Késik az Apple első autója és butább is lesz

Almás Pletykák   |   2022.12.08 - 08:51   |   Írta: L Ferenc   |   13063
08. dec Késik az Apple első autója és butább is lesz

Az almás logós kocsira a jelek szerint még jó néhány évet várnunk kell.

Jó ideje nyílt titok, hogy az Apple-nél már javában folynak egy vadonatúj személyautó fejlesztési munkálatai. Ezzel kapcsolatban most a legfrissebb híradások arról szólnak, hogy a titokzatos újdonság az eredetileg tervezettnél később és a vártnál szerényebb tudással debütál majd.

A Bloomberg hírügynökség úgy tudja, hogy az Apple első autója leghamarabb csak 2026-ban kerülhet forgalomba, és a korábbi tervektől eltérően mindenképpen lesz benne kormány és pedálsor. Az amerikai vállalat korábban úgy gondolta, hogy önvezetés fronton kapásból sikerül majd megugrania a legmagasabb 5-ös szintet, vagyis már az első kocsija képes lesz teljes önvezetésre. Mostanság azonban rá kellett ébrednie arra, hogy a rendelkezére álló technológiái egyszerűen még nem elég fejlettek ahhoz, hogy a vezetési feladatokat teljes mértékben le lehessen venni a sofőrök válláról.

A mostanság kapható modern autók legtöbbje kettes szintű önvezetésre képes, vagyis start/stop funkciós távtartós tempomattal és sávtartó technológiával van felvértezve. Néhány modell már megugorja a hármas szintet, azonban negyedik szintű önvezetésre képes autó egyelőre még a láthatáron sincs. Az Apple négy év múlva a legjobb esetben is csak negyedik szintű önvezetésre képes autót lesz képes piacra dobni, melyben adott esetben a sofőrnek kell átvennie a kontrollt a kocsi felett.

Jól értesült források szerint az Apple-nél jelenleg körülbelül ezren foglalkoznak a tisztán elektromos hajtásláncú autó fejlesztésével, melyre évente mintegy 1 milliárd dollárt költenek. Egyelőre sok minden képlékeny még a fejlesztési projekt kapcsán, így például még az autó külső designját sem véglegesítették, erre leghamarabb 2023-ban kerülhet sor. 

Az Apple első autója állítólag 100 000 dollár, vagyis mintegy 40 millió forint körüli áron fog debütálni, és legfőbb riválisai közé a Tesla Model S, valamint a Mercedes EQS lesz sorolható. A korábbi híradások még 120 000 dolláros alapárról szóltak, vagyis ehhez mostanra képest visszavett egy keveset a vállalat.

A kocsi "agya" pletykák szerint az a Denali nevezetű fedélzeti számítógép, melynek processzora nagyságrendileg négyszer nagyobb teljesítményű, mint az Apple jelenlegi leggyorsabb Mac chipje. A kamerákkal, szenzorokkal és radarokkal alaposan telepakolt Apple Car a várakozások szerint fejlett mesterséges intelligenciát vonultat majd fel erősen épít a felhőalapú szolgáltatásokra. 

Nem tudni, hogy hajtáslánc fronton mire számíthatunk, mindenesetre a mai high-end villanyautók már bőven 500 kilométer feletti hatótávval, akár 1000 lóerő körüli teljesítménnyel és 2-3 másodperces 0-100-as szintidővel rendelkeznek. Egyelőre kérdéses, hogy az Apple mennyire veti majd bele magát a számháborúba. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése