The Terminal List・AppleTV (Amazon Prime)

AlmaBlogger   |   2022.11.28 - 17:27   |   Írta: Ca$h   |   14757
28. nov The Terminal List・AppleTV (Amazon Prime)

Hidd el nem akarsz James Reece listájára kerülni!

James Reece (Chris Pratt) egy különleges kommandó vezetője, testvérként, barátként szereti az embereit, meghalna értük, egyetlen célja egy küldetés alatt, hogy mindenkit életben hazahozzon. A végletekig alapos, mindenre odafigyel, fegyelmezett, okos, egyike a legjobbaknak, nem az az ember akit ellenségednek kívánnál. A csapat legújabb küldetése sajnos borzalmas véget ér, megmagyarázhatatlan dolgok követik egymást, ami még egy olyan képzett és összetartó csapat végét is érhette, mint amilyen Reece egysége. Főhősünk viszont csoda folytán életben marad, de milyen áron? Súlyos fejsérülést szenved, aminek a tünetei nagyon aggasztók, de ezzel most nincsen idő foglalkozni, csak az számít, hogy kiderüljön ki van ennek az egésznek a háta mögött. Mert James pontosan tudja, hogy a csapatával csak úgy lehetett végezni, ha valaki elárulta őket ...

Az ex Navy Seal kommandós Jack Carr nem kis háborús múlttal rendelkezik, több mint húsz éven keresztül szolgálta hazáját, majd egyszer csak úgy döntött, hogy kitalál egy karaktert, akit több mint valószínű hogy magáról mintázott és belekezd a nagy kalandba, írásra vette a fejét. A 2018-as Terminal Listtel rögtön megnyerte főnyereményt, pillanatok alatt best seller lett első regényéből, szóval nem is volt kérdéses, hogy folytatni fogja a történetet. Azóta már öt kötet megjelent, Jack Carr regényeiből érződik a hozzáértés, a profizmus egészen egyedi nyers és brutális, folyamatosan pörgő egy pillanatra meg nem álló történeteket ír. Az Amazon manapság nagy hozzáértéssel, szeretettel és tisztelettel fordul olyan író legendákhoz mint jelen esetünkben Jack Carr, vagy éppenséggel ott van Jack Reacher története, vagy a Bosch és még sorolhatnánk a jobbnál jobb adaptációkat. Szerencsére ezúttal sem kell csalódnunk, mert a Terminal List megfilmesítése is igazi profi munka.

Érdekes választás volt Chris Pratt a főszerepre, hiszen a srác javarészt vígjátékokban vagy akcióvígjátékokban lett híres, a legtöbben egyedi és imádnivaló humora miatt szeretik, de sokak számára példakép is lehetne, ugyanis egyike azon keveseknek akiknek sikerült a puhos aputestükből Adoniszt varázsolni és mindezt hosszú évtizedeken keresztül meg is tartani. Erre a szerepre látványosan felszedett pár kilót, de azért még mindig nagyon jól néz ki, sokan példát vehetnek erről a negyvenen felüli színészről. Annak ellenére, hogy eddig bolondos, hóbortos karaktereket játszott, a korábbi vígjáték színész ezúttal ennek pont az ellentéte lesz. James Reece karaktere kőkemény, nem ismer könyörületet (na jó ritka esetekben mégis), elképesztően profi, félelmetes katona ő, hűen mutatja be mit jelent az, ha egy ember igazán jó abban amit csinál, és ha valakinek ez az ölés akkor nem éppen a legjobb ötlet magad ellen fordítani. Reece nem nyavajog, nem hisztizik, nem érzelgősködik, mindig az teszi amit kell, amiben hisz és a célját minden körülmények között eléri. Kicsit Jack Bauer karakterére emlékeztet a világhírű 24 sorozatból, azzal a különbséggel, hogy Jack egy kitalált karakter, Reece viszont több mint valószínű, hogy maga az író, aki gondolom nem kevés dolgot átélt abból amit a könyveiben leírt.

A sorozat folyamatosan pörög, egy pillanatra nem áll le, szinte a végéig büszke voltam a készítőkre ahogyan az íróra is, ugyanis nem történtek benne sablonos fordulatok, nehezen kiszámítható volt és egyetlen nagy hibától eltekintve, ami sajnos a végén fog történni, egészen az elejétől a végéig hibátlan volt a maga módján, a saját stílusában. De sajnos a végén történik valami, amiben végig bíztam hogy nem fog megtörténni, de mégis megtörtént, szóval ezért most szigorú voltam és levontam egy pontot az értékelésemből, mert ez bizony olyan sablonos, szánalmas húzás volt ami egyszerűen nem illik bele egy ilyen elképesztő élethű sorozatba.

A Teminal List egy hatalmas adrenalinbomba, ami elkap, nem enged el, rögtön az első rész után azt fogjuk érezni, hogy ezt nem lehet kibírni, nézni kell, szerencsére eredetileg is egyben jelent meg az egész sorozat, szóval nem kellett egy hetet várni a folytatásra. Az eleinte talán kicsit sablonosnak tűnő történet nagyon hamar fordul át valami egészen másba, amire nem számítottunk, majd egyik fordulat jön a másik után és mi képtelenek vagyunk abbahagyni. Reece karaktere egyszerre szerethető és félelmetes, olyan elképesztően borzalmas dolgok történnek vele, hogy nem lehet azon csodálkozni, hogy egy mosoly se nagyon hagyja el az arcát. A másik dolog ami nagyon tetszett, hogy a készítők képesek voltak szinte végig a teljes bizonytalanságban tartani, nem tudhattuk pontosan hogy most akkor kinek van igaza, vagy kinek kell hinni, néha még Reece-ben is kételkedni fogunk, annak ellenére hogy pontosan tudjuk nem nagyon kéne, hiszen ő nem csak hogy a főszereplőnk, de egyben vérprofi is aki mindig pontosan tudja mit miért tesz és hogy mi a megoldás egy-egy komoly problémára. Egyre nehezebb dolgom van úgy írni a sorozatról, hogy közben semmit se spoilerezzek el, szóval elég most csak annyit tudnotok, hogy nagyon minőségi a sorozat. Talán pontosan ezért volt annyira fájó pont a vége ... de erről már írtam.

Érdekes viszont és egyben egy nagyon jó hír is, hogy még nincsen itt a vég, bevallom én azt hittem ennyi volt, ez egy minisorozat, de csak később utánaolvasva tudtam meg, hogy egy öt részes regénysorozatba csöppentünk már megint és ha képesek lesznek ezt a szintet hozni minden alkalommal de miért ne tudnák, amikor ott vannak a könyvek alapnak. Akkor még sok-sok évig láthatjuk Chris Prattet ebben a remek szerepben. Izgatottan várom a folytatást, bevallom el se tudom képzelni mi jöhet még ezután, egy valamiben viszont biztos vagyok: állatira jó lesz és hogy nem szabad kihagyni.

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 8.1 | Rotten Tomatoes: 40% | Metacritic: 40
The Terminal List (season 1 | 2022 -)

Rendezte: Frederick E.O. Toye, Sylvain White, M.J: Bassett, Antoine Fuqua, Tucker Gates, Ellen Kuras
Írta: Tolu Awosika, Jack Garr (regény), David DiGilio, Olumeide Odebunmi, Henah Sekander, Max Adams, Lisa Long, John Lopez, Brooke Roberts, Daniel Shattuck
Zene: Ruth Barrett
Szereplők: Chris Pratt, Contance Wu, Tyalor Kitsch, Riley Keough, Arlo Mertz, Jeanne Tripplehorn, Jared Shaw, JD Pardo, LaMonica Vidal, Nick Chinlund, Tyner Rushing, Drew Starkey, Alexis Louder, Jai Courtney

Játékidő: 8x 1óra

 

 

Ha rendelkezel Amazon Prime előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Amazon Prime applikáció

>>> The Umbrella Academy sorozatkritika

>>> Trying sorozatkritika

>>> Teherán sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése