Megvan mikor érkezhet az új iMac

Almás Pletykák   |   2023.10.18 - 21:11   |   Írta: Hidasi Ákos   |   7437
18. okt Megvan mikor érkezhet az új iMac

Az új 24 hüelykes iMac érkezéséről régóta pletykálnak, most megvan mikor jöhet végre.

Az Apple 2021 áprilisában, a Spring Loaded eseményen mutatta be az újratervezett iMac-et, addig nem látott színes dizájnnal és a saját gyártású M1 chippel. Az új kinézetű iMac második évfordulója már messze mögöttünk van, és reméljük, hogy az Apple még 2023 vége előtt frissíti az iMacet egy új chippel - ami illene ahhoz, hogy idén lesz 25 éve, hogy az Apple bemutatta az eredeti G3-as iMacet -, de a várakozás jelenleg úgy néz ki, hogy tovább is elhúzódhat. 

 

Az Apple jócskán benne van az Apple szilícium második generációjának bevezetésében: az M2 2022 júniusában, az M2 Pro és M2 Max 2023 januárjában, az M2 Ultra pedig júniusban érkezett. Így a 24 hüvelykes iMac egyike a kevés megmaradt M1-es Mac-nek. Várható, hogy az Apple hamarosan bemutatja az iMac új változatát, a kérdés viszont az, hogy vajon egyenesen az M3-ra lép-e majd?

 

Új 24 hüvelykes iMac: Megjelenési dátum

Az Apple 2022 nyarán vezette be az M2 chipet a MacBook Air-ben és a 13 hüvelykes MacBook Pro-ban, így logikus, hogy az Apple hamarosan frissíti az iMacet is. A legfrissebb hírek szerint azonban az Apple kihagyja az M2-t, és a következő iMac esetében egyenesen az M3-ra vált majd. Az M3 várhatóan csak 2023 végén vagy 2024 elején jelenik meg, így egy 2023 végi vagy 2024 eleji megjelenési dátumot látunk a legvalószínűbbnek. (A késés oka a jelek szerint az, hogy a 2023-as iPhone 15 Pro-ban használt A17-es chip elsőbbséget élvez az M3-mal szemben, mivel mindkettő az új, 3 nm-es chipgyártási eljárást használja majd. Az összefüggést pedig az jelenti, hogy a chipgyártó TSMC egyelőre nem tudja maradéktalanul teljesíteni az Apple igényeit).

 

Egy 2023. márciusi hírlevélben a Bloomberg munkatársa, Mark Gurman azt állította, hogy az új M3-mal működő Macek "a fejlesztés előrehaladott stádiumában vannak". Ugyanakkor azt sugallta, hogy az iMac "várhatóan még legalább három hónapig nem kerül tömeggyártásba", és jelezte, hogy "legkorábban az év második felében kerülhet szállításra".

 

Ezután egy 2023. júniusi hírlevélben Gurman azt állította, hogy az Apple két új 24 hüvelykes iMac-et tervez kiadni, amelyek 2023 végén vagy 2024 elején kerülnek majd forgalomba.

 

Tehát lehet, hogy 2024-ig kell várnunk az új iMacre. De elképzelhető egy 2023 októberi vagy novemberi megjelenés is. Gurman 2023 augusztusában azt sugallta, hogy az M3 2023 októberében debütálhat. Ez egy júliusi hírlevelet követett, amelyben Gurman jelezte, hogy az Apple 2023 őszén fogja piacra dobni az M3 iMac-et, valamint az M3 MacBook Pro-t és MacBook Air-t is.

Ez a leleplezés adná magát, hogy egy második Apple eseményen történjen meg októberben, azonban októberi Apple  esemény idén sajnos nem várható. Valószínűbbnek tűnik tehát, hogy egy sajtóközleményt adnak ki a hírrel akár 2023 októberében, akár novemberében, amennyiben valóban idén érkezik az új iMac.

Gurman azt is jelezte, hogy az iMac Pro leváltása is tervben van, és hogy az új változat várhatóan egy 30 hüvelykes kijelzővel fog rendelkezni, azonban ez a nagyobb iMac valószínűleg csak jóval később érkezik majd.

 

Új 24 hüvelykes iMac: Ár

Az iMac-ek ára más, hasonló specifikációjú Mac-ekhez képest magas, a belépőszintű modell ára 649.000 forint.

Ha az Apple megtartaná a kínálatában az M1 iMacet, akkor elképzelhető, hogy annak az árát lejjebb engedve akár 500.000 forintnál olcsóbban is kínálhatna egy iMacet. Ha ezt teszi, akkor az M3-as modellcsalád induló ára emelkedhet, de hacsak nem történik jelentős átalakítás - ami nem várható -, akkor arra számítunk, hogy a következő modell ára nem változik majd a jelenlegiekétől.

 

Új 24 hüvelykes iMac: Design

Amikor az Apple 2021-ben bemutatta az új kinézetű iMacet, az all-in-one dizájnt duo-színkollekcióval és egy nagyobb, 24 hüvelykes képernyővel dobta fel, amely a korábbinál is vékonyabb, 11,5 mm-es volt.

Bár vannak olyan új funkciók, amelyeket szívesen látnánk, mint például az állítható magasságú állvány, nem várunk sok változást a dizájnban, kivéve talán az új színválasztékot.

Március 5-i hírlevelében Gurman azt sugallta, hogy az iMac külső dizájnja alig fog változni. Kijelentette, hogy ugyanaz lesz a képernyőméret és ugyanazok maradnak a színek is, mint jelenleg.

Gurman azonban azt sugallta, hogy lesznek dizájnnal kapcsolatos változások a gép belsejében, néhány "belső alkatrészt áthelyeztek és újraterveztek..."  Hogy ez felhasználói oldalról jelent-e majd változást, azt egyelőre nehéz lenne megtippelni.

 

Új 24 hüvelykes iMac: Kijelző

A jelenlegi 24 hüvelykes iMac 4,5K Retina kijelzője 500 nit fényerővel, tükröződésgátló bevonattal és True Tone funkcióval rendelkezik. Bár a 14 és 16 colos MacBook Próknál a miniLED és a ProMotion technológiával jobb képernyőt vezettek be, kételjük, hogy az iMac kijelzője sokat változik majd a következő generációval. Szívesen látnánk a ProMotiont az iMacben, de mivel ez inkább egy high-end funkció, valószínűleg várnunk kell a nagyobb iMacre vagy az iMac Pro-ra, hogy a funkciót egy iMac-ben láthassuk.

Egyéb hírek szerint egyébként a jövőben egy új, nagyobb kijelzővel ellátott iMac is érkezhet. Ez a 27 hüvelykes iMac visszatérését jelzi, de David Hsieh, az Omdia előrejelzései szerint egy 30, 32 vagy akár egy 42 hüvelykes iMacet is kínálhat majd az Apple. Hsieh szerint azonban erre a 42 hüvelykes modellre akár 2027-ig is várhatunk.

A képernyő méretének enyhe növekedését akkor láthatjuk, ha az Apple a FaceTime kamerát egy bevágásba helyezi, ahogyan azt a MacBookoknál is tette.

 

Új 24 hüvelykes iMac: Processzor és specifikációk

Gurman többször is azt állította, hogy az Apple a 24 hüvelykes iMac következő generációjánál megkerüli az M2-t, és egyenesen az M3-as chipre vált. A pletykák szerint az új chipek egy új, 3 nm-es gyártási eljárással készülnek majd, amely javítja a teljesítményt és az energiahatékonyságot. Egy generáció kihagyásával a következő iMac jelentős előrelépést jelent majd a jelenlegi modellhez képest.

 

Új 24 hüvelykes iMac: Portok

A jelenleg is kapható, belépőszintű iMac két Thunderbolt/USB 4 porttal és egy oldalra épített 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozóval érkezik, míg a magasabb kategóriás modellek további két USB 3 porttal rendelkeznek. A magasabb kategóriás modellekben a hálózati adapterbe épített Gigabit ethernet-csatlakozó is található, ami a belépőszintű modellnél felár mellett szintén kérhető. Nagy változásra etéren nem számíthatunk. ilyen vékony keret mellett ugyanis nem valószínű, hogy HDMI-t vagy SDXC kártyahelyet kapunk, mint a MacBook Prókon és a Mac Studio modelleken.

 

A legújabb Macek mindegyike kínál Wi-Fi 6E-t és Bluetooth 5.3-at, amelyek várhatóan az új iMacbe is megérkeznek. Ami a hangzást illeti, az iMac már rendelkezik hat hangszórós hangrendszerrel, amely támogatja a térbeli hangzást, így itt nem számítunk frissítésre.

Forrás: Macworld

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése