Nem listázott alkalmazások az App Store-ban

Apple Hírek   |   2022.02.03 - 18:19   |   Írta: Hidasi Ákos   |   1408
03. feb Nem listázott alkalmazások az App Store-ban

Az Apple mostantól lehetővé teszi nem listázott appok közzétételét is az App Store-ban.

Olyan alkalmazások is kerülhetnek mostantól a platformra, amelyeket csak a rájuk mutató specifikus link birtokában találhatunk majd meg. 

Az App Store a legfrissebb hírek szerint a jövőben lehetővé teszi az olyan alkalmazások közzétételét is, amelyek nem a nagyközönség számára készülnek, hanem kifejezetten egy limitált közösségnek lettek fejlesztve.
Ezeket az alkalmazásokat a legújabb információk szerint közzétehetjük majd nem listázott alkalmazásként, ami azt jelenti, hogy keresési eredményként nem találhatják majd meg a felhasználók az appot. Ehhez hasonlóan nem fognak megjelenni ezek az alkalmazások az App Store kategóriákon, illetve a listákon belül és az ajánlott alkalmazások között sem. Az ilyen nem listázott státuszban jelenlévő applikációk mindegyike rendelkezni fog egy-egy saját linkkel, amin keresztül bárki elérheti és feltelepítheti ezeket az alkalmazásokat az eszközeire. 

Az Apple célja az új lehetőség bevezetésével az, hogy megkönnyítse a szűkebb közösségek számára készített alkalmazások elérhetővé tételét. Ilyen lehet például egy rendezvény vendégeinek közössége, egy szervezet vagy kutatócsoport tagjai, egy cég munkatársainak csoportja, illetve bármilyen más olyan csoport, akik belső felhasználásra szeretnének létrehozni egy alkalmazást. 

Ahhoz, hogy egy nem listázott alkalmazást illetve a hozzá tartozó linket létrehozzuk, a fejlesztőknek először egy kérvényt kell benyújtaniuk az Apple-hez. Fontos megjegyezni, hogy az almás cég figyelmeztette a szerkesztőket, hogy a nem listázott alkalmazásoknak is készen kell állniuk a végső felhasználók fogadására, az Apple tehát nem fogja engedélyezni a félkész, béta, vagy kiadás előtti fázisban lévő alkalmazások ilyen módon történő közzétételét.  

Ahhoz, hogy egy alkalmazás nem listázottként kerüljön fel az App Store-ba, és a hozzá tartozó link is létrejöjjön, az Apple Business Manager vagy Apple School Manager platformok valamelyikén kell a fejlesztőknek kérvényt benyújtaniuk az alkalmazás nem listázottá tételére vonatkozóan. Később szintén az Apple Business Manager vagy Apple School Manager platformokon tudják elérni az applikációkat az illetékes adminisztrátorok. 

A cég azt is elmondta, hogy nem csak a mostantól közzétett alkalmazások jelenhenek majd meg ilyen formában az App Store-ban, hanem  a már elérhető alkalmazások státusza is megváltoztatható egy kérelem benyújtása után. Ha viszont olyan alkalmazást szeretnénk nem listázottá tenni, ami korábban már nyilvánosan elérhető volt az App Store-ban, akkor az app továbbra is azon a linken lesz megtalálható, mint amin nyilvánosan is elérhető volt. 

Természetesen amennyiben a cég elfogadja egy alkalmazás nem listázottá tételére vonatkozó kérelmét, úgy a frissített verziói is ilyen státusszal lesznek jelen az App Store-ban, és ugyanazon a linken keresztül lesznek továbbra is elérhetőek.

 

Forrás: The Verge

 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése