Bekapcsolták az iPhone-ok új műholdas funkcióját

Apple Hírek   |   2022.11.16 - 10:35   |   Írta: L Ferenc   |   18043
16. nov Bekapcsolták az iPhone-ok új műholdas funkcióját

Vészhelyzetben igen hasznos lehet az Apple új szolgáltatása.

Amikor az Apple szeptemberben a nagyközönség elé tárta vadonatúj idei okostelefonjait, az egyik legfontosabb fejlesztésként tettek említést a műholdas vészhelyzeti funkcióról, mely akkor még nem volt több, mint egy egyszerű ígéret. Mostanra azonban ebből az ígéretből kézzel fogható, gyakorlatban is használható szolgáltatás vált. 

Történt ugyanis, hogy az Apple bejelentette: az iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max okostelefonokon bekapcsolta a műholdas vészhelyzeti szolgáltatást, mely első körben az Egyesült Államokban és Kanadában vehető igénybe. Az új funkció csak és kizárólag az iOS 16.1-et vagy ennél frissebb operációs rendszert futtató mobilokon vehető igénybe, és megjegyzendő, hogy a Kínában, Hongkongban és Makaón vásárolt 14-es iPhone-okon nem kelthető életre. 

Európai felhasználóként persze ezzel még nem vagyunk sokkal előrébb, mindenesetre az Apple ígéretet tett arra, hogy a jövő hónapban mifelénk is elkezdi a szolgáltatás bevezetését. Amennyiben minden jól megy, akkor decembertől kezdve már az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Írországban és Németországban is elérhető lesz a feature. 

A műholdas SOS rendszer akkor kel életre, ha mobil lefedettség és Wi-Fi jel nélküli területen tartózkodunk, például egy teljesen lakatlan területen, a vadonban. Illetve akkor is jó szolgálatot tehet, ha valamilyen természeti vagy egyéb katasztrófa miatt esetleg gondok támadnak a városi hálózatokkal. 

Ideális esetben, szabad ég alatt mintegy 15 másodperc alatt küldhető el egy vészhelyzeti üzenet, sűrű erdőben és hasonló helyeken ugyanehhez körülbelül 1 percnyi időre lehet szükség, teljesen fedett helyen pedig értelemszerűen használhatatlan az újfajta kommunikációs megoldás. Mivel a műholdas adatátvitel meglehetősen szűk sávszélességű és alacsony sebességű, az Apple egy újfatja tömörítési eljárást dolgozott ki, melynek révén 300 százalékkal csökkenthető az adatmennyiség. 

A demó módban minden további nélkül szabadon kipróbálható vészhelyzeti műholdas SOS rendszer használata az új iPhone-ok aktiválását követő első két évben teljesen ingyenes. Egyelőre nem tudni, hogy az ezt követő időszakban minden előfizetési és használati díjakra lehet számítani. 

Amennyiben vészhelyzetbe kerülünk, az Apple szerint továbbra is a normál segélyhívó számot kell felhívni, ami adott esetben még akkor is sikerülhet, ha a telefonunk nem jelez térerőt. Amennyiben ez nem jön össze, akkor jöhet a műholdas új funkció, melynek révén egyszerűen megadható a vészhelyzet jellege és a vele kapcsolatos részletes információk. Az üzenetekben csak latin karakterek (angol, francia) használhatók és első körben az amerikai angol, az amerikai spanyol és kanadai francia nyelvek támogatottak. A Find My szolgáltatáson keresztül a pontos tartózkodási helyünk is megosztható. 

Lehetőség van tíz iMessage vészhelyzeti kontakt megadására, akik automatikusan megkapják az SOS üzeneteinket. Amennyiben a kontakt személy nem Apple eszközt használ, vagy almás készülékén 16.1-nél régebbi iOS fut, akkor normál szöveges üzenetben kap értesítést az állapotunkról. A kontaktok egyszerű igen-nem üzenetekkel tudnak reagálni. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése