Hivatalos: kötelező az USB-C!

Tech Hírek   |   2022.12.09 - 10:59   |   Írta: L Ferenc   |   13147
09. dec Hivatalos: kötelező az USB-C!

Most már teljesen biztos, hogy egységes csatlakozók lesznek az EU-ban.

Az elmúlt időkben rengeteget lehetett hallani arról, hogy az Európai Unióban hamarosan egységesen kötelezővé fogják tenni az USB-C szabványt. Eleinte arról szólta a fáma, hogy az elektronikai gyártóknak már 2023-ban meg kell majd lépniük az egységesítést, aztán viszont kiderült, hogy egy kicsit több idejük lesz erre, és csak 2024 őszétől lesz kötelező az USB-C aljzat használata. 

Most pedig az EU-féle Official Journalban megjelent a hivatalos direktíva, mely idén december 27-én lép hatályba, és kimondja, hogy 2024. december 28-tól kezdődően már csak olyan készülékeket lehet forgalomba hozni az Európai Unió tagországaiban, melyek egységesen USB-C porton keresztül tölthetők. 

Magyarul az említett dátumot követően minden okostelefonnak, normál mobiltelefonnak, táblagépnek, fülhallgatónak, fejhallgatónak, hordozható játékkonzolnak, hangszórónak, elektronikus könyvolvasónak, billentyűzetnek, egérnek és navigációs eszköznek kötelezően USB-C aljzattal kell rendelkeznie. További megkötés, hogy amennyiben a töltési teljesítmény meghaladja a 15 W-ot, akkor az USB PD-t (Power Delivery) is támogatnia kell a készülékeknek. A tagállamoknak 2023. december 28-ig kell adaptálnia és nyilvánosságra hoznia a témával kapcsolatos törvényeket és szabályozásokat. 

A hordozható számítógépek egyelőre kimaradnak a szabályozás alól, de nem sokáig. Az Európai Unióban 2026. árpilis 28-at követően már csak USB-C csatlakozó aljzattal felvértezett notebookokat lehet majd piacra dobni. 

Az EU felmérései szerint az unió tagországaiban élők évente mintegy 250 millió eurót költenek töltővásárlásra, a kidobásra ítélt töltők pedig 11 ezer tonnányi hulladékot képeznek.  

Nem tudni, hogy töltés fronton pontosan milyen tervekkel rendelkezik az Apple, mindenesetre az amerikai vállalat idén október végén erősítette meg először hivatalos formában, hogy az iPhone-ok hamarosan USB-C portot fognak kapni. Greg Joswiak, a vállalat marketingvezetője ekkor arról beszélt, hogy az Apple nem feltétlenül örömmel hajtja végre a változtatást, arról viszont nem kívánt beszélni, hogy pontosan mikor bukkannak majd fel az első USB-C csatlakozós iPhone-ok. 

Korábban olyan pletykák is felröppentek, hogy az Apple hamarosan teljesen csatlakozómentes iPhone-okkal fog előrukkolni, melyek esetében csak és kizárólag vezeték nélküli módon lesz megoldható a töltés, illetve az adatátvitel. Nem tudni, hogy az első ilyen futurisztikus almás mobilok mikor látnak majd napvilágot, mindenesetre több, mint valószínű, hogy előbb még legalább egy-két USB-C-s iPhone generáció fog érkezni. 

Itt jegyzendő meg, hogy az Apple népszerű TWS (True Wireless Stereo) termékei, az AirPodsok is jelenleg még Lightning csatlakozón keresztül tölthetők vezetékes módon, vagyis e tekintetben is lépéskényszerbe kerül a gyártó. 

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése