Az idei év már egyértelműen az 5G-ről szól

Almás Pletykák   |   2020.03.12 - 11:31   |   Írta: L Ferenc   |   1160
12. márc Az idei év már egyértelműen az 5G-ről szól

A szolgáltatók felkészültek a 4G utáni időkre, most az Apple-nél pattog a labda.

Az elmúlt időkben napvilágot látott androidos csúcsmobilok többsége már mind támogatja a villámgyors és rendkívül alacsony válaszidejű 5G hálózatokat, vagy legalábbis mindegyik ilyen készülékből elérhető 5G verzió is. Az Apple kínálatában egyelőre még nincs 5G-képes okostelefon, de idén változni fog a helyzet.

Jól értesült források szerint az ősszel bemutatkozó új iPhone-ok már 5G kompatibilisek lesznek, de a legrosszabb esetben is legalább egy közülük olyan lesz, melyből már nem fog hiányozni az 5G. Azt egyelőre nem tudni, hogy a világszintű koronavírus járvány miatt várhatóan 1-2 hónappal késő 2020-as új iPhone-ok mennyivel drágulnak majd amiatt, hogy 5G kerül beléjük.

Előrejelzések szerint öt éven belül az 5G előfizetések száma 2,6 milliárdra nőhet, a szolgáltatás lendületes terjedése és az 5G ökoszisztéma gyors fejlődése miatt. Az okostelefon felhasználók átlagos havi adatforgalma a jelenlegi 7,2 GB-ról 24 GB-ra emelkedik 2025 végére, részben az olyan új fogyasztói szokások elterjedése miatt, mint a virtuális valóság (VR) videóstreaming. A havi 7,2 GB adatforgalom napi 21 perc HD videótartalom megtekintésével egyenlő, míg a 24 GB már napi 30 perc HD videóstreaminget és további 6 perc VR továbbítást tesz lehetővé. 

Az 5G globális lakossági lefedettsége 2025-re 65 százalék lehet, és a globális adatforgalom 45 százaléka 5G hálózatokon fog bonyolódni. 

2019-ben számos vezető távközlési szolgáltató Ázsiában, Ausztráliában, Európában, a Közel-Keleten és Észak-Amerikában elindította 5G hálózatát. Dél-Koreában a 2019. áprilisi indulás óta rohamosan nő az 5G előfizetések száma, és 2019. szeptember végéig az ország távközlési szolgáltatóinál összesen több mint 3 millió 5G előfizetést regisztráltak. Miután október végén Kínában is elindult az 5G szolgáltatás, az 5G előfizetések száma az év végéig 13 millióra emelkedett. Tavaly ősszel egyébként Magyarországon is elindult az első kereskedelmi 5G szolgáltatás.

"Bíztató azt látni, hogy az 5G támogatása szinte minden eszköz piacán megjelent. 2020-ban az 5G kompatibilis készülékek tömegesen fognak megjelenni, ami további lökést ad az 5G terjedésének" – mondta el Fredrik Jejdling, az Ericsson és hálózati technológiákért felelős alelnöke. "Mára már nem kérdés, hogy az 5G kínálta előnyöket és új szolgáltatásokat a lakossági és céges felhasználók számára releváns alkalmazások formájába lehet-e önteni – az egyetlen kérdés, hogy mikor. Mivel a 4G a világ számos országában továbbra is kiemelt szerepet játszik majd, a hálózatok modernizálása kulcsfontosságú a technológiai változások bekövetkezéséhez."

A jelenlegi lendület alapján az 5G elterjedése várhatóan sokkal gyorsabb lesz, mint a 4G esetében. A leggyorsabban Észak-Amerikában várható, ahol az előrejelzés szerint 2025 végére a mobilelőfizetések 74 százaléka 5G-re szól majd. Észak-kelet Ázsia 56 százalékkal a második, míg Európa 55 százalékkal a harmadik helyen áll. 

Szakértők szerint az újonnan indított 5G szolgáltatásokat a társaságok átlagosan 20 százalékkal drágább csomagban tudják értékesíteni, mint a korábbi 4G szolgáltatásokat.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése