Végre combosabb iPhone aksik jönnek

Almás Pletykák   |   2021.03.12 - 09:00   |   Írta: L Ferenc   |   869
12. márc Végre combosabb iPhone aksik jönnek

Az új almás mobilok hosszabb üzemidővel kecsegtetnek.

Az egykor csak telefonálásra, vagy ezenkívül legfeljebb SMS-ezésre használt mobilokat ma már többek közt fényképezőgépként, zenelejátszóként és mindenes mini számítógépként használjuk. A kijelzők egyre szebbek és nagyobbak, a processzorok pedig egyre nagyobb teljesítményűek, de az akkumulátorok egyszerűen képtelenek lépést tartani a többi alkatrész elképesztő fejlődési ütemével. Ennek eredménye, hogy míg korábban csak hetente, addig manapság már naponta kell töltőre dugni a készülékeket.

Egyelőre nincs porondon egyetlen ígétes új akkumulátor technológia sem, így a gyártók csak úgy tudnak harcolni a folyamatosan csökkenő üzemidő ellen, hogy időről időre nagyobb kapacitású telepeket szerelnek a készülékekbe. 

Az Apple közeljövőt illető terveivel kapcsolatban mindig jól értesült piaci elemző, Ming-Chi Kuo úgy tudja, hogy az amerikai vállalat várhatóan idén szeptemberben bemutatkozó új okostelefonjaiban az elődeiknél nagyobb akkumulátor kap helyet. Kuo szerint az Apple minden korábbinál jobban kihasználja az okostelefonok belsejében rendelkezésre álló helyet, így az eddigeiknél nagyobb méretű, nagyobb kapacitású aksit tud szerelni az iPhone 13 minibe, az iPhone 13-ba, az iPhone 13 Próba és az iPhone 13 Pro Maxbe.

Mindez ígéretesen hangzik, főleg annak ismeretében, hogy a 13-as iPhone szériában debütáló A15-ös chipset várhatóan minden korábbinál alacsonyabb fogyasztású lesz. Arról egyelőre sajnos nem szól a fáma, hogy az Apple mikor növeli majd meg a nagyobb kapacitású akkumulátorok töltési sebességét. Jelenleg 20 W jelenti a plafont, miközben a legtöbb rivális okostelefon ennek a töltési teljesítmények a többszörését képes felvenni.

Az iPhone 12 miniben jelenleg egy 2227 mAh kapacitású akkumulátor található. Az iPhone 12 és az iPhone 12 Pro egy 2815 mAh kapacitású akkumulátort vonultat fel, amely az előző évben használt 3110-as telephez képest több mint 10 százalékos visszalépést jelent. A valaha készült legnagyobb méretű és legdrágább almás mobilként jegyzett iPhone 12 Pro Max egy 3687 mAh kapacitású aksiból nyeri a működéséhez szükséges energiát, ami mintegy 7,5 százalékos visszalépés az elődmodellben lévő 3969 mAh-s telephez képest.

Tehát van honnan előrelépni, és abban egyelőre csak bízni tudunk, hogy a nagyobb akkumulátor miatt az iPhone 13 sorozat képviselői nem lesznek jelentősen nehezebbek az elődeiknél.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése