5+1 tipp az új iPhone-od akkumulátorához

Apple Hírek   |   2022.09.25 - 19:12   |   Írta: Hidasi Ákos   |   8127
25. szept 5+1 tipp az új iPhone-od akkumulátorához

Ezekkel a trükkökkel tudod maximalizálni az iPhone-od akkumulátor-üzemidejét.

Az első iPhone 14 akkumulátor-üzemidő tesztek eredményei már megérkeztek, és egyértelműen látszik, hogy az iPhone 14 Pro Max teljest a legjobban, bár nem tudja teljesen felülmúlni elődjét. Az iPhone 14 Pro és az iPhone 14 is kiváló akkumulátor-üzemidőt kínál, ami feltehetőleg a legtöbb ember igényeit kielégíti. Az iPhone 14 Plus még nem jelent meg, de az eddigi információk alapján ennek a készüléknek is kiemelkedő akkumulátor-üzemidőt kell majd nyújtania.

 

Ennek ellenére rengeteg mindent megtehetsz annak érdekében, hogy az új iPhone 14-es telefonod akkumulátorának teljesítménye a lehető legjobb legyen. Az alábbi tippek többségében az összes iPhone 14 modellre érvényesek, bár néhány trükk csak az iPhone 14 Pro és az iPhone 14 Pro Max esetében érhető el.

 

1. Kapcsold ki az "Always On" kijelzőt az iPhone 14 Pro és Pro Max készüléken.

Kezdjük egy olyan tippel, ami kizárólag az iPhone 14 Pro modellekhez tartozik. Ezek a készülékek ugyanis támogatják az "Always On" kijelző funkciót, ami azt jelenti, hogy a kezdőképernyő szinte mindig bekapcsolva marad. Az iOS 16 ugyan lehalványítja a fényerőt, és a frissítési frekvencia 1 Hz-re csökken, a mindig bekapcsolt kijelző azonban továbbra is energiát fogyaszt. Más szóval tehát hatással van az akkumulátor élettartamára. Így tehát ha maximalizálni szeretnéd a telefonod akkumulátor-üzemidejét, akkor jobban jársz, ha ezt a kényelmi funkciót kikapcsolod.

Ha ki szeretnéd kapcsolni, akkor menj a "Beállítások"-on belül a "Kijelző és fényerő" menüpontba, és kapcsold ki az "Always on display" funkciót, hogy ezzel is tovább növeld az akkumulátorod üzemidejét.

 

 

2. Kapcsold ki a haptikus billentyűzetet

Ha a célod az iPhone 14 vagy iPhone 14 Pro telefonod akkumulátor-üzemidejének javítása, akkor érdemes az iOS 16-tal bemutatott "Haptikus billentyűzet" funkciót is kikapcsolnod. Ezt szintén a Beállítások alkalmazásban tudod megtenni, azon belül menj a „Hangok és haptika”, majd a „Billentyűzet-visszajelzés” menüpontra. Ott található a billentyűzet hangjának és a haptikus visszajelzés beállításnak is a kapcsolója. Ezután már csak a kapcsolókat kell átállítanod.

 

3. Kapcsold be az Automatikus fényerő funkciót

Az iPhone 14 vagy az iPhone 14 Pro telefonod akkumulátoráról az OLED-képernyő fogyasztja a legtöbb energiát. Mivel OLED technológiáról van szó, a képernyő a fekete színtől eltérő színek megjelenítéséhez energiát használ. Ezzel együtt természetesen minél világosabb a képernyő, annál több energiát használ az élmény biztosításához.

 

Az akkumulátor élettartamának optimalizálása érdekében tehát győződj meg arról, hogy az Automatikus fényerő be van-e kapcsolva. A beállítást a Beállításokon belül a „Kijelző és fényerő” menüpontban találod, az automatikus fényerő szabályozás bekapcsolásához a „True Tone” csúszkáját kell bekapcsolt állapotba állítanod. Ha engedélyezed a funkciót, az iPhone-od fényérzékelőjei automatikusan a környezethez igazítják a képernyő fényerejét. Ez a funkció egyébként nem csak az akkumulátor élettartamát kíméli, de a szemednek is jót tesz.

Egy bónusz tipp lehet a sötét mód bekapcsolása, ami a telefon számos alkalmazását sötét színűre állítja át. A Sötét mód állandó használata szintén jót tesz a szemnek, de segíthet abban is, hogy további perceket sajtolj ki az akkumulátorból. A fekete színek ugyanis nem használnak energiát egy OLED-képernyő esetében.

 

4. A ProMotion képkocka sebesség korlátozása

Ha tényleg ki akarod maxolni a telefonod két feltöltése közti időt, a Képkocka sebesség korlátozása opciót is engedélyezheted. Ez egy újabb olyan akkumulátor-kímélő trükk, amely csak az iPhone 14 Pro és Pro Max készülékekre vonatkozik.

A funkció 60 Hz-re állítja a maximális képfrissítési frekvenciát a Pro modelleken, ami megbénítja a ProMotion funkciót. Viszont a képernyő frissítési sebessége továbbra is 1 Hz és 60 Hz között ingadozik akkor is, ha a beállítás be van kapcsolva. Ezt úgy tesztelheted, ha bekapcsolod az Always On kijelző funkciót. Ez a funkció igyanis csak akkor működik, ha a képernyő képes 1 Hz-es frissítési frekvenciára süllyedni.

 

A funkció azzal, hogy megakadályozza, hogy a képernyő  képfrissítési gyakorisága 120 Hz-re emelkedjen, kíméli az akkumulátor élettartamát. A ProMotion nagyszerű funkció az iPhone-on, de talán nem akkora durranás, mint a 120Hz az Androidon. Néhányan talán nem is látják a 60Hz és 120Hz közötti különbséget iPhone-on, vagy szimplán nem érdekli őket a változás. Ha te sem ragaszkodsz a 120Hz-es képfrissítéshez, akkor javaslom, hogy engedélyezd a Képfrissítési sebesség korlátozása funkciót.

 

5. Ne feledd az akkumulátor egészségét sem

A fenti rejtett trükkök nem fognak csodát tenni. Az akkumulátor élettartama valószínűleg néhány perccel javulni fog, de nem több órával.

Azonban azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az iPhone-unk akkumulátorának egy-egy feltöltés során elért élettartamán túl annak egészségére is ügyeljünk. Ennek leghatékonyabb módja az, ha az „akku állapota” beállítási pontban engedélyezed az optimalizált akkutöltést.

 

A funkció az akkumulátor öregedése ellen küzd a napi időbeosztásodból tanulva. Az iPhone 14 vagy az iPhone 14 Pro telefonod ugyanis csak akkor fejezi be a töltést 80% fölött, amikor szükséged van rá. A telefon például direkt úgy időzíti a töltést, hogy az akkor fejeződjön be, mielőtt reggel az ébresztőórád megszólalna.

Ugyanis biztos vagyok benne, hogy nem csak kiváló akkumulátor-üzemidőt szeretnél az iPhone-odtól. Mennyivel jobban hangzik az évekig tartó, nagyszerű akkumulátor-üzemidő? Ez a kis beállítás pedig segít neked elérni ezt a célt.

 

5+1. Az iOS 16 leállítja a töltést, ha az iPhone melegszik.

Egy másik akkumulátorbiztonsági funkció, amely javítja az akkumulátor egészségét és meghosszabbítja az akkumulátor élettartamát, az iOS 16 új beépített funkciója, amely minden iPhone-modellnél elérhető.

Ha egy túlhevülésre vonatkoztató figyelmeztetést látsz az iPhone 14 modelleden, az azt jelenti, hogy a készüléked jelenleg túl forró a töltéshez.

Ennek a funkciónak a működéséhez nem kell engedélyezned semmit a Beállítások alkalmazásban. A túlhevülés esetén azonban érdemes lehet intézkedni, például eltávolítani az iPhone-t a közvetlen napfényről.

 

Forrás: BGR

 

Kapcsolódó tartalmak: 




Kommentek megjelenítése