Mely készülékek bukják el az új iOS 16-ot?

Apple Hírek   |   2022.06.08 - 09:23   |   Írta: L Ferenc   |   6508
08. jún Mely készülékek bukják el az új iOS 16-ot?

Vázoljuk, hogy mely korábbi mobilok maradnak ki a jóból.

Az Apple a WWDC-n leplezte le vadonatúj mobil operációs rendszerét, az iOS 16-ot. Az új szoftver többek közt sokkal szofisztikáltabb záróképernyővel, továbbfejlesztett üzenetkezeléssel, okosabb SharePlay funkcióval, modernizált diktálással, Live Texttel és képfelismeréssel, kiterjesztett tudású Wallettel, illetve szélesebb szolgáltatási körű térképpel, megosztással, HomeKittel és CarPlay-jel támad. 

A nyári zárt, majd pedig publikus béta tesztet követően várhatóan a szokásos menetrend szerint, tehát szeptemberben válik majd elérhetővé az iOS 16 végleges publikus verziója. Azonban joggal merülhet fel a kérdés, hogy pontosan mely készülékekre lehet majd letölteni a rengeteg újdonsággal kecsegtető új mobil operációs rendszert?

Nos, kezdjük inkább azzal, hogy melyekre nem, ez a lista ugyanis értelemszerűen jóval rövidebb. A jelenleg iOS 15-öt futtató régebbi modellek közül az iPhone 6s, az iPhone 7, az elsőgenerációs iPhone SE és a hetedik generációs iPod touch marad ki a jóból, vagyis ezen termékek hivatalos terméktámogatása megszűnik az iOS 16-tal. 

Az iOS 16 viszont minden további nélkül elérhető lesz a következő eszközökre: iPhone SE (2020, 2022), iPhone 8 Plus, iPhone 8, iPhone X, iPhone Xr, iPhone Xs Max, iPhone Xs, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max.

És persze az ősszel debütáló vadonatúj almás mobilok, a 14-es iPhone-ok már kapásból az új szoftverrel kerülnek a boltok polcaira, és jó esély van arra, hogy a drágább Pro modellek végre megkapják a sokak által régóta várva várt AoD, vagyis Always on Display funkciót. 

Ugyancsak érkezőben a továbbfejlesztett multitasking funkcionalitással és számos egyéb újdonsággal kecsegtető iPadOS 16, mely a jelenleg még a legújabb operációs rendszert futtató régebbi almás táblagépek közül a 2014-es keltezésű iPad Air 2-re, illetve a 2015-ben debütált iPad mini 4-re nem lesz elérhető. Az iPadOS 16 a következő készülékekre tölthető majd le: az ötödik generációs vagy újabb iPad minikre, az ötödik generációs vagy újabb iPadekre, a harmadik generációs vagy újabb iPad Airekre, illetve az összes iPad Próra. 

A watchOS 9 működéséhez mindenképpen iOS 16-ot futtató mobiltelefonra lesz szükség, vagyis hiába rendelkezünk a legújabb Apple Watch okosórával, ha a régi mobilunk csak iOS 15-öt képes futtatni. A Series 3-as okosórákra már nem jelenik meg a watchOS 9, ellenben a következő modellekre minden további nélkül telepíthető lesz: Apple Watch Series 4, Series 5, SE, Series 6 és Series 7. 

A macOS Ventura mind az Intel, mind pedig az Apple processzoros hordozható és asztali számítógépekkel kompatibilis, a 2017-es MacBookokkal, MacBook Prókkal, iMacekkel és iMac Prókkal kezdődően. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése