Erre számítunk a 2020-as WWDC-n, és erre nem

Almás Pletykák   |   2020.06.09 - 18:22   |   Írta: ARPII   |   1877
09. jún Erre számítunk a 2020-as WWDC-n, és erre nem

Idén sem lesz unalmas esemény, amit nálunk is követhettek majd egy Live Blog formájában.

Az Apple idén kicsit más megközelítésből fog nekimenni a fejlesztői konferenciájának, a cél viszont nem változik. Korábban már írtunk róla Nektek, hogy az esemény 2020 június 22-én kezdődik, és egészen június 26-ig fog tartani. Bizonyára most lesz a legmagasabb a résztvevők száma, ugyanis először a WWDC-k történetében a konferencia teljesen online lesz, a koronavírusra való tekintettel.

Bizonyára sok érdekességet fogunk majd hallani, ugyanis 2020-ban ez lesz az Apple első nagy előadása, San Jose helyett pedig a Fejlesztői alkalmazásban kell majd részt vennünk. Ami viszont változatlan lesz, az Tim Cook köszöntő beszéde, ami elindítja majd az egész eseményt.

 

Hardverek a WWDC-n

 

Az Apple nagyon jól tudja, hogy az első napon minden média figyelem rájuk fog irányulni, amit butaság lenne nem kihasználni. Tavaly például az új Mac Pro-ra vethettünk egy pillantást, ez pedig nem a fejlesztők miatt volt fontos, hanem sokkal inkább a több millió figyelő szemre célzott az amerikai cég.

Idén sajnos nem valószínű, hogy szó lenne ilyesmiről, azonban a fejlesztők számára érdekes lehet, hogy almáék átállhatnak Intel processzorról ARM-re. Ilyen hasonló bejelentés 2005-ben volt anno, amikor Steve Jobs tette szóvá, hogy elhagyják a PowerPC-t, és Intel-re váltanak.

Emellett ahhoz se fűzzünk túl nagy reményeket, hogy új iMac-et kapunk, bár teljesen azért nem is zárnánk ki ezt a lehetőséget. Ahogyan azt korábban is mondtuk, idén ez lesz az első nagyobb eseménye az Apple-nek, így ezt még akkor is érdemes lehetne kihasználni, ha az adott termék nincsen teljesen kész.

 

Apple AirTag

 

Ha a cég bemutat bármilyen terméket is, akkor az minden bizonnyal olyan lesz, ami használni fogja az újonnan bemutatott szoftvert. Ez még egy ok arra, hogy végre meglássuk az Apple AirTag-et.

Az AirTag bizonyára megköveteli majd az iOS 14-et, de legalábbis az iOS 13-at, ez azért is jöhet jól a cégnek, mivel így még jobban tudják majd ösztönözni a felhasználókat, hogy vásároljanak olyan mobilt, amin a friss szoftver fut.

 

Szoftver

 

Amiben talán teljesen biztosak lehetünk, az az, hogy az Apple a 2020-as WWDC-n bemutatja Nekünk a macOS 10.16-ot, (és a Kalifornia ihlette nevét), az iOS 14-et, az iPadOS 14-et, és természetesen a watchOS 7-et, és a tvOS 15-öt.

Itt a demózás közben talán vethetünk majd egy pillantást az új készülékekre, például a 6. szériás Apple Watch-ra a WatchOS miatt, és az „iPhone 12”-re az iOS miatt. Erre azonban nagyon kicsi az esély, mondhatni nulla. Abban az esetben fordulhat ez elő, ha a termékek megjelenése nem változik radikálisan, így nem tűnne fel az embereknek az új készülék sem.

Azonban nem kell félni, hiszen ha késik is az iPhone és Apple Watch megjelenés, még akkor is megláthatjuk őket idén. Ugyanis több pletyka kering arról, hogy a szeptemberi megjelenés akár egy hónapot is késhet. Az Apple TV viszont nem évente változik, így ezt akkor mutatja majd be a cég, amikor azt éppen jónak látja.

 

iOS 14 és iPadOS 14

 

A WWDC 2020 titokzatossága ellenére is kiszivárgott már jó pár információ az új iOS és iPadOS-ről, ezek a pletykák még a 14.1-es verziókról is szót ejtenek. Az iPhone esetében „Azul” kódnév alatt fut a projekt, ráadásul már egy „Azul+1” is a tervezőasztalon van.

Ez az új rendszer számos jelentős változást hoz majd magával, pontosan még nem tudjuk, hogy mik lesznek ezek, de azt igen, hogy milyen területeket érintenek majd. Már az időpont bejelentésekor is nagy szerepet kaptak az Animoji-k vagy Memoji-k, amik biztosan idén is sok változáson fognak átesni. Ugyan ezek az Apple legkevésbé technikai termékei, de egyben az egyik legnépszerűbbek is, így nem véletlen, hogy évről évre frissülnek.

 

Idén talán az iMessage is elérhet egy nagyobb mérföldkőhöz, ami nem más mint az üzenetek törlése, elküldés után. Tudom, elsőre nem tűnik olyan bonyolult fejlesztésnek, pedig nagyon is az.

Még ha nem is érkezik idén az AirTag, akkor is érdekes lesz a Find My iPhone (újabban Lokátor) pár új funkciója, például a figyelmeztetés, ha valaki nem érne oda az előre betervezett úticéljához. Siri is sok figyelmet kaphat idén, gondolunk itt például az egyedi hangokra, amik sokkal színesebbé tehetik az eddigi palettát. Emellett készüléken történő fordítást is kaphatunk Safari-n belül, így nem kell majd feltölteni az adatokat a Google számára, ami biztonsági kockázatokkal is járhat.

 

MacOS 10.16

 

A már előbb említett fordító funkció az új MacOS-ban is előkerülhet, ami szintén Siri-t használná a feladat elvégzésére. Sajnos nagyon kevés specifikusan Mac-re érkező funkciókról tudunk, ugyanis a kiszivárgások legtöbbször olyan fícsörökről szólnak, amik iOS-re készültek, de megjelennek majd MacOS-on is.

Elhagyva a pletykálózást, kicsit átevezünk a vágyak tengerére. Elképzelhető, hogy az iOS után most már Mac-en is kapunk majd Siri Parancsikonokat. Ezek az ikonok lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy összekapcsoljanak komplex műveleteket. Mac-en ugyan már régóta ott van az AppleScript, ami sokkal erősebb a Parancsikonoknál, viszont nehezebb is megtanulni. A felhasználóbarátság mellett az sem utolsó szempont, hogy a felhasználók így akár platformok közötti műveleteket is végre tudnának majd hajtani.

 

WatchOS 7

 

Az Apple Watch esete hasonló a Mac-éhez, ha a szoftveres kiszivárgásokról van szó. A cég általában azon dolgozik, hogy minél inkább elkülönítse a Watch-ot az iPhone-tól, és hogy az még függetlenebb és önállóbb lehessen, idén azonban az ellenkezője is igaz lesz ennek.

Az egyik találgatás a WatchOS 7-el kapcsolatban ugyanis arról szólt, hogy a szülők iPhone-ja több Apple Watch-ot is támogathat majd. Emellett érkezhet egy „Schooltime” (iskola idő) nevezetű funkció is, amely segítségével korlátozni lehet bizonyos alkalmazások használatát, egy megadott időintervallumon belül.

Mi ezekre számítunk az idei WWDC-n, de persze mindig vannak meglepetések is. Ti mit vártok az Apple 2020-as fejlesztői konferenciájától?

 

Forrás: appleinsider

 

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése