Teherán・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2022.11.07 - 17:43   |   Írta: Ca$h   |   22684
07. nov Teherán・AppleTV+

Megnéztük végre az első Emmy díjat nyert izraeli sorozatot

Főszereplőnk Tamar Rabinnyan (Niv Sultan) egy tapasztalatlan Mossad ügynök, akinek specialitása a számítógépes hackerkedés, ő valójában egy zsidó lány aki Iránban született, de mivel a szülei elköltöztek ezért Izraelben nevelkedett. Első küldetése nem lett valami könnyű, személyiséget kell cserélnie egy Iráni lánnyal akit egyébként folyamatosan molesztál a főnöke, fel kell törnie a fővárosban lévő nukleáris reaktort, kiiktatni azt, majd gyorsan lelépni. Már sajnos a csere se sikerül valami jól, mert a mosdóban felismeri egy régi honfitársa, aki természetesen rosszkor volt rossz helyen, erre a tapasztalt vén róka Faraz Kamali (Shaun Toub) rögtön felfigyel és nyomozásba kezd. Tamarnak gyakorlatilag csak egy nyugodt éjszakája lesz miközben nem is tud róla, hogy már nyomozás is indult ellene. Az akció teljes kudarcra van ítélve, de Tamar nem az a típus, aki könnyen feladná.

A Teherán egy nagyon merész próbálkozás volt arra nézve, hogy izraeli sorozatként kicsit alaposabban bemutassa halálos ellenségét Iránt, persze nem rossz indulatból nem ez volt a célja, ami erőteljesen érződik is a sorozaton, hiszen minden főszereplő tiszta szívéből szereti hazáját és ha Irán olyan borzalmas lenne akkor miért is szeretnék? Az első évadon kicsit érződik az alacsony költségvetés, ami biztos vagyok benne hogy a másodikkal változni fog, elég csak megnézi a bemutatót, egy Glenn Close-t megnyerni a célnak nem lehetett olcsó mulatság. Az ember akarva vagy akaratlanul is folyamatosan az amerikai filmekhez és sorozatokhoz hasonlít mindent, pedig nem azoknak kellene az etalonnak lennie. De tény, hogy nekik sikerült szinte tökélyre fejleszteni a filmes kultúrát vagy ha nem is tökéletesíteni, de elterjeszteni. Számomra még a skandináv országokban és Franciaországban készült sorozatok és filmek azok, amik nagyon fekszenek illetve a Japán Animék de azok nem ide tartoznak. Láthattunk már egy sorozatot AppleTV-n keresztül (Losing Alice link: https://hasznaltalma.hu/almablogger/2021/04/15/losing-aliceappletv), ami eljutott hozzánk is azon is erőteljesen érződött hogy valahogy más mint amit megszokhattunk. A Teherán nem ilyen, ez a sorozat szeretne jó lenni, csak valahogy a pénz hiányát éreztem rajta.

A színészek meglepően jól teljesítenek, a fiatal kislány Niv Sultan aki valami félelmetesen hasonlít Alicia Vikanderre, néha már zavaróan is, meglepően tehetséges, fél vállán elviszi az egész sorozatot, a másik váll Shaun Toubnak jut, aki az iráni nyomozót játssza. Őt már sok helyen láthattuk, ha jól tudom még a 24-ben is szerepelt, az egyik leghíresebb arab színész, Teheránban született, de Manchesterben nevelkedett, szóval nem véletlenül beszél ilyen jól angolul. Manapság nagyon divatos a „gonosz” szereplőket is úgy bemutatni, hogy megértsük az ő nézőpontjukat is. Faraz karaktere érdekes, összetett és szerethető, egyrészt egy kemény és rendíthetetlen tiszt, aki bármit megtenne a hazájáért, másik oldalról pedig egy odaadó és kedves férj, aki legszívesebben csak a feleségével lenne egész nap. Nem is csoda hiszen szegény súlyos betegségben szenved, mint testben mind pedig lélekben megtört, nagyon nagy szüksége lenne arra hogy végig vele legyenek, de hogyan is lehetne ez lehetséges amikor egy kém jutott be az országba?

Tamar természetesen szinte azonnal beleszeret a jóképű Miladba (Shervin Alenabi) akivel hónapokkal ezelőtt el kezdtek ismerkedni a neten, ő is része a tervnek nagy szüksége van rá ahhoz hogy sikerrel járjon és mivel pechszériája megállíthatatlan, kb. semmi sem úgy történik ahogyan kellene, ezért nagyon nagy szüksége van bármilyen segítségre. Milad persze kb. azonnal beleszeret a titokzatos fiatal lányba, az ő szerelmük nagyon fontos része lesz a sorozatnak, amit nem visznek túlzásba, nem erőltetnek túlságosan, pont csak annyit mutatnak belőle ami még minket is érdekelhet. A sorozat nagyon hűen mutatja be az iráni helyzetet, lakásokat, életszínvonalat, olyan oldalát mutatja be amire mi európai emberek még csak álmunkban sem gondoltuk volna. Ki gondolta volna, hogy a lángoló lelkű egyetemisták tűntethetnek az utcán azért hogy a nők több jogot kaphassanak? Nekem ez eszembe nem jutott volna, azt gondoltam hogy az ilyen jellegű tűntetéseket az állam azonnal erőszakkal oldja meg és hamar pontot tesz a dolog végére. De nem! Sokkal több van ebben az országban mint amit mi gondolnánk.

Mélyebben is belemehetnénk a vallásba, konfliktusokba, okokba és okozókba, de nincsen értelme, mert ez a cikk nem erről szól. Az AppleTV megvette a Teherán sugárzási jogát ezzel megismertetve mindenkivel, hogy mire képes Izrael ha nagyon akar, nem vagyok tisztában a háttérmunkálatokkal de szinte biztos vagyok benne, hogy a második évadra a készítők kaptak egy jó nagy pénz injekciót, hogy nesze nektek itt van egy kis zsebpénz csináljatok még az első évadnál is jobbat. Ennek köszönhetően a Teherán lett az első izraeli sorozat, ami Emmy-díjat kapott 2021-ben. Természetesen mi is szinte azonnal rá fogjuk vetni magunkat a második évadra, csak megálltunk egy pillanatra, hogy írjuk nektek egy kis tesztet. Alapvetően a sorozat nagyon kellemes, szórakoztató, izgalmas, nem annyira látványos, nincsenek őrült robbanások és autós üldözések, de nem is ez számít, hanem a karakterek, az ő fejlődésük és utazásuk ebben a történetben. Amit megkaptunk, a sorozat felkeltette az érdeklődésemet, nagyon szívesen néztem a feleségemmel és már alig várjuk hogy nekikezdjünk a második évadnak ami idén májusban jött ki. Hajrá tartsatok ti is velünk!

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.6 | Rotten Tomatoes: 87% | Metacritic: 72
Tehran (season 1 | 2020 -)

Rendezte: Daniel Syrkin
Írta: Dana Eden, Maor Kohn, Omri Shenhar, Daniel Syrkin, Moshe Zonder, Marc Grey, Omri van Essen, Assaf Beiser, Lee Gilat, Natalie Marcus, Roy Iddan
Zene: Mark Eliyahu
Szereplők: Niv Sultan, Shaun Toub, Shervin Alenabi, Shila Ommi, Arash Marandi, Vassilis Koukalani, Tamir Ginsburg, Menashe Noy

Játékidő: 8x 45perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 4.99$, az éves díj 49.99$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Lock & Key sorozatkritika

>>> House of the Dragon sorozatkritika

>>> The Rings of Power sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése