Várakozások szerint jól fogynak majd az iPhone 14-esek

Almás Pletykák   |   2022.08.15 - 08:37   |   Írta: L Ferenc   |   9243
15. aug Várakozások szerint jól fogynak majd az iPhone 14-esek

A körülmények nem túl kedvezőek, de az Apple ettől függetlelnül nem agódik.

A Bloomberg hírügynökség úgy tudja, hogy a kedvezőtlen nemzetközi körülmények ellenére az Apple azzal számol, hogy az idén ősszel érkező új okostelefonjai világszerte igen korrekt eladási mutatókat generálnak majd. A cupertinói székhelyű vállalat előrejelzései állítólag 90 milliós mennyiségű iPhone 14 eladásról szólnak, vagyis az Apple körülbelül ugyanannyit tervez értékesíteni az új generáció tagjaiból, mint a tavaly ősszel debütált iPhone 13-asokból.

Jól értesült források szerint az almás logós gyártó az idei évet 220 milliós teljes eladási mennyiséggel fogja zárni, vagyis 2022-ben körülbelül ugyanannyi okostelefont ad majd el, mint az előző esztendőben. Magyarul az Apple azzal számol, hogy a koronavírus-járvány, a sok helyen egekbe szökő infláció és a háborús konflikus helyzetek nem gyakorolnak káros hatást az eladási mutatóira. A hírre azonnal kedvezően reagált a piac, a távol-keleti iPhone összeszerelő partnerek, a Pegatron, Japan Display, TDK Corporation és a Murata Manufacturing tőzsdei részvényeinek értéke gyorsan növekedésnek indult. 

Az idei esztendő második negyedévében az okostelefon piac egésze mintegy 9 százalékkal zsugorodott, és az előrejelzések arról szólnak, hogy 2022-ben körülbelül 3,5 százalékkal kevesebb ilyen készülék talál majd gazdára globálisan, mint az előző évben. Az Apple tehát egy ilyen viharos piacon teljesít a jelek szerint stabilan kiválóan, ami többek közt annak is köszönhető, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború következtében lényegében teljesen kihullott a piacról az egyik nagy ellenlábas, a Huawei, illetve, hogy az anroidos piac minden korábbinál telítetebbnek mutatkozik. Természetesen az Apple sem várhat ölbe tett kézzel, hiszen a Huawei helyére villámgyorsan bepattant a Xiaomi, arról nem is beszélve, hogy rengeteg – egyelőre még – kisebb új kínai gyártó is feltűnt a színen. Ilyen például az Oppo, a Vivo vagy éppen a Realme.

Az Apple idén szeptember közepén várhatóan négy új felsőkategóriás okostelefon dob majd piacra. Az igazán kompakt újdonságra vágyók számára rossz hír, hogy a kedvezőtlen eladási mutatók miatt az 5,4 colos iPhone 13 mini nem kap utódot. Idén várhatóan az iPhone 14 lesz a legkisebb méretű újdonság, melynek előlapján egy 6,1 colos képátlójú érintőkijelző teljesít szolgálatot, és hasonló méretben támad a kamerában erősebb és egyben persze drágább iPhone 14 Pro is. Míg előbbi hátoldalán csak kettő, addig utóbbién már három kamera landol. 

Aki nagyobb kijelzőre vágyik, annak ott lesz az iPhone 14 Max/Plus, melyben ugyanúgy 6,7 colos érintőképernyő található, mint a non-plus-ultra kategóriás új csúcsmodellen, a minden korábbinál ütősebb kameraszettet felvonultató iPhone 14 Pro Maxen. Magyarul bár idén négy új iPhone érkezik, ezek csak kétféle méretet fognak jelenteni. 

A két új Pro modell előreláthatólag újfajta, két részre osztott notchot fog kapni, és egyre valószínűbbnek tűnik, hogy csak ebben a két drágább telefonban lesz újgenerációs A16-os chipset. Vagyis az iPhone 14 és az iPhone 14 Max/Plus vásárlóknak ezek szerint be kell érniük az eggyel korábbi A15-os processzorral. Utóbbi miatt jó esély van arra, hogy idén a korábbiaknál nagyobb árkülönbség lesz az alacsonyabb és a magasabb kategóriás új iPhone-ok között. 

Az A16-ban rejlő extra számítási teljesítményre többek közt az új 8K felbontású videófelvevő miatt is szükség lesz a drágább új iPhone-okban. A főkamera vadonatúj 48 megapixeles szenzort kap, melynek révén kiváló minőségű 12 megapixeles pixelösszevonásos felvételeket lehet készíteni, és várakozások szerint a digitális zoom is sokat fog fejlődni. Sokak örömére komoly fejlődésen megy keresztül a frontkamera, mely idéntől végre autofókusszal is rendelkezni fog, és várhatóan a fényereje is növekszik valamelyest. 

Egyelőre körülbelül ennyit lehet tudni az iPhone 14-es sorozat tagjairól, melyek hivatalos leleplezésére már csak néhány hetet kell várnunk. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése