Változtat kijelző-stratégiáján az Apple

Almás Pletykák   |   2021.04.22 - 09:10   |   Írta: L Ferenc   |   890
22. ápr Változtat kijelző-stratégiáján az Apple

Az amerikai gyártó diverzifikálni kívánja OLED beszerzési eljárását.

Az elmúlt években komoly változáson ment át a mobil iparág: a felsőkategóriás telefonokban a korábbi TFT LCD érintőkijelzők szerepét egyre inkább átvették az OLED panelek. Ezt a trendet többek közt az Apple is követte, elég csak a tavaly ősszel piacra dobott iPhone 12-es készülékekre gondolni, melyek mindegyike remek OLED képernyőt vonultat fel.

Ezek a korábbiaknál nagyobb betekintési szöget, hatékonyabb működést és lényegében végtelen kontrasztarányú kijelzők eddig túlnyomó részt a nagy rivális Samsungtól érkeztek az Apple-höz, utóbbi gyártó azonban a közeljövőben változtatni kíván ezen.

Jól értesült források szerint az Apple jelenleg forgalomban lévő okostelefonjainak 78 százalékába a Samsung szállít OLED kijelzőt, ez az arány azonban hamarosan jelentősen csökkenni fog, miáltal az Apple csökkenteni tudja a dél-koreai gyártótól történő függőségét. 

Az Omdia Research piackutató cég szakértői azzal számolnak, hogy az iPhone-okba szerelt OLED panelek a jövőben már csak 65,1 százalékban érkeznek majd a Samsungtól. Amennyiben minden jól megy, akkor az LG Display lesz felelős a panelek 29,6 százalékáért, a BOE pedig további 5,3 százalékot szállít majd be. 

Az Apple állítólag 169 millió OLED kijelzőre ad le rendelést hamarosan. Ebből várhatóan 110 milliót a Samsung, 50 milliót az LG, 9 milliót pedig a BOE fog leszállítani. 

Pletykák szerint az idén ősszel debütáló 13-as iPhone-okba szerelendő kijelzők már LTPO TFT (Low Temperature Polycrystalline Oxide Thin-Film Transistor) kivitelűek lesznek, vagyis sokkal modernebbek a jelenleg széles körben elterjedt LTPS TFT (Low Temperature Polycrystalline Silicon Thin-Film Transistor) kijelzőknél. Az LTPO technológia minden korábbinál alacsonyabb fogyasztású OLED képernyők gyártását teszi lehetővé. A hatékony működés elsősorban annak köszönhető, hogy a panel frissítési sebessége nem fix, hanem az aktuális felhasználási helyzetnek megfelelően dinamikusan változtatható.

A jelenlegi elavult 60 Hz-ről adaptív 120 Hz-es frissítésre váltó LTPO TFT OLED érintőkijelzők várhatóan csak a drágább kivitelű, Pro sorozatú iPhone 13-asokba érkeznek meg, és ezeket a képernyőket kizárólag a Samsung szállítja majd az Apple-nek. Az új kijelzők sorozatgyártása a legfrissebb híradások szerint még az első félévben meg fog kezdődni.

Az olcsóbb iPhone 13 okostelefonok megmaradnak a régebbi LTPS TFT OLED technológiánál, ezeket a kijelzőket a beszállító partnerek vegyesen gyártják majd az amerikai vállalat számára. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése