Az Apple kijelző alatti Touch ID-n dolgozik

Almás Pletykák   |   2022.03.24 - 17:19   |   Írta: Nagy Bence   |   1027
24. márc Az Apple kijelző alatti Touch ID-n dolgozik

Elképzelhető, hogy visszatér a Touch ID az iPhone-okba.

Az Apple márciusban egy szabadalmat szerzett, ami lehetővé teszi az almás vállalat számára, hogy a kijelző alatt működő ujjlenyomat olvasót helyezzen el készülékeibe. A United States Patent and Trademark Office március 22-én tette közzé az Apple szabadalmát, ami az "Under-display fingerprint sensing based on off-axis angular light" (kijelző alatti ujjlenyomat-érzékelés a tengelyen kívüli szögletes fény alapján) nevet viseli. 

A szabadalom bebizonyítja, hogy az Apple továbbra is vizsgálja és teszteli a kijelző alatti Touch ID érzékelő használatát. Azonban a cupertinói vállalat már régóta próbálkozik a technológiával. A Patently Apple pletykái szerint már 2013 óta dolgoznak a kijelző alatti ujjlenyomat érzékelőn, és azóta, a közel 10 év alatt rengeteg szabadalom született ezzel a funkcióval kapcsolatban.

2021 júniusában a neves elemző Ming-Chi Kuo kijelentette, hogy szerinte 2022 lehet az az év, amikor az Apple a kijelzőbe beleépítve teszi lehetővé a Touch ID használatát. Aztán az év elején, januárban felbukkant egy pletyka, amely (forrás megnevezése nélkül) azt állította, hogy az Apple lemondott erről a funkcióról. 

A történet leginkább azért érdekes, mert más technológiai cégek már évek óta sikeresen használják a kijelző alatti ujjlenyomat hitelesítést. Az első ilyen telefont már több, mint négy éve, 2018 januárjában a Vivo kínai vállalat dobta piacra. A Chrome Unboxed kutatásai szerint azonban a Samsung az egyik, amelyik tökéletesítette ezt a technológiát a Galaxy S22+ készülékén.

Sokak legnagyobb panasza az Apple legújabb (harmadik generációs) iPhone SE  készülékével kapcsolatban az, hogy a dizájn már idejétmúlt, hiszen a telefon külsejét még mindig a 2017-es iPhone 8 adja. Ha a következő iPhone SE egy nagyobb kijelzővel és kijelző alatti Touch ID-val érkezne, az minden bizonnyal adna némi frissességet. Hogy az Apple ezt az utat választja-e, azt egyelőre nem tudni.

Sőt, a mostani szabadalom egyáltalán nem jelenti azt, hogy látni fogjuk a technológiát Apple készülékben, hiszen a papírra levetett elképzelés semmiképp sem garantálja azt, hogy a funkció valaha is napvilágot lát majd. Ennek ellenére érdekes megfigyelni, hogy az Apple milyen technológiákon dolgozik és milyen szabadalmakat nyer el, hiszen így betekintést nyerhetünk, hogy milyen irányba fejleszt az almás cég.

Különösen annak a fényében érdekes a kijelző alatti Touch ID kérdését figyelni, hogy ahogyan azt már más cégek számtalanszor bebizonyították, a technológia egyáltalán nem kivitelezhetetlen. Az Apple már 2013 óta kísérletezik ezzel és a vállalatot ismerve, minden bizonnyal következtethetünk arra, hogy ha az almás cég szeretné a termékeibe implementálni a funkciót, megtehetné. Azonban valamiért még nem kaptunk kijelző alatti ujjlenyomat olvasót. Elképzelhető, hogy ennek oka, hogy a technológia nem lenne megfelelően biztonságos az Apple számára.

 

A Touch ID újra divat

Érdemes azt is mefigyelni, hogy manapság a Touch ID az újjászületését éli. Az Apple visszahozta a technológiát az iPad mini és a legújabb iPad Air készülékekbe egy a felső gombon elhelyezkedő ujjlenyomat-érzékelő segítségével, amely a Lock Screen-t és a készülék bekapcsolását vezérli.

Egy 2019. decemberi kutatásban egy neves elemző, Kuo azt jósolta, hogy az Apple 2021 első felében egy nagyobb iPhone SE-t fog kiadni 5,5 vagy 6,1 hüvelykes kijelzővel, és szerinte ez a készülék az oldalsó bekapcsológombba integrált Touch ID-val fog rendelkezni. Az Apple még nem jelentetett meg ilyen készüléket, de a pletykák szerint a nagyobb iPhone SE megjelenését továbbra is 2024-re tervezik, és az is elképzelhető, hogy az állításnak megfelelően Touch ID-s bekapcsológombbal fog rendelkezni.

Ettől függetlentül érdemes nyomon követni az Apple és a Touch ID helyzetét. Ti mit gondoltok, jó lenne egy kijelző alatti ujjlenyomat olvasó az iPhoneok-ban is? Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: iMore

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése