Útlevél is lehet majd az iPhone a jövőben

Almás Pletykák   |   2020.07.05 - 17:51   |   Írta: ARPII   |   1308
05. júl Útlevél is lehet majd az iPhone a jövőben

Mindenre is jó lesz már a mobilunk.

Az Apple már jó pár éve meghódította a világot a termékeivel, most pedig Nekünk szeretne erre lehetőséget adni. A következő nagy dobásuk ugyanis az lehet, hogy az iPhone-unkkal helyettesíthetjük majd az útlevelünket, jogosítványunkat, személyigazolványunkat és egyéb más fizikai személyazonosító papírunkat.

Annyi minden cipelésétől mentett már meg minket az Apple, gondoljunk csak a kamerára, a tükörre, az MP3 lejátszóra és még estig sorolhatnánk. A WWDC-n bejelentették, hogy hamarosan már kulcsot sem kell majd magunkkal vinni az autónkhoz, ez az új szabadalom pedig még egy lépéssel tovább könnyítheti az életünket. Egy nemrég napvilágot látott dokumentum pedig közelebbi betekintést enged ebbe az elképzelésbe.

 

A tanulmányban az Apple azt mutatja meg számunkra, hogy hogyan lesznek majd képesek felismerni és felhasználni személyazonosításunkat. A folyamat egyszerű, hogyha a felhasználó már azonosította magát, (például az Apple Watch egy biometrikus szenzorjával) akkor tovább küldhetné ezt az azonosítót egy kívánt fél számára.

A fent látott szabadalom leginkább az útlevelekre koncentrál, azonban ezek után nem jelenthet majd problémát egyéb személyazonosító dokumentum helyettesítése sem. A cég korábban együttműködött már a német és a brit kormánnyal is hasonló személyazonosító kártya projektekben.

Az Apple nemzetközi szolgáltatások és Apple Pay részlegének alelnöke egyébként hivatalosan is kijelentette már, hogy szeretnének a vásárlóik számára személyazonosító kártyákat biztosítani (arra sajnos nem tért ki, hogy milyen formában). Emellett azonban arról is szót ejtett, hogy ez az eljárás rengeteg nehézséggel jár, ami országonként más és más. 2019-ben még így nyilatkozott az ügyben:

 

A személyazonosításnak a kormányon keresztül kell történnie, hogy legális lehessen. Azonban észrevettünk egy globális trendet, amiben az országok egyre inkább előnyben részesítik ennek a digitális formáját is. Sok esetben használhatunk már mobil útlevelet repülőtereken, és reménykedünk benne, hogy ez a megoldás széles körben el fog terjedni. Nem vagyunk már messze a digitális forradalom ezen lépcsőfokától sem, azonban sajnos szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy ez egy relatív lassú folyamat lesz, mire mindenhol, vagy legalábbis a legtöbb országban adott lesz ez a lehetőség.

 

Ti mit gondoltok a digitális útlevélről, szívesen használnátok a papír alapú helyett? Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: GizChina

 

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése