Jönnek az új almás tabletek

Almás Pletykák   |   2022.08.16 - 08:27   |   Írta: L Ferenc   |   7713
16. aug Jönnek az új almás tabletek

Már nem kell sokat várnunk az új iPadek hivatalos leleplezésére.

Néhány hete röppent fel a hír, miszerint az iPadOS 16 a vártnál kicsit később, az iOS 16 után körülbelül egy hónappal debütál majd, ami azt jelenti, hogy míg az iOS 16 szeptemberben, addig az iPadOS 16 csak októberben fog bemutatkozni a véglegesnek mondott változatában. Mindez arra engedett következtetni, hogy az idei évre szánt új almás tabletek nem az új okostelefonokkal együtt, hanem néhány héttel később látnak majd napvilágot: a szeptember lehet az iPhone-ok hónapja, az október pedig az új iPadekről fog szólni.

Ez persze egyelőre csak teória, mindenesetre most újabb pletykák keltek szárnyra azzal kapcsolatban, hogy az Apple idén várhatóan csak októberben mutatja majd be új táblagépeit. Dél-koreai források úgy tudják, hogy ezek a sokak által várva várt új termékek egész konkrétan október végén debütálnak majd. 

Idén várhatóan megújul az amerikai gyártó legolcsóbb táblagépe, melyet ugyebár egyszerűen csak iPad néven jegyeznek. Ezt a Magyarországon jelenleg 135-245 ezer forintos hivatalos listaáron jegyzett masinát legutóbb tavaly szeptemberben frissítéttek fel, és jól értesült források szerint a 2022-es ráncfelvarrás sokkal komolyabb lesz az előzőnél. 

Míg a jelenleg kapható iPadben egy 10,2 colos képátlójú és 2160x1620 pixeles felbontású kijelző található, addig az utód várhatóan megkapja a drágább és legutóbb idén márciusban megújult iPad Air 10,9 colos méretű és 2360x1640 képpontos Retina Display-ét. A két kijelző azonban nem lesz teljesen ugyanolyan, az iPad Air panelje ugyanis nagyobb fényerővel és szélesebb színskálával kecsegtet. 

Az új iPadben az 5G kompatibilis A14 Bionic chipset váltja az A13 Bionic egységet, a Lightning port helyét pedig USB-C veszi át. Utóbbinak köszönhetően hamarosan már az összes modern almás tableten szabványos USB-C csatlakozó aljzat lesz. Az iPhone-okon ugyebár mind a mai napig a régimódi és nem túl gyors Lightning port teljesít szolgálatot, de várhatóan már nem sokáig. Az EU-ban ugyanis nemrégiben elfogadtak egy új előírást, melynek értelmében az uniós országokban hamarosan már csak USB-C portos kompakt elektronikai eszközöket lehet majd forgalomba hozni.

Ugyancsak októberben érkezhet a legújabb felsőkategóriás iPad Pro, melynek "agya" a vadonatúj M2 processzor lehet. Az M1 alapokon nyugvó jelenleg kapható 11 colos és 12,9 colos iPad Prók tavaly áprilisban jöttek ki. Utóbbiak közül a 128 GB memóriás 11 colos modell a legolcsóbb a maga 325 ezer forintos árával, a legtöbbet, 950 ezer forintot pedig a 2 TB-os fullextrás 12,9 colos verzióért kell fizetni. 

Summa summarum jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy a szeptemberi Apple termékbemutató egyértelműen a 14-es sorozatú iPhone-okról fog szólni, melyek mellett valószínűleg még a gyártó új okosóra termékei mutatkoznak majd be. Az olcsó és high-end kategóriás új iPadek pedig csak kicsit később, előreláthatólag októberben látnak napvilágot.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése