M2 és új MacBook Air: megérkezett az átszabott, bivalyerős ultrabook

Apple Hírek   |   2022.06.06 - 21:01   |   Írta: N Marcell   |   3162
06. jún M2 és új MacBook Air: megérkezett az átszabott, bivalyerős ultrabook

Az új chiphez új laptopok dukálnak - mutatjuk, mit tudnak és mennyibe kerülnek.

M2-es chip

A ma kezdődő WWDC konferencia jó néhány izgalmas újdonságot tartogatott: az új iOS, watchOS és macOS mellett bemutatkozott az Apple brutális processzorának legújabb generációja, az M2.

Az M2 - az M1-hez hasonlóan - az 5nm-es gyártástechnológiájú Arm architektúrát használja, 20 milliárd tranzisztort kapott - ez 25%-kal több, mint amit az előző generáció tudott. Mindez az Apple szerint 18%-kal nagyobb CPU, és 35%-kal nagyobb GPU teljesítményben fog megnyilvánulni.

 

 

Az M2 így 1,9-szer gyorsabb, mint a “legfrissebb 10-magos PC laptop chip”, ami elég ködös megfogalmazás, de már hozzászokhattunk ehhez az Apple-től. Hogy ezt elérjék, a mérnökök új teljesítmény-fókuszált, valamint energia-hatékony magokat raktak a chipbe, amihez 24 GB egyesített memória jár. A chipbe új Neural Engine és Media Engine is került, ami azt jelenti, hogy az M2-es gépek akár egyszerre több 4K-s vagy 8K-s videóstreamet is simán kezelnek.

 

Új MacBook Air

A bemutató ezen szegmensének sztárja egyértelműen a MacBook Air volt, ami az Apple szerint a világ legtöbbet eladott laptopja. Az új modell persze az M2-es chip köré lett tervezve, a dizájnja pedig szinte megszólalási hajaz a 14 és 16 hüvelykes MacBook Pro modellekre.

 

 

A megszokott, keskenyedő forma helyett egy egyenletes, szögletesebb kialakítás foglalja majd magába a hardvert. Az oldalán a feltámasztott MagSafe, két Thunderbolt port és egy 3.5 mm-es jack csatlakozó található, a gép mindössze 11 mm vastag lesz. A megszokott ezüst és asztroszürke színek mellett pedig érkezik a “starlight” és a “midnight blue” (bronz és sötétkék) színopció.

 

 

A gép kijelzője a kitolt szélek miatt 13,6 hüvelykre növekedett, 500 nites maximum fényerővel, illetve ide is bekerült a már-már legendás notch. A korábbi évekhez hasonlóan most sem kerül az Airbe belső ventillátor, ennek tudatában pedig még lenyűgözőbb az a 40%-os teljesítménynövekedés, amit az Apple állít.

 

 

A frissítésből nem maradhatott ki az 1080p-s FaceTime kamera, illetve egy új hangszóró- és mikrofonrendszer sem. Az új fali adapterrel pedig akár 20 perc alatt 80%-ra tölthető a laptop, ráadásul 2 USB-C porttal is rendelkezik.

 

 

MacBook Pro

A MacBook Airen felül bemutatkozott az új 13 hüvelykes Pro is, ami azoknak a felhasználóknak jön majd akiknek kellene a nagyobb teljesítmény, de mégsem szeretnének egy M1 Max-szal vagy Ultrával szerelt, elképesztően erős (és drága) laptopot. A dizájn maradt a régi, megszokott: vékony, kevésbé szögletes, Touch Barral, notch nélkül. Az új Airtől mindössze abban különbözik, hogy van belső hűtése, így intenzívebb feladatok ellátásakor nem kell korlátoznia a chip teljesítményét, a túlmelegedés elkerülésének érdekében.

 

Árak

Az Apple már publikálta a hivatalos, magyar árakat is:

  • MacBook Air M2 indulóár: 599 990 forint
  • MacBook Pro M2 indulóár: 649 990 forint

Az M1-es chippel szerelt MacBook Air továbbra is elérhető 499 990 forintért, a 14 hüvelykes, M1 Prós Pro pedig 989 990 forintról indul.

 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése