Itt a legújabb iPad

Apple Hírek   |   2022.10.20 - 11:03   |   Írta: L Ferenc   |   11365
20. okt Itt a legújabb iPad

Megérkezett az Apple alapkategóriás tabletének új generációja.

Az Apple nemcsak a csúcskategóriában versenyző, akár 1,4 millió forintos iPad Próból, hanem a sokkal elérhetőbb árú normál iPadből is bemutatta az új generációt. A tizedik generációs iPad egyik legfontosabb újdonsága, hogy az 10,2 colos képátlójú Retina kijelző átadta a helyét egy 10,9 colos vadonatúj Liquid Retina panelnek. A vékonyabb kivitelű, kisebb tömegű, lapos oldalú újdonság IPS LCD technológiájú érintőkijelzője 2360x1640 pixeles felbontással bír, maximális fényereje pedig 500 nit. Utóbbi ugyanúgy változatlan maradt, mint a 264 ppi-s pixelsűrűség. 

A tizedik generációs iPad tulajdonképpen nem más, mint a 2022-es modellévű iPad Air M1 processzor helyett A14 Bionic chipet felvonultató kiadása. Az elődben lévő A13 Bionicnél nagyobb teljesítményű hardver hatmagos CPU-t, négymagos GPU-t és tizenhatmagos Neural Engine-t tartalmaz. Az Apple nemrég debütált idei új csúcsmobiljaiban egyébként már A16 Bionic chipkészlet teljesít szolgálatot. 

Szintén lényegi változás, hogy immár szabványos USB-C csatlakozó aljzaton keresztül tölthető a készülék, azonban az általa támogatott elsőgenerációs Apple Pencil továbbra is Lightning porton keresztül táplálható, így jó szolgálatot tesz az alapfelszereltség részét képező USB-C/Ligthtning adapter. Az iPad 9-10 órás üzemideje változatlan maradt. 

A 122 fokos nagylátószögű és f/2,4-es fényerejű szelfikamera segítségével 12 megapixeles felbontású önarcképek készíthetők, ezenkívül pedig a Smart HDR 3, a 60 fps sebességű 1080p Full HD videófelvevő és a 30 fps sebességű HDR mozgókép rögzítés mellett sem mehetünk el szó nélkül. A hátoldalon szolgálatot teljesítő főkamera f/1,8-as fényerejű objektíve mögött szintén egy 12 millió képpontos szenzor rejtőzik, ez esetben viszont többek közt autofókuszt és Ultra HD 4K videófelvevőt is kapunk. Az elődben egyébként 8 megapixeles és f/2,4-es fényerejű hátlapi kamera található. 

Az Apple egy Magic Keyboard Folio nevezetű új billentyűzetet is készített az új iPadhez, mely Smart Connectoron keresztül csatlakozik és mágnesesen pattan fel a tabletre. A Wi-Fi 6 támogatásnak köszönhetően a wireless adatátviteli sebesség 866 Mbit/s-ról 1,2 Gbit/s-ra nőtt, és a Bluetooth immár nem 4.2-es, hanem 5.2-es verziójú.

Az október 26-tól, vagyis jövő hét szerdától kapható, immár 5G kompatibilis legújabb iPad kék, rózsaszín, ezüst és sárga változatban készül. A 64 GB belsőmemóriás csak Wi-Fi-s alapmodell 260 ezer forinton nyit, a másik végletet a 256 GB-os, Wi-Fi+mobilnetes verzió jelenti a maga 440 ezer forintos árával. Viszonyításképp, az előző generációs iPad 195 ezer forinttól indul, a csúcsmodellért pedig 365 ezer forintot kérnek el. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése