Rengeteg Apple felhasználónak ajánlott most azonnal frissíteni

Apple Hírek   |   2022.08.19 - 08:35   |   Írta: L Ferenc   |   4642
19. aug Rengeteg Apple felhasználónak ajánlott most azonnal frissíteni

Biztonsági problémák merültek fel a cég különböző termékeivel kapcsolatban.

Az Apple az iPhone-okat, iPadeket, iPodokat és Maceket egyaránt érintő új biztonsági problémára hívja fel a figyelmet. Biztonsági szakértők szerint amennyiben rosszindulatú hackerek kihasználják a sebezhetőséget, teljeskörű admin jogokat és hozzáféréseket szerezhetnek az érintett készülékeken, melyeken lényegében bármilyen szoftvert futtathatnak.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy az iPhone 6s-t vagy ennél újabb almás logós okostelefonokat használóknak ajánlott azonnal az iOS legújabb verziójára, a 15.6.1-es kiadásra frissíteniük, ebben ugyanis már meg van oldva a felmerült biztonsági probléma. 

Ugyancsak frissítésre, az iPadOS 15.6.1-re történő update-re kérik az ötödik generációs, vagy ennél újabb iPadeket, az iPad Prókat és az iPad Air 2-ket használókat, ezenkívül szintén nem érezhetik magukat biztonságban a nem a legfrissebb szoftvert futtató hetedik generációs iPod touch-ot, illetve maCOS Monterey-t futtató Mac számítógépeket használók. 

Az Apple nem fedte fel, hogy pontosan ki hívta fel a figyelmet a sebezhetőségi pont létezésére, ehelyett csak annyit árult el, hogy egy megnevezni nem kívánt kutatóról van szó. A biztonsági rést az Apple által a Safari böngészőben használt WebKitben, illetve az iOS, az iPadOS és a macOS operációs rendszer magjában fedezték fel. 

Az Apple következő generációs mobil és tablet operációs rendszerei ősszel válnak majd elérhetővé. Az iOS 16 végleges változata várhatóan szeptemberben, a 14-es új iPhone-okkal együtt fog debütálni. Az új szoftver többek közt sokkal szofisztikáltabb záróképernyővel, továbbfejlesztett üzenetkezeléssel, okosabb SharePlay funkcióval, modernizált diktálással, Live Texttel és képfelismeréssel, kiterjesztett tudású Wallettel, illetve szélesebb szolgáltatási körű térképpel, megosztással, HomeKittel és CarPlay-jel támad. 

Az előzetesen már júniusban leleplezett iOS 16 a következő telefonokkal kompatibilis: iPhone SE (2020, 2022), iPhone 8 Plus, iPhone 8, iPhone X, iPhone Xr, iPhone Xs Max, iPhone Xs, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max. 

Az iPadOS 16 várakozások szerint kicsit később válik elérhetővé: pletykák szerint az Apple idén októberben mutatja majd be új táblagépeit, és ezekkel együtt fog debütálni a rajtuk futó operációs rendszer tizenhatodik nekifutása. 

A továbbfejlesztett multitasking funkcionalitással és számos egyéb újdonsággal kecsegtető iPadOS 16 a következő készülékekre tölthető majd le: az ötödik generációs vagy újabb iPad minikre, az ötödik generációs vagy újabb iPadekre, a harmadik generációs vagy újabb iPad Airekre, illetve az összes iPad Próra.  

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése