Bemutatkozott az iOS 16: új záróképernyő, jobb üzenetek és sok más!

Apple Hírek   |   2022.06.06 - 20:10   |   Írta: N Marcell   |   6457
06. jún Bemutatkozott az iOS 16: új záróképernyő, jobb üzenetek és sok más!

Ezek az újdonságok várhatók az iPhone-ok operációs rendszerében.

Záróképernyő

A Záróképernyő az eddigi legnagyobb frissítését kapja meg, teljesen áttervezték a testreszabhatóság érdekében. Új stílusokat állíthatunk be az órának és a dátumnak, widgeteket rakhatunk ki, illetve előre összeállított háttereket is választhatunk. Ez utóbbiak kifejezetten mutatósra sikerültek: az időjárás-fókuszált téma eső-animációval teszi gazdagabbá a felhasználói élményt, de természetesen nem marad ki az emojis háttér sem.

 

 

Az értesítések is megváltoznak: a kijelző aljára fognak csoportosulni, hogy ne takarják ki a hátterünket. A Live Activities funkció pedig átveszi az értesítések helyét, ha van olyan alkalmazásunk, ami azt ki tudja használni: például ha taxit rendeltünk, az értesítések helyén a fuvarunk várható érkezési időpontja fog szerepelni.

 

 

Üzenetek

Az üzenetek alkalmazásba végre megérkezik néhány régóta hiányzó funkció, mint például az üzenetek visszavonása, ami az elmúlt hónapokban a Facebook Messengerben is debütált. Szerkeszthetjük majd az elküldött üzeneteinket, valamint olvasatlanként jelölhetünk meg beszélgetéseket, hogy biztosan ne felejtsünk el válaszolni rájuk.

 

SharePlay

A tartalommegosztásra szóló SharePlay funkció is bővül: mostantól az App Store külön jelzi azokat az alkalmazásokat, melyek tartalmát natívan megoszthatjuk. Ezen felül üzenetként is küldhetünk SharePlay felkérést, amit ha elfogadnak, el is kezdődik a közös mozizás, játék, stb.

 

Diktálás, Live Text, képfelismerés

A rendkívül népszerű diktáló funkció szorosabb integrációt kap a manuális bevitellel - mostantól diktálva is kijelölhetünk szöveget, illetve a billentyűzet nyitva marad bevitel közben, a gyors korrekciókhoz.

A képekről szöveget kijelölő funkció innentől a videó-formátumot is támogatja: egy videó lejátszását bármikor megállíthatjuk, és kimásolhatjuk a képkockán éppen feltűnő szöveget. Ezen felül kijelölhetjük a képeink előterében lévő, lefotózott dolgot, és a mesterséges intelligencia kivágja azt nekünk, hogy például üzenetként továbbküldhessük.

 

 

Wallet

A pénztárcánkba már bizonyos igazolványokat is elmenthetünk, illetve virtuális kulcsokat küldhetünk egymásnak, ha van olyan termékünk, ami ezt támogatja (pl. egyes BMW-k, néhány okos zár, stb). A cégek már használhatnak iPhone-t is bankkártyaterminálként, Apple Pay-en keresztül történő fizetésekhez, illetve vásárlásokkor bekerül a részletfizetés lehetősége is. Arra azért számítsatok, hogy valószínűleg ezek az újdonságok egy ideig még nem lesznek elérhetőek itthon.

 

 

Térkép

Az átszabott, 3D-s Térkép további országokba érkezik, 10 új, teljes mértékben lemodellezett várossal - azért ne jöjjünk izgalomba, Magyarország és Budapest továbbra is kimaradnak a listából. Az elkészült városok viszont még mindig fantasztikusan néznek ki, illetve az alkalmazások még szorosabb integrációt kapnak a térképekkel: az elektromos roller-szolgáltató cégek például összeolvaszthatják a rendszereiket az Apple térképével, így azon belül is láthatjuk, merre dobálták el parkolták le a rollereket az előttünk járók.

 

 

Megosztás

Új fotómegosztási lehetőségek érkeznek: barátainkkal közös iCloud Photos mappákat hozhatunk létre, ide az iPhone AI-a pedig megpróbálja majd kitalálni, mit is akarhatunk feltenni, attól függően, hogy mi van a képen. A családtagjainkkal létrehozott közös mappához például az utolsó nyaralás képei lesznek felajánlva.

A közös, megosztott adatok egy sötétebb oldalát sem felejtették el: a Safety Check nagyobb irányítást ad a felhasználóknak a párjukkal megosztott jelszavaik és adataik (pl. Helyadatok) fölött, hogy a családon belüli erőszak áldozatainak legalább azok miatt ne kelljen aggódnia.

 

HomeKit, CarPlay

A HomeKit grafikus felülete szinte teljes átszabást kapott, új widgetekkel. A CarPlay pedig még tovább terjeszkedik: az Apple szoros együttműködésben dolgozott jópár autógyártóval, így a CarPlay a támogatott modellekben szinte teljesen át fogja tudni venni a gyári infotainment rendszer szerepét. A sebességmutató és a klímavezérlő is felköltöztek a rendszerbe, ami azt jelenti, hogy a telefonunk folyamatosan kommunikálni fog az autó belső számítógépével. A rendszert pedig személyre is szabhatjuk, különböző témák közül választhatunk.

 

 

Az iOS 16 valószínűleg a szokásos módon, szeptemberben lesz majd letölthető, a nyári zárt, majd publikus béta teszt után.

 

Kapcsolódó cikkek:

 


Kommentek megjelenítése