az, hogy melyik modellt szeretnéd megvenni, csak az igényeidtől függ.

Forrás: digitaltrends

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése