Kiváló kijelző érkezik az iPhone 13-ba

Almás Pletykák   |   2021.03.23 - 09:29   |   Írta: L Ferenc   |   6123
23. márc Kiváló kijelző érkezik az iPhone 13-ba

Az Apple kijelző fronton végre felzárkózik a riválisaihoz.

Jól értesült források szerint a Samsungnál már folynak az előkészületek ahhoz, hogy hamarosan megkezdődhessen az ősszel érkező újgenerációs iPhone-okba szerelendő érintőkijelzők sorozatgyártása. Ez eddig önmagában véve talán még nem lenne túl érdekes, azonban rögtön más a helyzet, ha hozzátesszük, hogy ezek az OLED panelek már teljesen más technológiára épülnek, mint a jelenleg kapható iPhone-okban lévő társaik.

A dél-koreai vállalat gyártósorain készülő panelek már úgynevezett LTPO TFT (Low Temperature Polycrystalline Oxide Thin-Film Transistor) kivitelűek, vagyis sokkal modernebbek a jelenleg széles körben elterjedt LTPS TFT (Low Temperature Polycrystalline Silicon Thin-Film Transistor) kijelzőknél. Az LTPO technológia minden korábbinál alacsonyabb fogyasztású OLED képernyők gyártását teszi lehetővé. A hatékony működés elsősorban annak köszönhető, hogy a panel frissítési sebessége nem fix, hanem az aktuális felhasználási helyzetnek megfelelően dinamikusan változtatható.

Az Apple-t komoly kritika érte azzal kapcsolatban, hogy a tavaly ősszel piacra dobott iPhone 12 termékcsalád tagjai egytől egyig ódivatú, mindössze 60 Hz-es frissítésű OLED kijelzőket vonultatnak fel. Sokáig úgy lehetett tudni, hogy a 12-es szériába már 120 Hz-es paneleket fognak szerelni, erre azonban végül nem került sor, ugyanis az Apple a megnövekedett fogyasztás miatt végül nem merte bevállalni azt. Már csak amiatt sem, mert az 5G eleve lerövidítette az iPhone 12-esek üzemidejét.

Az iPhone 13 sorozattal debütáló 120 Hz-es üzemmódra azért bólinthatott rá az Apple, mert tavalytól eltérően most már nem kell fixen 120 Hz-en járatni a kijelzőt, hanem szabadon változatatható a frissítési sebesség. A Samsung tavaly tavasszal debütált csúcskészülékei már 120 Hz-esek voltak, azonban egyrészt fix volt a frissítési rátájuk, másrészt legnagyobb felbontás mellett nem tudták a 120 Hz-et, hanem csak 60-at. A nyáron piacra dobott Note20 Ultra először hozta el az adaptív frissítési sebességet, azonban még ez a készülék sem tudja a legnagyobb felbontás melletti 120 Hz-et. Az idén év elején debütált S21 Ultra volt az első olyan készülék, mely nemcsak adaptív frissítésű sebességű, hanem egyben natív felbontás mellett is tudja a 120 Hz-et. És végre hatékony a működése és a gyakorlatban is hosszú az üzemideje.

Az adaptív 120 Hz-es LTPO TFT OLED érintőkijelzők várhatóan csak a drágább kivitelű, Pro sorozatú iPhone 13-asokba érkeznek meg, és ezeket a képernyőket kizárólag a Samsung szállítja majd az Apple-nek. Az új kijelzők sorozatgyártása a legfrissebb híradások szerint még az első félévben meg fog kezdődni. Az olcsóbb iPhone 13 okostelefonok megmaradnak a régebbi LTPS TFT OLED technológiánál, ezeket a kijelzőket a Samsung és az LG szállítja majd az amerikai vállalat számára. 

Jó esély van arra, hogy a várhatóan szeptemberben debütáló 13-as iPhone-ok kijelzőszigete a jelenleginél sokkal kisebb lesz, illetve, hogy az érintőkijelzőbe Touch ID ujjlenyomat-szenzor kerül. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése