Surface・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2022.12.05 - 17:52   |   Írta: Ca$h   |   14823
05. dec Surface・AppleTV+

"Felszín", avagy Sophie kalandjai a felszínesség végtelen tengerében.

Sophie (Gugu Mbatha-Raw) élete maga a megtestesült nők álma, San Fransisco luxusnegyedében él egy csodálatos házban, jóképű és sikeres üzletember férje James (Oliver Jackson-Cohen) teljesen odavan érte, az a típus aki annak ellenére hogy gazdag mégis hajnalban felkel hogy villásreggelit főzzön a szerelmének. Kívánhat ennél többet egy nő, de komolyan? Az mondjuk nem lenne rossz, ha emlékezne arra, hogy ki is ő valójában, felismerné a férjét, vagy képes lenne felidézni mi is történt vele. Pár hónappal ezelőtt ugyanis félholtan ébredt a korház intenzív osztályán, ahol éppen hogy csak megmentették az életét, elvileg öngyilkos lett, beugrott egy hatalmas hajó alá, a hajócsavar éppen hogy csak nem darabolta fel a testét és ha mindez nem lenne elég olyan mély trauma érte fizikailag és lelkileg is, hogy kb. semmire nem emlékszik. Nem tudja kicsoda, honnan jött, merre tart, mit miért csinált, az egész házassága és felnőttkora áthatolhatatlan homályba került és a szakemberek szerint nincsen semmi esély arra, hogy visszanyerje emlékezetét. Igazából azt mondják, hogy kapott egy új esélyt az élettől, érdemes lenne tisztalappal mindent újrakezdeni.

Ha belegondolunk ez egy igazán kecsegtető dolog, sokan álmodoznak ilyenről, csak éppenséggel az ember képtelen megbirkózni már annak a puszta tudatával is, hogy öngyilkos lett. Igaz nem ismerjük magunkat, nem tudjuk kik vagyunk valójában, de valahogy érezzük azt, hogy képtelenek lennék erre, de komolyan egy ragyogóan szép és csinos nő, aki sikeres és boldog házasságban él vajon miért vetemedne ilyesmire? A történet valahol itt veszi fel a fonalat, az öngyilkosság, a baleset, a korház, a felépülés minden már mögöttünk van, Sophie próbál megbarátkozni annak a tudatával, hogy ez bizony megtörtént, van egy férje akire nem emlékszik, aki iránt valójában semmit nem érez. De látja rajta hogy ő nagyon szereti őt, mindent megtesz érte, királynőként kezeli, szóval elég intelligens ahhoz hogy ne kezdjen hisztizni, hátha újra beleszeret, hiszen ami egyszer megtörtént az megtörténhet újra nem igaz? A kérdés viszont nem hagyja nyugodni, vajon miért tette ezt? Mi vezette odáig hogy ilyen döntést hozzon és pont ilyen borzalmas módon? Sophie nyomozásba kezd, egy lehetetlen küldetés ez, aminek több mint valószínű hogy nem lesz jó vége.

Gugut már ismerhettük korábbról, egy másik AppleTV sorozatból a Morning Show legfőbb bonyodalma gyakorlatilag miatta alakult ki, természetesen ott is öngyilkos lett, csak ott sikerült is neki. Szóval azt már tudjuk, hogy látványosan szenvedni nagyon tud, az a típusú nő aki képes egyik pillanatról a másikra úgy könnyezni és elérzékenyülni mintha rögtön véget érne a világ, fájdalma már-már a szenvedés királynőjével Elizabeth Mossal (Szolgálólány Meséje) is vetekszik, de mivel nemrég fejeztük be feleségemmel az ötödik évadot, ezért ne adjuk meg neki ezt a dicséretet. De azért ő is tud szenvedni, nagyon megy neki, eddig minden karaktere erre lett felépítve, a Surface első pár része igazi kínszenvedés, majdnem minden részen elaludtam, képtelen volt fenntartani az érdeklődésemet, de ugye az ember pénzből él, szóval végig kellett szenvedni, illetve ott van a pazar tehetség Oliver Jackson, akit a korábbi kettő Mike Flanagan sorozatból megismertünk, megszerettünk és olyan alapokat rakott le az asztalra ami miatt örökké emlékezni fogunk rá. Szóval én úgy vagyok vele, hogy amiben ő van, aminek ő megadja a tiszteletet csupán azzal, hogy szerepel benne, annak én is megadom. Szerencsére a sorozat úgy a közepétől kezd érdekessé válni, egyre jobb és jobb lesz, a gond ekkor már csak az, hogy valószínűleg kevesen fognak eljutni erre a pontra, ugyanis pont az utolsó előtti részben olyan fordulatot vesz az egész sztori hogy az álkapcsomat is leejtettem tőle.

Ekkor történik egy olyan csavar, ami teljesen más fényben világít meg mindent, valóban nagyon de nagyon jó, a gond vele csak az, hogy ezt a lelkesedésünket az utolsó résszel tönkre is teszik. A történet elindulna egy olyan irányba ami jó, ami eredeti, ami valóban váratlan és nagyon érdekes, de nagyon úgy néz ki az utolsó rész után, hogy az egész csak kamu és átverés és pillanatok alatt visszaesünk a borzalmasan unalmas, szürke és semmitmondó valóságba. Hogy a Surface avagy a „Felszín” egy borzalmasan középszerű, címéhez méltóan felszínes, amolyan semmilyen sorozat. Jó színészekkel, jó látványvilággal, zenével, rendezéssel, kb. minden rendben van vele, csak a történet olyan borzalmasan sablonos és semmitmondó, hogy egyszerűen nincsen értelme nézni. Egyébként kifejezetten tetszett az az ötlet, hogy az operatőr sokat játszott a képernyő különböző pontjain elhelyezkedő fókusszal. Lesz amikor szinte az egész kép homályba vész, kb. csak a főszereplőnket fogjuk középen élesen látni, ezzel is kicsit érzékeltetve milyen nehéz lehet a főszereplőnk dolga amikor próbál visszaemlékezni arra hogy ki is ő valójában, mi is történt vele pontosan.

A legrosszabb viszont sajnos az egészben, hogy nem ér véget, tehát nem lesz ütős befejezés, duplacsavar de még szimpla se, ugyanis folytatni akarják és mivel az Apple-nél van a világ minden pénzének minimum a fele (na jó, majdnem a fele), ezért lesz is rá elég pénz, hogy nézettségtől eltekintve folytassák. Szóval akárcsak a tavalyi Mosquito Coast esetében, én már csak azért drukkolok, hogy ha már folytatják akkor ennél jobb legyen, igaz ennél csak jobb lehet, de elég is volt ennyi negatív kritika, nézzünk valami jót is ... várjunk ehhez komolyan el kell gondolkoznom ... megvan; Gugu gyönyörű bár nem az én esetem, Oliver meg hozza a tőle elvárt színvonalat, ezért a párosért ahogyan együtt brillíroznak már érdemes adni egy esélyt a sorozatnak és bízni abban, hogy a második évad majd jobb lesz. De tiszta szívvel nem ajánlanám senkinek, mert vannak ennél sokkal de sokkal jobb AppleTV-s péntek esti szórakozások is.

 

Szerintünk: 2/5 | IMDb: 6.2 | Rotten Tomatoes: 44% | Metacritic: 39
Surface (season 1 | 2022 -)

Rendezte: Sam Miller, Kevin Rodney Sullivan, Tucker Gates, Jennifer Morrison
Írta: Leigh Ann Biety, Raven Jackson, Glenise Mullins, Veronica West, Dan Lee West, Erica L. Anderson, Tony Saltzman, Martin Zimmerman
Zene: Iain Cooke, Estera Dabrowska, Stephen Lotwis
Szereplők: Gugu Mbatha-Raw, Oliver Jackson-Cohen, Ari Graynor, Francois Arnaud, Millie Brady, Marianne Jean-Baptiste, Stephen James, Christin Park

Játékidő: 8x 48perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 6.99$, az éves díj 69$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> The Terminal List sorozatkritika

>>> The Umbrella Academy sorozatkritika

>>> Trying sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése