Az Apple részvénye 13%-os bukáson van túl

Apple Hírek   |   2023.03.27 - 17:02   |   Írta: Hidasi Ákos   |   7412
27. márc Az Apple részvénye 13%-os bukáson van túl

Vajon megéri most beszállni?

A technológiai óriás hosszú távon erősíti az okostelefon-üzletágát, és gyors növekedést mutat a digitális szolgáltatások terén.

Az Apple-részvények az utóbbi időben mégis kisebb-nagyobb hullámvölgyeket mutattak. A COVID-19 járvány elindított egy hatalmas fellendülést a technológiai cégek tőzsdei árfolyamát tekintve, aminek során számtalan részvény ára szökött az egekbe. Az otthonülő fogyasztók pedig otthoni irodaszerekbe, irodai elektronikus eszközökbe, illetve szórakoztató eszközökbe fektettek. Ez a pozitív időszak vezetett ahhoz, hogy az Apple (AAPL) részvénye 2022. január 3-án 180,68 dolláros történelmi csúcsra emelkedett.

 

Az azóta megjelenő újabb gazdasági kihívások azonban lelassították a fogyasztói költekezést, ami számtalan technológiai részvény árfolyamát indította csökkenésnek. Az Apple részvényei a tavalyi év során 26,8%-ot estek. Valamelyest meglepően hatott ezután, hogy az egyre nehezedő gazdasági környezet ellenére a részvény január 1. óta 22%-ot emelkedett. Összességben elmondható, hogy bár még mindig elég bizonytalan a környezet,  a piac a fellendülés jeleit mutatja. A tavaly januárban elért történelmi csúcshoz képest azonban még mindig 13%-kal van lejjebb az Apple részvényeinek árfolyama.

 

Előjáróban annyit még a lényegi elemzés előtt mindenképp szeretnék megjegyezni, hogy a következőkben az Apple vállalati részvényeivel kapcsolatos személyes véleményemet és meglátásaimat osztom meg csupán, senkit sem bíztatnék arra, hogy alapos utánajárás és/vagy szakértői vélemény kikérése nélkül tőzsdei kereskedésre szánja el magát.

 

Íme tehát az én véleményem, illetve néhány érdekes szempont az Apple részvényeinek jelenlegi megvásárlása mellett.

 

Az Apple az iPhone üzletágának megerősítésére készül

Az iPhone üzletág az Apple bevételeinek 52%-át adta a 2022-es pénzügyi évben, összességében mintegy 205,5 milliárd dollárt hozott a cégnek. Eáadásul az iPhone-ok által termelt bevétel 7%-kal nőtt az előző évhez képest. A Wall Street tehát jogosan nyugtalankodott, amikor a COVID-19 miatt szigorított kínai korlátozások tavaly novemberben ellehetetlenítették az iPhone-ok megközelítőleg 70%-át gyártó kínai gyár működését. Az Apple részvényei ezt követően 15%-ot estek 2022. október 31. és 2023. január 1. között.

A vállalat azonban idén több, az iPhone-üzletág megerősítését célzó lépésre szánta el magát, ami a részvényei árfolyamán is szépen visszatükröződött. Az pedig a jövőre nézve további optimizmusra ad okot, hogy az Apple azt tervezi, hogy a következő években kivonja a gyártást Kínából, helyette áthelyezi a hangsúlyt Indiára.

Az Apple egy  jól diverzifikált vállalat, de ha bevételről van szó, akkor meg kell védenie a "fejőstehenét", az iPhone-t. Ennek megfelelően az okostelefon-üzletág további fellendítésére tett közelmúltbeli lépések pedig hosszú távú pozitív hatással lesznek majd az üzletágra.

 

Profitmaximalizálás

Az elmúlt időszakban több Bloomberg-jelentésből is az derült  ki, hogy az Apple a jövőben több saját gyártású alkatrész felhasználásával maximalizálja majd az iPhone-üzletág profitját. A vállalat állítólag azt tervezi, hogy az iPhone-kijelzők esetében eltávolodik a Samsunggal és az LG-vel kötött költséges partnerségektől, és már 2024-ben egyedi változatokat használ majd. Az Apple várhatóan ugyanezt teszi majd a WiFi és a Bluetooth chipekkel is, olyan chipet fejlesztve, amely egyesíti a két képességet, hogy leváltsa a Broadcom és a Qualcomm jelenlegi chipjeit.

 

 

A digitális szolgáltatások jövedelmező jövője

Az iPhone-szegmens megerősítése mellett az Apple a digitális szolgáltatások üzletágának bővítésével tervezi tovább garantálni a hosszú távú sikerét. A jól skálázható online szolgáltatások egyre hangsúlyosabbá válásával az almás vállalatnak egyre kevésbé kell a termékbevételeire hagyatkoznia. Ez pedig egy egyértelmű pozitív irányú változás.

A 2022-es pénzügyi évben a szolgáltatások, ezalatt az olyan platformokat értve, mint például az Apple TV+, a Music, az iCloud, a Fitness+ és az Arcade, 78,1 milliárd dolláros bevételt generáltak, ami 14%-os növekedést jelent az előző éves adathoz képest. Ez a szintén figyelemreméltó növekedést mutató iPhone-üzletág növekedésének kétszeresét jelenti. Ráadásul még ennél is ígéretesebb, hogy a szolgáltatások haszonkulcsa a legutóbbi jelentés szerint 71,7%-ot ért el, míg ugyanez a mutató a termékek esetében "csupán" 36,3% volt. Ez is azt mutatja, hogy a vállalat egyik legdinamikusabban fejlődő üzletága befktetői szempontból is egy izgalmas irányvonalat jelez.

Az Apple az utóbbi évek szolgáltatásokat érintő fejlesztéseinek köszönhetően a második legnagyobb piaci részesedést szerezte meg a zenei streaming területén, az Apple Music 15%-os részesedése csak a Spotify 31%-os és az Amazon Music 13%-os részesedése mögött marad el. A Grand View Research szerint a globális zenei streaming-piac értéke 2021-ben 29,5 milliárd dollár volt, és az előrejelzések szerint 2030-ig évi 14,7%-os átlagos ütemben fog bővülni a piac. A videostreamingből, a fitneszalkalmazásokból és a játékokból származó bevételnövekedés mellett az Apple különböző szolgáltatásai valószínűleg még évekig jelentős stabil nyereséget fognak biztosítani.

Az Apple szolgáltatásainak keresletét ráadásul tovább erősíti az iPhone vezető 24,1%-os piaci részesedése az összes okostelefon piacát tekintve, amely szám az elmúlt évek során ugrásszerűen nőtt meg. Jól mutatja ezt az a tény, hogy ugyanez az adat 2019 első negyedévében 11,7% volt. A vállalat stratégiailag úgy alakította ki szolgáltatásait, hogy azok optimális választást jelentsenek az iPhone felhasználók számára, ami fellendítette tömeges elterjedésüket.

 

Összefoglalva

Az Apple részvényei  jelenlegi árfolyamukon 13%-kal alacsonyabb áron vásárolhatóak az eddigi csúcshoz képest. A vállalat azonban várhatóan jövedelmező jövő elé néz többek közt az iPhone-üzletágában elért fejlesztéseknek, és a digitális szolgáltatásoknak köszönhetően elért ígéretes növekedését tekintve.

 

Forrás: The Motley Fool

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése