Mit rejt az új Apple TV 4K belseje?

Tech Hírek   |   2022.11.15 - 08:18   |   Írta: L Ferenc   |   12672
15. nov Mit rejt az új Apple TV 4K belseje?

Lássuk, hogy pontosan mi hajtja az Apple legfrissebb tévés kütyüjét!

Az Apple nem éppen tegnap, hanem még 2007-ben mutatta be első digitális médialejátszóját, az Apple TV-t, melyből 2017-ben érkezett meg az első 4K verzió, amit aztán 2021-ben követett a második, illetve idén ősszel a harmadik generáció. És most fény derült arra, hogy mi hajtja a legfrissebb modellt.

A vadonatúj Apple TV 4K-ban az A15 Bionic chipset egy kiiktatott processzormagos változata teljesít szolgálatot. Míg a tavalyi iPhone 13-asokban és az idei iPhone 14-esekben hatmagos A15 Bionic teljesít szolgálatot, addig az új médialejátszó hasonló chipkészlete csak öt CPU-t vonultat fel. 

A megvágott processzor és az aktív hűtés hiánya ellenére is remek teljesítményre lehet számítani: az új Apple TV 4K mintegy 40 százalékkal gyorsabb és masszív nyúzás esetén kevésbé veszi vissza a teljesítményét, mint a még A12 Bionic alapokon nyugvó elődje. Az újdonság sokkal gyorsabb, mint az előző generációs játékkonzolok, de az aktuális generációs modellek jobban teljesítenek a multi-core tesztekben. 

Bár egyelőre nem nyert megerősítést, több mint valószínű, hogy az új médialejátszóban lévő A15 Bionic négy darab grafikusgyorsítóval bír, szemben az iPhone 13 Prókban lévő ötmagos GPU-val, így grafikus teljesítmény fronton nem érhet fel a népszerű játékkonzolok szintjére. Az Apple hivatalos közlése szerint az új készülék 30 százalékkal nagyobb GPU teljesítménnyel rendelkezik, mint az elődje. Az LPDDR4 RAM kapacitása 3 GB-ról 4 GB-ra nőtt, a Neural Engine pedig az eddigi 8 helyett immár 16 magot vonultat fel. 

Az új Apple TV 4K minimum 72 ezer forint kifizetését követően szerezhető be, ennyibe kerül ugyanis a 64 GB tárhellyel szerelt Wi-Fi-s alapmodell. A kétszer ekkora belsőmemóriával és Ethernet csatlakozó aljzattal is felvértezett, Thread hálozatokat is támogató kivitel hivatalos listaára 80 ezer forint. A dobozban magán a médialejátszón kívül egy távirányító és egy tápkábelt található, a HDMI- és USB-C kábel külön vásárolható meg. 

A 31 milliméter magas, 93 milliméter széles és 93 milliméter mély újdonság tömege kiviteltől függően 208-214 gramm. Említést érdemel továbbá a teljes körű HDR10+/HDR10/HLG és Dolby Vision támogatás, a HDMI 2.1 port, a Wi-Fi 6 és Bluetooth 5.0 kontroller, valamint az infravörös érzékelő. A 136x35x9,25 milliméter méretű és 66 gramm tömegű távirányító USB-C-n keresztül tölthető, és átlagos használat mellett több hónapos üzemidőt tesz lehetővé.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése