Tényleg jönnek a 120 Hz-es kijelzők az új iPhone-okba

Almás Pletykák   |   2021.05.04 - 09:14   |   Írta: L Ferenc   |   1339
04. máj Tényleg jönnek a 120 Hz-es kijelzők az új iPhone-okba

Az Apple idén végre meglépi azt, amit már tavaly illett volna meglépnie.

Az Apple-t rengeteg kritika érte azzal kapcsolatban, hogy a tavaly ősszel debütált iPhone 12 termékcsalád tagjai egytől egyig ódivatú, mindössze 60 Hz-es frissítésű OLED kijelzőket vonultatnak fel. Sokáig úgy lehetett tudni, hogy a 12-es szériába már 120 Hz-es paneleket fognak szerelni, erre azonban végül nem került sor, ugyanis az Apple a megnövekedett fogyasztás miatt végül nem merte bevállalni azt. Már csak amiatt sem, mert az 5G eleve lerövidítette az iPhone 12-esek üzemidejét.

Jó ideje pletykálnak arról, hogy az Apple idén végre meglépi a 60-ról 120 Hz-re történő váltást, és ez most újfent megerősítést nyert. Dél-koreai források szerint azonban nem az összes 2021-es új iPhone kapja meg az új technikát: 120 Hz-es panel várhatóan csak a drágább modellekben, az iPhone 13 Próban és az iPhone 13 Pro Maxben lesz. 

A dupla frissítésű sebességű kijelzőket várhatóan csak és kizárólag a Samsung Display szállítja majd az Apple-nek. A Samsung Electro-Mechanics is kiveszi majd a részét az új csúcs-iPhone-ok gyártásából, ugyanis várhatóan ez a vállalat gyártja majd az új telefonok úgynevezett RFPCB-jét (Rigid Flexible Printed Circuit Boards). Utóbbi köti össze az OLED panelt az alaplappal, és miközben jobb minőséget biztosít a korábbi hagyományos FPCB megoldásoknál, némileg drágább is azoknál. 

A Samsung Display idén várhatóan mintegy 110 millió érintőkijelzőt szállít majd az Apple-nek, mely az LG Display-től 50 millió, a BOE-től pedig 9 millió panelre számíthat.

A sokak által várva várt 120 Hz-es üzemmódra idén azért bólinthatott rá az Apple, mert tavalytól eltérően most már nem kell pazarló módon fixen 120 Hz-en járatni a kijelzőt, hanem szabadon változatatható a frissítési sebesség. A Samsung tavaly tavasszal debütált csúcskészülékei már 120 Hz-esek voltak, azonban egyrészt fix volt a frissítési rátájuk, másrészt legnagyobb felbontás mellett nem tudták a 120 Hz-et, hanem csak a 60-at. 

A nyáron piacra dobott Note20 Ultra először hozta el az adaptív frissítési sebességet, azonban még ez a készülék sem tudja a legnagyobb felbontás melletti 120 Hz-et. Az idén év elején debütált S21 Ultra volt az első olyan készülék, mely nemcsak adaptív frissítésű sebességű, hanem egyben natív felbontás mellett is tudja a 120 Hz-et. És végre hatékony a működése, illetve a gyakorlatban is hosszú az üzemideje, és értelemszerűen az Apple-nek is ilyen technikára van szüksége.

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése