Mennyit késnek az idei új iPhone-ok?

Almás Pletykák   |   2020.07.06 - 15:24   |   Írta: L Ferenc   |   1123
06. júl Mennyit késnek az idei új iPhone-ok?

Az idén a megszokottnál kicsit többet kell majd várni az új készülékekre.

Jó ideje nyílt titok, hogy az Apple idén az eredetileg tervezettnél később dobja majd piacra aktuális csúcsmobiljait, melynek oka értelemszerűen a koronavírus világjárvány. Korábbi optimista becslések szerint az iPhone 12 termékcsalád tagjai csak néhány hetet fognak késni, pesszimista szakértők szerint viszont akár néhány hónapnyi késedelemről is szó lehet. Lássuk, melyek a legfrissebb fejlemények ezen a téren!

Amennyiben hihetünk a pletykáknak, az idei év második felében kapásból négy új iPhone-t leplez majd le az Apple. Ezek közül az 5,4 colos kijelzős iPhone 12 lesz a legkisebb készülék, ami felett a 6,1 colos panellel szerelt iPhone 12 Max és iPhone 12 Pro teljesít majd szolgálatot. Az abszolút csúcsragadozónak az iPhone 12 Pro Max ígérkezik, a maga nem kevesebb, mint 6,7 colos képátlójú kijelzőjével. 

A 12-es iPhone-ok közös vonása lesz várhatóan az 5G támogatás, vagyis az Apple mobilnet fronton igyekszik behozni jelentős lemaradását a dél-koreai és kínai riválisaihoz képest. Ázsiai források szerint a 2020-as új iPhone-ok mmWave, illetve sub-6GHz-es 5G hardverrel fognak támadni. 

Az mmWave modellek fejlesztése, gyártása és forgalomba hozatala a legfrissebb híradások szerint mintegy 2 hónappal fog késni az eredeti tervekhez képest, míg a sub-6GHz-es verziók esetében körülbelül 1-1,5 hónapos csúszással lehet számolni. Tűzhöz közeli források úgy tudják, hogy emiatt várhatóan csak október elején kezdődhet meg az iPhone 12 okostelefonok végleges összeszerelése, a kereskedelmi forgalmazás pedig várhatóan csak novemberben fog elstartolni.

Az elsősorban az Egyesült Államokban támogatott mmWave technológia nagyobb adatátviteli sebességgel és alacsonyabb válaszidővel kecsegtet, mint az inkább Kínában és Dél-Koreában használt sub-6GHz-es megoldás. Hátránya viszont, hogy a fejlesztők részéről sokkal komolyabb mérnöki munkát igényel, mivel az mmWave esetében több antennát kell bezsúfolni ugyanakkora helyre. 

Egyes források úgy tudják, hogy az Apple június végén végzett új 5G készülékeinek úgynevezett EVT (Engineering Verification Tests) tesztjeivel, ami egy hónapos késést jelent a korábbi tervekhez képest. Az amerikai gyártó korábban általában május végén végzett az EVT folyamatokkal, és ezt követően augusztus végén, szeptember elején kezdte meg az új termékek tömeggyártását. Az EVT-vel tehát már megvan az Apple, azonban a DVT (Design Verification Tests) és PVT (Product Verification Tests) elvégzése még várat magára. 

Az Apple korábban 100 millió iPhone 12 okostelefonhoz rendelt alkatrészt 2020-ra, a koronavírus előretörését követően azonban ezt a mennyiséget 80 millióra csökkentette. 

Az IDC piackutató cég szerint az Apple 2019-ben 191 millió okostelefont adott el, ami éves szinten 8,5 százalékos visszaesést jelent. Előrejelzések szerint 2020-ban várhatóan 184 millió iPhone talál majd gazdára, vagyis további 4 százalékos visszaesésre lehet számítani, elsősorban a koronavírus világjárvány miatt. 

Sovány vigasz, hogy a vállalat legnagyobb ellenfelei, a dél-koreai Samsung és a kínai Huawei várhatóan még ennél is nagyobbat, előreláthatólag 15-19 százálékot bukik idén. A Samsung visszaesése nagyrészt a koronavírusnak "köszönhető", a Huawei eladásait pedig az húzza le, hogy a cég telefonjain egy ideje nem érhetők el a Google szolgáltatásai. 

Kapcsolódó cikkek: 
Kommentek megjelenítése