Az Apple szép csendben kiadta a harmadik Apple Pencil-t

Apple Hírek   |   2023.10.17 - 18:36   |   Írta: Hidasi Ákos   |   9513
17. okt Az Apple szép csendben kiadta a harmadik Apple Pencil-t

Az új Pencil USB-C töltővel érkezik.

Az elmúlt napokban szép csendben egy harmadik, olcsóbb Apple Pencil is helyet kapott az Apple stylusok sorában, így az iPad-tulajdonosok minden eddiginél nagyobb választékot kapnak. Ez a választás azonban kompromisszumokkal és megalkuvással jár. Még mindig nincs egy olyan Apple Pencil, amely minden szempontból uralná a terepet, és ez problémát jelenthet a vásárlók számára.

 

Az új ceruza

Nézzük, mit jelentett be legutóbb az almás óriásvállalat. Az újonnan bejelentett Apple Pencil 79 dollárba, azaz 36.990 forintba kerül majd, mágnessel rögzíthető az iPad oldalára, és már nem kell közvetlenül az iPad töltőportjába csatlakoztatni, mint a 2015-ös eredetit. A legújabb Pro modelleken támogatja a lebegő funkciót is, amely megmutatja, hol van a Pencil, mielőtt ténylegesen megérintenéd vele a képernyőt. Ezek mind jó dolgok!

De az Apple néhány furcsa kihagyást is elkövetett. A nyomásérzékenység, amely mindkét meglévő Apple Pencil egyik fő jellemzője volt, ebből a ceruzából kimaradt. És bármaz új ceruza mágnesesen csatlakozik ugyanarra a helyre az iPaden, ahová a második generációs Pencilt helyeznék a töltéshez és a vezeték nélküli párosításhoz, az új USB-C Pencil esetében egyiket sem tudod vezeték nélkül használni.

Az új Apple Pencilnek nincs meg a dupla koppintás funkciója sem, amellyel előre-hátra válthatsz az eszközök között - itt azonban személy szerint én elnézem a dolgot. Ez a funkció számomra soha nem volt különösebben hasznos, cserébe frusztráló és következetlen viszont igen.

 

Kedvetlen értékteremtés

Ránézésre az új Apple Pencilnek van némi vonzereje. Ez az első, amelynek az ára nem az 50.000 forintos árkategória környékén, vagy annál magasabban alakul, ami egy egyértelmű előny. És legalább nem lóg ki a tetején egy USB-C port

De a helye a felhozatalban kifejezetten zavaros. Ez a legolcsóbb Pencil, de nem működik a legolcsóbb iPaddel - az a modell még mindig Lightning-porttal van ugyanis ellátva. Tehát melyik iPad vásárlónak kellene ezt a terméket választania?

Az USB-C Pencilnek talán a 200.000 forintos 10. generációs iPad esetében van értelme, amely a mai napig csak az első generációs Apple Pencilt támogatta Lightning-csatlakozóval. Az új Pencilhez hasonlóan ez az iPad is a kompromisszumokról szól: magasabb az ára és modernebb a dizájnja, mint a belépőszintű modellnek, de hiányoznak belőle az alacsonyabb kategóriájú funkciók, például a fejhallgató-csatlakozó, a magasabb kategóriájú funkciók, például a laminált kijelző, és az olyan kulcsfontosságú iPadOS funkciók támogatása, mint a Stage Manager.

Ha azonban a magasabb kategóriás iPadek valamelyikével rendelkezel, néhány fejlettebb termékjellemző is fontos lehet számodra - és ez az új toll talán a kelleténél többet farag le belőlük.

Ha a kényelem érdekel, az új Pencil elveszíti a legnagyobb funkciókat, amelyek a második generációs Pencilnek annyi "egyszerűen csak működik" erőt adtak: a vezeték nélküli töltést és a párosítást. Ez a funkció olyan alattomosan erős, hogy bármi történjen is, amikor lehúzom a Pencilt az iPad oldaláról, máris készen áll a használatra. Alternatívaként, ha érdekel a Pencil alkotóeszközként való használata, a nyomásérzékenység elvesztése a művészek számára kritikus funkciót hagy ki.

 

A felhozatal furcsasága

Azt gyanítom, hogy a funkcióval kapcsolatos döntések itt inkább a piaci rétegződésről szólnak, mint egyszerűen a költségek csökkentéséről és az ár alacsonyabbra tornászásáról. Gyanítom, hogy sokan olyanok, mint én, és teljesen hajlandóak lemondani a nyomásérzékeny hegyről és a dupla koppintás funkcióról (ami egyébként is csak hellyel-közzel működik), ha megkapják a kényelmes vezeték nélküli töltést. Az Apple, gondolom, ugyanezt gyanítja.

De ezen funkciók nélkül a Pencil alig jobb, mint az olcsóbb nem Apple alternatívák, például az USB-C Logitech Crayon. Ez nem csatlakozik mágnesesen az iPadhez, és nem tudja a lebegő dolgot, de néhányezer forinttal olcsóbb is. Vannak mágneses Pencil-koppintások is, amelyek közül néhány USB-C töltéssel rendelkezik, és még meglepően jól is működik, gyakran olcsóbban.

Az Apple Pencil zűrzavarát tovább rontja az iPadek mostanában általánosságban szétszórt állapota. Az iPhone-oknál tudod, hogy mit kapsz - az olcsóbb modelleket leginkább a méretük különbözteti meg, míg a drágábbak általában csak néhány hardveres finomságot kapnak. Ami a mindennapokat illeti, ha egy sima iPhone-t veszel, az élményed nagyjából ugyanaz, mint a Pro esetében, csak nem egészen olyan jó kamerákkal.

Nem ez a helyzet azonban az iPadek esetében. Ha tényleg spórolni akarsz, akkor egy hat éves dizájnt kapsz, és egy csomó funkcióról lemaradsz - ami, rendben is van, a készüléked régi és olcsó. A 10. generációs iPad frissített dizájnt és nagyobb képernyőt kínál... de mindemellett jelentősen drágul az ára, és hiányoznak a legfontosabb funkciók belőle. Ahhoz, hogy teljes körű szoftvereket kapj, miközben nem fizetsz a nem szükséges teljesítményért, legalább a tavalyi iPad Air-t meg kell venned, ami a 300.000 forintos induló árával nem olcsó. Aztán elérkezünk a Pro modellekhez, és ismét el kell döntened, hogy a kényelmes méret vagy a jobb képernyő érdekel-e jobban (a 12,9 hüvelykes modell Mini-LED, míg a 11 hüvelykes unalmas, régi LCD technológiát kap).

 

Talán...

Talán ez az Apple Pencil egy lépés valami jobb felé. Ha az Apple kiveszi a legolcsóbb iPadet a kínálatából, és csökkenti a belépőszintű USB-C-s modell következő verziójának árát, akkor az egésznek sokkal több értelme lenne. Még mindig lemondanánk a legjobb funkciókról, és még mindig csábítóak lennének az alternatívák, de legalább az Apple egyértelmű választási lehetőséget adna az iPad-tulajdonosoknak a kedvező ár és a teljes értékű funkciók között. Jelen állás szerint egy Apple Pencil megvásárlásához komoly elemzésre van szükséged, és ez egyáltalán nem a jó iránynak tűnik.

Forrás: The Verge

 

Kapcsolódó tartalmak: 




Kommentek megjelenítése